Rezerva rezervei!
"Am avut o strategie perfectă!", a spus Dică după victoria de la Beer Sheva.
Fără ca asta să scadă din meritele lui „Nick”, mai degrabă n-aș fi de acord. Iar caseta tehnică, favorabilă gazdelor la toate capitolele, posesie, cornere, șuturi etc, mă susține. FCSB a tras pe poartă de două ori, adică eficacitatea ei a fost maximă, câte șuturi, atâtea goluri! Pe de altă parte, cum să contrazici un antrenor a cărui echipă învinge în deplasare, ba și realizează 9 puncte din 9 posibile în grupa de Europa League?! N-ai cum, așa că rămâne ca Dică. Cine câștigă are mereu dreptate.
De notat însă, dacă vrem să fim obiectivi, că Steaua s-a descurcat destul de greu o repriză. A dominat, dar steril, cu rare incursiuni la poartă. N-a prea ajuns în careul advers și a ratat o singură ocazie mare, prin Budescu. În schimb, Niță a salvat în fața lui Tony, la fel cum, în minutul 66, va interveni providențial la voleul lui Einbinder. Chiar dacă Gnohere, autorul „dublei”, va deveni artizanul succesului și eroul întâlnirii, Niță a impresionat din nou. E chiar injust, aproape inexplicabil, că acest portar, excelent în ultimele două sezoane, a împlinit 30 de ani pe 3 iulie și n-a prins încă un meci în „națională”! Personal, sper că, mai obișnuit cu jucătorii din țară, Contra va repara greșeala predecesorului său.
Până la apariția lui Gnohere, consemnată în minutul 69, FCSB a controlat partida, dar n-a sedus. A combinat în zona centrală și a amenințat rareori careul lui Goresh. A acuzat lipsa unui atacant împins, de meserie. Mingicari, însă fragili, mai ales Tănase și Man, mijlocașii ei au pasat abundent, însă cu predilecție lateral. N-au creat pericole reale. Intrarea Bizonului, care va înscrie la prima atingere a balonului și va recidiva peste doar 5 minute, a răsturnat soarta confruntării. El a reușit cea mai bună evoluție a sa în tricoul roș-albastru. Mai mult, a fost ales MVP-ul rundei din Europa League.
După care, în declarațiile de după meci, a mărturisit că l-a deranjat să stea pe bancă, dar a precizat, înțelegător, că respectă decizia antrenorului și i se supune. Cum Gigi Becali preconizează să-l reintegreze neîntârziat pe Alibec („Voi încasa 10 milioane de euro din transferul lui”) și să-l ia pe Nemec de la Dinamo, e posibil ca golgeterul Gnohere să reprezinte în viitor soluția a treia! Să fie rezerva rezervei!
Deși mă îndoiesc să existe vreun un club care să dea atâta bănet pe Alibec, anticipez că Dică va avea foarte multe probleme dacă va fi în situația de a pregăti tripleta amintită. E rău să ai puțini jucători, dar nu-I recomandabil nici să ai prea mulți!
Câteva cuvinte despre prestația brigăzii olandeze, care a favorizat și defavorizat ambele formații. A început prin a avantaja FCSB atunci când, în minutul 3, nu l-a eliminat pe Teixeira după ce portughezul l-a călcat pe Einbinder. Cu intenție sau fără, probabil fără, agresiunea se cuvenea sancționată.
„Centralul” Bloom l-a iertat și pe Ovidiu Popescu de cartonașul roșu, fault violent din spate la Melikson, numai că faza s-a petrecut în minutul 90Ă4 și n-a avut cine știe ce importanță. Despre golul anulat lui Melikson pentru ofsaid în minutul 17, la 0-0, înclin să cred că tușierul a greșit. Planici și Nedelcu se găseau pe linie cu Melikson.
În 90+3, același Einbinder l-a agățat pe Budescu în careu, iar Bloom trebuia să dicteze penalty. Așa cum, pretind unii, era obligat să acorde 11 metri și la hențul comis de Planici în minutul 89, chiar dacă înainte să lovească mingea cu mâna, ca la volei, sârbul a fost împins de Pekhart, bruscat. Pentru că n-a fluierat fault în atac, „centralul” avea datoria să arate punctul cu var. Consider că jocul trebuia oprit din prima, chiar dacă sărituri vânjoase precum a cehului nu prea se pedepsesc în Anglia. Beer Sheva e însă în Israel, nu în Anglia.