Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Defectul de a fi român

Atunci când afirm că salariul lui Lucescu e, păstrând proporțiile, sub nivelul pieței antrenorilor cu pretenții, mă refer la faptul că însuși Zenit i-a dat portughezului Andre Villas-Boas, predecesorul lui Mircea, 8,5 milioane pe an!

Permalink to Defectul de a fi român
marți, 24 mai 2016, 4:15

După ce a cucerit 22 de trofee cu Șahtior, firește că Mircea Lucescu și-a găsit imediat angajament la încheierea contractului cu echipa din Donețk. Între altele, a avut oferte tentante de la Zenit și Galatasaray, drept pentru care își propusese să se deplaseze mai întâi în Rusia și apoi în Turcia. Să cântărească și să opteze. Cum s-a înțeles din prima la Sankt Petersburg, a anunțat luni seara că nu mai merge să discute cu bașkanii. Suporterii lui Cim Bom și ziariștii turci nu și-au ascuns amărăciunea.

Luce m-a lăsat să înțeleg că pentru 2 ani de colaborare cu Zenit  va încasa 9 milioane de euro. Suma e uriașă dacă ținem cont, și de ce n-am ține?, de posibilitățile românilor, nimeni nu trebuie să-L mânie pe Dumnezeu! Altminteri, deși Lucescu va împlini 71 de ani pe 29 iulie, din care motiv rușii nici n-au agreat un contract mai lung, suma respectivă  rămâne surprinzător de mică prin comparație cu ce primesc antrenorii de top.

N-o să insist asupra recordmanilor în materie, listă ce începe cu Mourinho, căruia Man Utd îi va da 97 de milioane euro pentru 5 ani. Și pe care “diavolii” l-au blocat cu 5,1 milioane ca să nu semneze cu alt club! Practic, Mourinho, Guardiola (25 de milioane anual de la Man City), Ancelotti (14 de la Bayern), Klopp (14 de la Liverpool), Wenger (11 de la Arsenal) și alți câțiva “milionari” sunt cel mai bine plătiți dintre cel mai bine plătiți. Ba și recompensați cu o generozitate scăpată de sub control, exagerată, nesăbuită. Că doar niciunul dintre ei n-a descoperit nici focul, nici roata, nici America.

Atunci când afirm că salariul lui Lucescu e, păstrând proporțiile, sub nivelul pieței antrenorilor cu pretenții, mă refer la faptul că însuși Zenit i-a dat portughezului Andre Villas-Boas, predecesorul lui Mircea, 8,5 milioane pe an! Greu de explicat această diferență și dacă lusitanul, născut în 1977, a câștigat în 2011 cu Porto campionatul, Cupa Portugaliei și UEFA Europa League. Jos pălăria, atât că și Lucescu a câștigat titluri în România, Turcia și Ucraina, plus Supercupa Europei în 2001 și Cupa UEFA în 2009! Oricâte laude ar merita Villas-Boas, o diferență precum cea amintită nu se justifică.

Totuși, ar trebui să admitem că ea se justifică în contextul în care tehnicienii noștri nu-s apreciați în fotbalul occidental, a se citi competitiv, judecată căreia i se supune și Lucescu sr. Forțând nițel nota, a fi antrenor român e mai degrabă un minus, un dezavantaj, un defect. Exemplele în acest sens abundă.

Contra a fost trimis la plimbare de Getafe, pentru care jucase 5 ani, după doar 6 luni, în timp ce Espanyol Barcelona nu i-a prelungit contractul lui Gâlcă, deși salvase echipa de la retrogradare. Culmea ironiei, în locul lui Costel va veni Paco Jemez, care tocmai a căzut din Primera cu Rayo Vallecano, dar are calitatea de a fi spaniol! Numai numele lui Bölöni sună frumos în Vest, cu observația că mureșeanul e perceput mai mult ca antrenor francez ori ungur. În rest, colegii lui de breaslă români se simt la ei acasă în Golf sau în China, unde banii se văd cu ochiul liber, dar faima cu lupa!

Ne place, nu ne place, asta-i realitatea și nu prea ne putem mândri cu ea.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

sherlock (2 comentarii)  •  25 mai 2016, 9:00

@genu (17 comentarii) • 24 mai 2016, 17:11 In fotbal, lucrurile sunt foarte relative. Rezultatele unui antrenor depind nu doar de priceperea lui ci si de multi alti factori independenti de el, iar norocul nu este pe ultimul loc. Ai putea da definitia "antrenorului bun" sau macar cateva criterii pe care trebuie sa le indeplineasca un antrenor pentru a putea fi catalogat bun ? Si cum iti explici faptul ca Mourinho, dupa atatea succese a ajuns sa fie demis de la Chelsea pentru rezultate dezastruoase ? A uitat brusc sa antreneze ?

Matei (93 comentarii)  •  25 mai 2016, 9:42

@Andrei. Intrebarea ta e...pentru tine, dar nu schimba impresia ca te crezi cine nu esti.

ultimul Trac (19 comentarii)  •  25 mai 2016, 11:16

antonela tata... , nu numai tu traiesti in vest. Sunt zeci de mi de romani discriminati. Generalizezi desi un caz singular nu reflecta realitatea. Poate tu nu esti! 4 din 10 sunt. Sunt de o vesnicie afara, am lucrat in mai multe tari decit ai invatat tu la geografie, si peste tot am gasit oameni ce se uita urit la straini. Cum naiba tu nu ii vezi nu stiu. Nu asta insa e important, cum nu e importanta aluzia domnului Ovidiu ca romanul e ieftin. Suntem asa cum ne consideram,dom Ovidiu! daca Lucescu vroia bani mergea la turci sau arabi. A vrut performanta, echipa tare, protectie, sansa sa ia liga campionilor? a mers la Zenit. Nu banii sunt importanti, ci ceea poti realiza. La 70 de ani un om gindeste la trofee nu la bani. Eu asta cred.

Alexutu1 (5 comentarii)  •  25 mai 2016, 12:24

Felicitări, intru totul adevărat!

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  26 mai 2016, 14:36

Domnule Ioanitioaia ...echipa Nationala se zbate in neputinta ...nu mai castigam nici la echipe din Africa neagra...aceasta i valoarea celor ca zburleanu ...cum sa te angajeze cineva pe mai mult ?

Comentează