Găina cu ouă de aur
Steaua l-a dat pe Toșca la Betis Sevilla pentru un milion de euro, sumă oarecum mică pentru un internațional de 24 de ani, fie el și apărător

Bani puțini, dar știți cum se spune, buni pe frigul ăsta, într-un moment în care fotbaliștii noștri nu prea mai au preț pe piața externă! Transferul lui Stanciu la Anderlecht contra 9,8 milioane contrazice afirmația de mai sus, însă el reprezintă excepția menită să confirme regula. Zăpezile de altădată, când aveam 10-15 „tricolori” cotați în Occident, s-au topit.
Renunțarea la Toșca, jucător care a cucerit 4 trofee în tricoul roș-albastru, inclusiv campionatul în 2015, a surprins. Părerea mea e că măcar din două motive. Pentru că o propunere net superioară pentru același fundaș, 2,2 milioane de la Pescara într-un final, a fost ignorată vara trecută.
Apoi, în ideea că, înaintea unor posibile achiziții, echipa antrenată de Reghecampf se confruntă cu mari dificultăți privind defensiva centrală. Toșca a lăsat un gol greu de acoperit. Becali vorbește despre aducerea lui Celeban de la Wroclaw și a lui Bălașa, împrumutat de Roma la Trapani, dar în ambele cazuri mai e drum lung până la finalizarea negocierilor. Plus că Bălașa ar trebui fixat în centru de pe bandă, transformat.
După ce Mitrea a semnat la AEL Limassol și Toșca la Betis, Steaua a rămas într-un singur fundaș central, în Tamaș, 33 de ani. Ar mai candida Moke, Pintilii, Momcilovici, Tudorie și, la o adică, L. Filip, numai că niciunul dintre aceștia nu oferă garanții serioase. Franco-congolezul Moke se simte mai bine ca „închizător”, unde mai poate gafa. Mutarea lui Pintilii ar afecta randamentul liniei de mijloc.
Testat în Antalya, Momcilovici are nevoie, firește, de o perioadă de adaptare în zona centrală. L. Filip vine după o absență de 8 luni, iar Tudorie, născut în 1996, își tot caută locul într-un compartiment ori în altul și nu-l găsește. Evoluțiile lui dezamăgitoare în apărare și în atac demonstrează că tinerețea nu-i o calitate, ci o vârstă. Reghe dispune de câteva variante, mai degrabă însă fanteziste. Baza lui e Tamaș și atât.
În context, cedarea lui Toșca poate fi interpretată ca o imprudență. Ca o mișcare riscantă, chiar greșită. De aici concluzia că însăși Steaua, cea mai galonată formație din Liga 1, e mai interesată să câștige bani, nu să-și întărească lotul. Becali se gândește mai mult să-și umple contul din bancă decât să realizeze o performanță. Tocmai de aceea a vândut sau împrumutat din vară până acum 6 fotbaliști și a primit pe ei o sumă record de peste 16 milioane de euro! Deși în același interval a cumpărat 15 jucători, a scos din buzunar numai 6 milioane, o afacere pe cinste, nu? Să nu se mai plângă Gigi că Steaua îl sărăcește, în realitate ea e găina care face ouă de aur.
Tot ar fi ceva, o șansă de progres, dacă acest caz ar fi izolat. Din păcate, nu e. De pildă, uitând de lupta la titlu, Craiova l-a vândut deunăzi pe Vătăjelu și se aude că-l va da și pe Andrei Ivan, 20 de ani pe 4 ianuarie, dacă se va înțelege cu Eindhoven la 4 milioane de euro. Reiese că în fotbalul românesc banii comandă. Fiecare jucător are un preț și toți, indiferent de talent, de vârstă, de perspective etc, sunt de vânzare în orice clipă!