Obrazul subțire
Ieri, când scriam că nu înțeleg de ce „europenele” noastre își odihnesc masiv titularii în partidele de campionat, Steaua folosind 10 rezerve plus portarul Fl. Niță contra lui Juventus, aveam în vedere și faptul că echipele occidentale de top procedează […]

Ieri, când scriam că nu înțeleg de ce „europenele” noastre își odihnesc masiv titularii în partidele de campionat, Steaua folosind 10 rezerve plus portarul Fl. Niță contra lui Juventus, aveam în vedere și faptul că echipele occidentale de top procedează altfel. De aici concluzia că jucătorii lor pot evolua din 3 în 3 zile, iar ai noștri nu. Cea mai bună dovadă că noi ne grăbim să menajăm e aceea că, înainte de a veni la București pentru returul cu Steaua de miercuri, Sporting a utilizat sâmbătă la Guimaraes formația standard. Cu o singură modificare față de remiza albă de pe „Jose Alvalade”, Bruno Fernandes (introdus la Lisabona în minutul 67) în locul lui Daniel Podence.
Sporting a câștigat lejer cu 5-0, iar Bruno Fernandes, care va împlini 23 de ani pe 8 septembrie, a reușit o „dublă” de senzație. „Două goluri de pe altă planetă”, l-a lăudat cotidianul O Jogo. Mijlocaș ofensiv cu vocație de atacant, cumpărat recent de la Sampdoria cu 8,5 milioane de euro, BF are o biografie inedită. Născut la Maia, suburbie a orașului Porto, a jucat în țara natală doar la juniori. S-a lansat în Italia, mai întâi la Novara, în Serie B, de unde a trecut la Udinese și de-acolo, în 2016, la Sampdoria. Am insistat asupra lui Bruno Fernandes, a nu se confunda cu cel care, purtând același nume, a îmbrăcat înainte de 2010 tricoul Ceahlăului și al Unirii Urziceni, în ideea că poate constitui pericolul numărul 1 pentru poarta lui Fl. Niță.
Nu întâmplător a aliniat Jorge Jesus prima echipă la Guimaraes. Antrenorul „leilor” a explicat că-l interesează prioritar competiția internă: „Sporting n-a mai cucerit titlul de 16 ani, acesta e principalul nostru obiectiv”. Jesus nu greșește. Calculează că în 2018 vor fi 16 ani de la tripla izbândă din 2002, când Sporting, cu Boloni pe bancă, și-a adjudecat campionatul, Cupa și Supercupa Portugaliei. Gândind diferit, Steaua riscă să sacrifice Liga 1 de dragul UCL. Iar asta, Gigi Becali nu s-a ascuns, din rațiuni financiare. Din păcate, vezi și prăbușirea Viitorului, echipele românești nu prea sunt capabile să se descurce în paralel pe mai multe fronturi.
Când dorim ca diferențele de abordare și de stil dintre adversarele de pe Arena Națională să se șteargă și Steaua să obțină calificarea în grupele Champions League, să admitem că aceste diferențe există. Ba și că ele se observă cu ochiul liber. Tocmai pentru că beneficiază de un buget sensibil mai consistent decât al Stelei, 90 de milioane de euro anual la maximum 12, Sporting și-a permis să plătească 8,5 milioane pe Bruno Fernandes. Aducerea lui Alibec, cea mai scumpă achiziție roș-albastră all-time, l-a costat pe Becali 2,04 milioane, de 4 ori mai puțin.
Conștienți că obrazul subțire cu cheltuială se ține, șefii lui Sporting au decis ca delegația „leilor” să sosească la București luni seară, când majoritatea formațiilor din elită, inclusiv Real, Bayern ori Juventus, obișnuiesc să ajungă în orașele meciurilor cu numai o noapte înainte. Așa a făcut și Steaua la Lisabona. Ca și aceasta, Sporting se deplasează cu o cursă charter. Stă la Marriott, iar marți dimineață are programate un antrenament și o ședință de refacere la baza Concordiei Chiajna, servicii pentru care va achita 1.500 de euro. Lusitanii n-au cerut nimic special, doar 500 de kilograme de gheață.
Îmi mai exprim o dată speranța că diferențele de tradiție, de mentalitate, de atitudine etc se vor estompa miercuri seara, iar Steaua, încurajată de peste 50.000 de suporteri, va ieși învingătoare. Cum la ora partidei mă voi găsi departe de țară, voi fi cu gândul alături de Alibec et Comp. Le urez noroc, mult succes!