Vânzoleala roș-albastră
Iată, Gigi Becali a vândut de 15 milioane de euro în actualul sezon, incluzând și profitabilele transferuri ale lui Stanciu și Chipciu în Belgia, însă a cumpărat doar de 7 milioane.

Scriam ieri că drumul Stelei spre performanță e blocat, măcar îngustat, de repetatele schimbări din lot, prea dese. Practic, asistăm la un du-te vino amețitor al jucătorilor, plecați și sosiți pe bandă rulantă. Firește că aceste mutări afectează omogenitatea echipei, o pun în pericol ori chiar o uzurpă. Că lucrurile stau așa o demonstrează fără putință de tăgadă comparația dintre garniturile aliniate de Reghecampf în ultimele partide directe cu CFR Cluj.
Pe 22 septembrie 2016, la 1-2, meci disputat la București, Steaua a folosit formația Niță – Enache, Tamaș, Toșca, Aganovici (21 Momcilovici) – Moke, Boldrin (54 Jakolis) – Ad. Popa, Fl. Tănase, De Amorim (45 Bourceanu) – Golubovici, pentru ca duminică, pe 5 februarie 2017, ea să evolueze în formula Niță – Bălașa (76 Ov. Popescu), Tamaș, Moke, Momcilovici – Pintilii, Muniru – Jakolis (48 Enache), V. Achim (55 Gnohere), De Amorim – Alibec. De observat că față de confruntarea din toamna trecută s-au schimbat nu mai puțin de 7 jucători!
Dacă Boldrin și Fl. Tănase continuă să fie în lot, Toșca, Aganovici, Bourceanu, Ad. Popa și Golubovici au părăsit vestiarul, unii vânduți, alții puși pe liber din princina randamentului sub așteptări. Firește, le-au luat locul alții, Alibec, Gnohere, Bălașa ș.a.m.d., numai că frecventele schimbări n-au servit exprimării. Dimpotrivă, au întârziat-o, au îngreunat-o.
Nu insist asupra ideii că toate cluburile vând și cumpără jucători. Că fotbalul înseamnă, printre altele, și acest comerț, al cărui scop e să capaciteze spectatorii. Pretutindeni, noutățile atrag.
Numai că la cluburile de top, cu pretenții, se păstrează un echilibru între sumele plătite și cele încasate. Nimeni nu merge exclusiv pe câștig și nu tezaurizează, politica urmărită de Steaua de la un timp. Iată, Gigi Becali a vândut de 15 milioane de euro în actualul sezon, incluzând și profitabilele transferuri ale lui Stanciu și Chipciu în Belgia, însă a cumpărat doar de 7 milioane. Ușor de calculat, a reinvestit mai puțin de jumătate!
Veți zice că-s banii lui și că îi drămuiește cum vrea. Nu-i treaba noastră să-i ținem socoteala. De acord, atât că în asemenea condiții, când modifici substanțial lotul la fiecare 5-6 luni, nu ești în situația de a-i cere antrenorului să alcătuiască o echipă care să rupă norii.
Care să zburde în campionatul intern și să obțină calificări în competițiile continentale. Nu-i nici misiunea, nici intenția mea să-l apăr pe Reghecampf. Când a semnat cu Becali, știa la ce se înhamă, la ce se expune. Nu era o experiență inedită pentru el. Pe de altă parte însă, vânzoleala de la Steaua, încurajată și dirijată din loja oficială, constituie o piedică în calea ascensiunii. Un obstacol imposibil de evitat.
În altă ordine de idei, ori poate nu, a impresionat o declarație a clujeanului Deac. După egalul din Gruia, acesta a recunoscut din proprie inițiativă, fără să-l fi zgândărit reporterul, că „golul Stelei a plecat din greșeala mea. Eu am pierdut mingea la mijlocul terenului”.
Adăugând pe lista eleganței o replică a lui Pintilii, „Nu comentez arbitrajul, întrebați-mă despre fotbal!”, haideți să constatăm că jucătorii noștri încep să se maturizeze. Dau din ce în ce mai multe semne că judecă bine și realist, ceea ce are darul să ne bucure. Deoarece pe fotbaliști trebuie să-i asculte picioarele și plămânii, dar să-i ducă și capul.