Cioara de pe gard
Pe măsură ce se apropie alegerile pentru Liga Profesionistă, stabilite pentru 23 octombrie, se întețesc atacurile, fățișe ori voalate, la adresa lui Gino Iorgulescu. Președintelui LPF i se impută că n-a făcut și n-a dres, iar destule săgeți sunt trimise […]

Pe măsură ce se apropie alegerile pentru Liga Profesionistă, stabilite pentru 23 octombrie, se întețesc atacurile, fățișe ori voalate, la adresa lui Gino Iorgulescu. Președintelui LPF i se impută că n-a făcut și n-a dres, iar destule săgeți sunt trimise dinspre FRF, de unde urmează să candideze Felix Grigore. În august 2016, când fostul oficial de la Urziceni și Craiova s-a alăturat echipei lui Răzvan Burleanu ca manager de competiții, el s-a declarat „mândru să lucreze la kilometrul zero al fotbalului”.
Surse demne de crezare susțin că în spatele lui Grigore s-ar afla Burleanu și trupeții acestuia, dornici să pună mâna pe Ligă după ce-au acaparat Federația. Asta pentru că lui Burleanu îi place puterea, să fie el piua întâi, să se bage în seamă și să vorbească la televizor cu orele. Evident, în acele emisiuni în care realizatorii stau încovoiați și ocolesc întrebările incomode, permițându-i habarnistului să turuie vrute și nevrute în limbajul lui de activist. Apropo, sunt oricând la dispoziția lui Burleanu pentru o discuție în doi. Să aleagă el postul TV, ora și restul detaliilor ca să ne lămurim cât e de priceput și de bine intenționat.
Burleanu visează să controleze Liga Profesionistă pentru imagine, dar și pentru bani. Pentru că LPF are fonduri, pe când prin vistieria FRF suflă vântul, după ce actuala administrație a cheltuit fără rost și fără număr! Deficitul anual s-ar ridica la 6 milioane de euro, însă Federația n-a sărăcit peste noapte. De pildă, pentru prezența la Euro 2016, membrii Comitetului Executiv, pe care șeful îi plimbă la meciurile „naționalei” ca pe sfintele moaște, au primit împreună cu Burleanu 2,6 milioane de euro! Președintele singur a luat 92.000 în condițiile în care, deși deschisese drumul calificării, Pițurcă n-a văzut un sfanț!
Banii s-au mai dus pe repetatele deplasări ale lui Burleanu et Comp, pe onorariile plătite unor case de avocatură pentru pierderea proceselor cu Prunea, cu Avram, cu Chivorchian, cu Mihalache, cu Paraschiv, cu alții, demiși cu încălcarea legilor. Sunt în discuție milioane și milioane de euro, la care trebuie adăugate contractele lui Daum și ale staff-ului acestuia, salariul grecului Vassaras de la CCA etc. Președintele nu s-a sfiit să dea cu banii, că doar nu dădea de la el! Așa procedează și în perspectiva alegerilor federale din 2018, citește articolul „Burleanu își plătește votanții!”, semnat de Justin Gafiuc în Gazeta de marți.
Revenind la LPF, nu zice nimeni că Iorgulescu nu le are pe-ale lui. Neîmpliniri și minusuri. Nu-i place să iasă în față, să țină discursuri, dovadă că n-a înmânat nici măcar Cupa Ligii, ceea ce în ochii unora e un defect, nu o calitate. Nu-i unicul lucru care-l deosebește de Burleanu, ahtiat să se arate, să-și umfle mușchii. În vreme ce Iorgulescu a jucat de 49 de ori în echipa națională, Burleanu a jucat, să fiu iertat, la nunți și botezuri! Unul a risipit banii, iar celălalt a obținut 27,5 milioane de euro net pe an, valoarea drepturilor TV, achitate la termen de firma malteză ISB.
I-am auzit pe unii spunând că atât a adus și predecesorul lui Gino. Corect, numai că de data asta cluburile rămân cu sume mai mari deoarece a dispărut comisionul de 5 la sută perceput de vechea conducere, iar banii se împart la 14 echipe, nu la 18. LPF mai oferea un milion pentru premiere în Cupa Ligii, desființată însă după 3 ani din pricină că FRF a refuzat ca deținătoarea trofeului să participe în Europa League. În Anglia și în Franța s-a putut, în România nu! Mai nou, LPF mai dispune de jumătate de milion de euro de la Betano, pentru numele competiției.
N-am idee cine va câștiga scrutinul din 23 octombrie și nici nu mă interesează. Mi-e greu să cred însă că, avizate, cluburile din L1 vor da vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Mi-e foarte greu.