Un tânăr în poarta lui
Ați pierdut dacă n-ați apucat să citiți, luni, interviul acordat de Silviu Lung junior lui Eduard Apostol, convorbire însoțită de fotografiile lui Raed Krishan.
Discuția a avut loc la Belek, în Turcia, unde ultimul membru al Dinastiei Lung și coechipierii săi se aflau în pregătire cu Kayserispor, echipa antrenată de Marius Șumudică. Iar redactorii GSP efectuau o vizită de documentare la cantonamentele formațiilor românești din zonă.
Înainte de a zăbovi asupra dialogului menționat, permiteți-mi să vă amintesc, în cazul puțin probabil că nu știți, cine-i Silviu Lung junior. În vârstă de 28 de ani, e fiul legendarului Silviu Lung, component al Craiovei Maxima, 77 de selecții. Totodată, fratele lui Tiberiu, 39 de ani, și el cu un meci în „națională”. Ambii băieți au moștenit, pe lângă talent, și postul tatălui. Niciunul n-a reușit să-și egaleze însă părintele, ceea ce „bătrânul” continuă să regrete. Juniorul a continuat tradiția familiei, adunând 5 prezențe ca „tricolor” și cucerind 4 trofee în tricoul Astrei Giurgiu. Între ele, perla coroanei, titlul de campion obținut în 2016 sub comanda aceluiași Șumudică.
L-am cunoscut pe Silvică, o să-i zic așa ca să nu tot repet junior, în urmă cu 2-3 ani. L-am invitat la emisiunea Tribuna Zero de la EuropaFM, prilej cu care am rămas profund impresionat de firescul și de franchețea lui. Păstrând proporțiile, era o vedetă, dar se comporta ca un tânăr obișnuit. Fără ochi dați peste cap, fără aere, fără fițe. Dacă există fotbaliști care-și imaginează că lumea a început și se va sfârși cu ei, care așteaptă să fie salutați și întind mâna într-o doară, ca și când ar fi obligați, Silvică nu era unul dintre ei.
Am descoperit cu bucurie că nici nu e. Că nu s-a schimbat. Edi Apostol l-a descris drept „un tip de un bun-simț ieșit din comun, nu doar inteligent, ci și volubil, cu care poți conversa ore întregi despre fotbal, viață socială” etc. Adversar declarat al alcoolului, al țigărilor și al manelelor, cel care, până să semneze toamna trecută cu Kayseri, a apărat poarta Universității Craiova din 2007 în 2011 și pe cea a Astrei din 2011 în 2017, transmite imaginea unui tânăr în poarta lui. În banca lui, liniștit, cuminte, echilibrat.
Ca să vă faceți o părere, spicuiesc din mărturisirile sale: „Nu mă atrag mașinile foarte scumpe”, „Nu pun preț pe bijuterii, ceasuri, haine, ele mă lasă rece”, „Mă relaxează să citesc. Îmi plac mai mult cărțile decât filmele”, „Mi se pare exagerat să dai 500 de euro pe o pereche de blugi, sunt oameni care muncesc mult pentru asemenea sumă”, și așa mai departe.
Confesiunile unui tip care refuză să pozeze și nu dorește să pară mai interesant, mai complex, mai atractiv. Principala lui calitate constă în faptul, vreau să cred că nu greșesc nici de data asta, că e un om normal. Vorba lui Apostol, inteligent și cu bun-simț, la care aș adăuga educat și respectuos. Vor sări unii că-i un clișeu, chiar o banalitate, să spui că, pentru a fi respectat, trebuie mai întâi să arați tu însuți respect. Loc comun ori nu, lui Silvică i se potrivește această formulă ca o mănușă.
În sfârșit, simt nevoia să-l felicit pe Lung jr, chiar dacă de la distanță, pentru atitudinea lui. La fel, consider că o adâncă reverență li se cuvin părinților lui, doamnei Mariana și lui Silviu. În fond, avem copiii după cum îi creștem.