Fotbal ca eschimoşii
Obişnuiţi cu premierele triste, am mai trăit duminică una: la pauză, formaţia gorjeană Pandurii a refuzat să continue meciul de la Tg. Mureş, acuzând că terenul e bocnă şi le periclitează sănătatea fotbaliştilor!

Fireşte, versiunea gazdelor, aflate în avantaj cu 2-0 după 45 de minute, a diferit. Ele au susţinut, iar arbitrul Marius Avram le-a dat dreptate, că aşa cum s-a jucat o repriză, pe parcursul căreia s-au înscris două goluri din acţiune, la fel se putea juca şi cealaltă. Chiar dacă, spre amuzamentul puţinilor spectatori, „centralul” însuşi alunecase pe patinoarul de la Trans-Sil şi făcuse buf!
Cum starea terenului „se constată şi se declară de către arbitru” (art. 43 din Regulament), iar Avram n-a oprit o partidă pe care nu era recomandat s-o înceapă!, gorjenii vor fi buni de plată. Probabil vor pierde cu 0-3 la „masa verde”, dar vor primi şi o amendă. În locul judecătorilor, aş reţine însă şi culpa mureşenilor, care n-au asigurat condiţii rezonabile. Conform articolului invocat, un teren e socotit impracticabil dacă „are una sau mai multe porţiuni acoperite cu gheaţă, care constituie pericol pentru integritatea corporală a jucătorilor şi arbitrilor”. Întrucât Trans-Sil părea un iceberg, posibil ca Marius Avram să fi făcut exces de zel. Aparent simplă, speţa se complică, nu?
Din păcate, a provocat polemici şi meciul din aceeaşi zi de la Iaşi. Învinşi cu 3-1, dinamoviştii au incriminat şi ei, nervoşi, suprafaţa de joc din Copou. „Pe un astfel de teren nu se poate juca fotbal sub nicio formă”, s-a plâns Nedelcearu, în timp ce Brănescu s-a revoltat că, siliţi să înfrunte gerul şi gheaţa, „jucătorii sunt trataţi ca nişte sclavi”! Deşi managerul Mutu a păstrat măsura, „Terenul a fost sub orice critică, însă n-avem scuze pentru eşec, ambele echipe au evoluat pe acelaşi gazon”, reiese că fotbalul nostru are o problemă serioasă când iarna îl ia, ca pe noi toţi, prin surprindere!
O problemă despre care n-ar trebui să vorbim dacă s-ar respecta întocmai normele de licenţiere. Acestea obligă divizionarele A să deţină instalaţii de încălzire a gazonului, atât că una costă, cu TVA, în jur de 100.000 de euro, sumă care de regulă depăşeşte de regulă posibilităţile unor cluburi prin vistieria cărora suflă vântul. Funcţionarea unei asemenea maşinării presupune 500 de euro pe zi. Când şeful Comisiei de Licenţiere, Viorel Duru, afirmă că FC Voluntari e singura din Liga 1 care nu dispune de o astfel de instalaţie, se ridică întrebarea dacă la Tg. Mureş şi la Iaşi acestea există, la Tg. Mureş chiar n-ar fi!, şi, mai ales, dacă ele merg?! Întrebare logică deoarece operaţiunea de licenţiere le impune cluburilor să cumpere instalaţii de încălzire, dar nu şi să le bage în priză!
În rest, adresată mai ales LPF, acuza că sezonul actual s-a prelungit prea mult nu stă în picioare. Într-adevăr, stagiunea de toamnă s-a încheiat în 2012 pe 10 decembrie şi în 2014 mai repede, pe 8, numai că în 2013 a luat sfârşit pe 19, iar în 2015, după adoptarea sistemului cu play-off şi cu play-out, tot pe 21 decembrie! Luând în calcul şi programul Cupei Ligii, competiţie reînfiinţată în 2014, înţelegem că ne găsim într-un cerc vicios din care va fi greu să ieşim, foarte greu. Vom mai discuta pe tema asta.