Prezumția de nevinovăție
O fi campionatul nostru mai slab decât altele, plin de bube, dar are și o calitate. Pentru că amână luarea deciziilor, e tensionat, ne ține cu sufletul la gură până la căderea cortinei.

Vom ști campioana abia după decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, iar a doua retrogradată am aflat-o la spartul târgului, în ceasul al 12-lea. Nici măcar în timpul regulamentar al ultimei etape, ci în prelungirile acesteia!
Să recapitulăm. Fl. Ilie a egalat la Botoșani în minutul 90 și, la 1-1, Pandurii nu era picată. A primit însă gol de la L. Fulop în 90+4 și, căzând pe locul 7 în play-out, va juca la matineu în viitorul sezon. La fel, Timișoara a revenit la 2-2 de la 0-2 la Mediaș, egalitatea consfințită în minutul 80 salvând-o la potou și ducând-o în baraj. Unde va da piept cu UTA, să te ții ambiție, orgoliu și rivalitate!
Cum Chiajna a fost marea beneficiară a rundei de adio după ce a trecut de Voluntari pe terenul din Pitești, către ea s-au îndreptat toate bănuielile. Toate speculațiile. Toate anatemele. Logic, în condițiile în care dintre cele 3 formații implicate la retrogradare numai Concordia a învins afară. Unii n-au ezitat să afirme, fie și cu jumătate de gură, că FC Voluntari i-a întins o mână de ajutor vecinei din județ. De notat însă că proaspeții câștigători ai Cupei României au evoluat duminică fără nicio motivație, fără niciun obiectiv. Urmărind atent meciul, am constatat că băieții lui Cl. Niculescu nu s-au omorât cu firea. Au vrut ceva, dar nu prea mult. Oricum, nu s-au predat.
Un cuvânt de laudă pentru Botoșani și Mediaș, care n-au plecat steagul. Moldovenii au dorit să se despartă onorabil de Grozavu, cu fruntea sus. Au reușit.
Mă rog, dacă cineva posedă dovezi că partida de la Pitești a fost cusută cu ață albă, să le producă, să iasă cu ele! Până atunci, cele două combatante beneficiază de prezumția de nevinovăție. În măsura în care e de înțeles ironia lui Ionuț Popa, conform căreia „Concordia e într-o asemenea formă încât ar bate și pe Real Madrid!”, nu e și siguranța celor care se referă la meciul din Trivale ca la un blat.
Ca unul care locuiește în Chiajna de 14 ani, la o aruncătură de băț de stadionul comunal, cunosc cât de puțin se mai implică organele locale în fotbal. Puțin spre deloc de 2-3 ani. Ca atare, chiar nu știu cine să fi intervenit în favoarea Concordiei, cine să-l fi determinat pe Niculescu, antrenor în ascensiune, să se încalțe invers! Pe fondul scenaritei cronice de care suferă unii dintre noi, asta e o părere, nu un verdict. Sunt conștient că treaba cu inocența riscă să pară un clișeu, o lozincă, o vrăjeală. Până la proba contrarie, n-am elemente să judec lucrurile altfel.
N-a fost însă în regulă faptul că întâlnirea Voluntari – Chiajna s-a disputat pe teren neutru, hotărâre luată pentru ca toate cele 3 confruntări legate de retrogradare să înceapă la aceeași oră. Corect în teorie, incorect în practică, deoarece programarea respectivă i-a creat Concordiei un avantaj. Echitate ar fi existat în cazul în care, să zicem, Gaz Metan – Timișoara s-ar fi jucat la Brașov și Botoșani – Pandurii la Iași. De acord că, oferind banii din care supraviețuiește Liga 1, televiziunile trebuie să-și impună punctul de vedere. Ele au decis ca meciurile să se dispute de la ora 21:00, e dreptul lor. Cine plătește, ăla dictează.
Numai că o dată pe sezon, într-o situație excepțională, se cuvenea ca posturile să cedeze și să pună partidele de la ora 18:00. Simultan, dar mai devreme, în așa fel încât Pandurii și Timișoara, mai ales prima, să nu se plângă că au fost defavorizate. Și chiar au fost! Sincer, mă îndoiesc că la 9 seara s-au spart ratingurile în ziua de Rusalii!