Sfârșitul filmului?
Acest 0-0 consemnat joi seara la Lvov între Șahtior și Schalke în Europa League nu-i cel mai prost rezultat pentru Lucescu.

El merită apreciat și pentru că Schalke, locul 5 în Bundesliga și cu 4 etape bifate în primăvară, față de niciuna a Șahtiorului, nu-i un adversar ușor. Dimpotrivă. Vineri dimineață, pe când se pregătea să ia avionul înapoi la Kiev, tehnicianul român, răcit cobză, a admis printre accesele de tuse că “puteam câștiga, dar puteam și pierde. De-acum nemții sunt favoriți, dar nu abandonăm lupta”.
Adevărul e că Șahtior s-a prezentat onorabil, la un nivel acceptabil, dar atât. S-a văzut că trăiește mai degrabă din rigoarea antrenorului decât din înzestrarea jucătorilor. Consecință a despărțirii de brazilienii care i-au făcut firmă, formația nu mai are stofa și nici anvergura de-acum câțiva ani. A devenit una de pluton, cu capul în pământ. Se clatină în apărare și nu se găsește în atac.
Atenție însă la comparația care urmează: în mai 2009, când a câștigat Cupa UEFA, Șahtior a abordat finala contra lui Werder Bremen cu 3 ucraineni (Piatov, Kucer, Cigrinski), pentru ca în februarie 2016, la 0-0 cu Schalke, să titularizeze 7 (Piatov, Kucer, Ra-kițki, Malișev, Stepanenko, Kovalenko, Gladki)! De la 5 brazilieni atunci (Fernandinho, Ilsinho, Willian, Jadson, Luiz Adriano), Lucescu a mai aliniat joi doar 2, pe Ismaily și pe Taison! Punându-i la socoteală pe suspendatul Fred și pe abia întorsul Eduardo (de la Flamengo), mai figurează 9 brazilieni în lot, însă niciunul de valoarea celor vânduți.
Se știe de ce-a ajuns Șahtior în situația de a sta mai mult prin avioane decât pe teren. De ce se pregătește la Kiev și joacă la Lvov, unde publicul o încurajează anemic în meciurile internaționale și o fluieră copios în cele de campionat! Războiul din Donbas care nu se mai sfârșește a alungat-o din Donețk. Conflictul armat a distrus o bijuterie de stadion, iar patronului Rinat Ahmetov i-a triplat cheltuielile cu echipa.
Implicit, stricându-i afacerile și blocându-i banii din banca proprie, l-a împins să renunțe la vedete, să le scoată la mezat. A făcut-o, convins însă că mâna strânsă, zgârcenia, nu duce la performanță.
Numai din vara lui 2015 încoace, Ahmetov a încasat 96 de milioane de euro, 50 pe Alex Teixeira de la Jiangsu Suning, gruparea lui Dan Petrescu, 30 pe Douglas Costa de la Bayern și câte 8 pe Fernando (Sampdoria) și Luiz Adriano (Milan)! În locul acestora, promovând ucenici de la Academia clubului,
Lucescu a apelat adesea nu la rezerve, ci chiar la rezervele rezervelor! În intervalul amintit, Șahtior n-a mai cumpărat niciun jucător!
Evident că Șahtior e în pierdere de viteză, în vrie. Performanțele de odinioară, când se lua de piept cu Chelsea, cu Roma și chiar cu Barça (2-0 în 2004), au devenit amintiri și nu-i de crezut, pare de-a dreptul imposibil, că se vor mai repeta. Odată cu despărțirea de Lucescu, al cărui contract expiră în iunie, de presupus că echipa va reveni la condiția modestă dinaintea venirii românului. Pentru că până și lucrurile cele frumoase au un final, probabil că pe ecran va scrie curând Sfârșit. “Koneț filma”, ca să vorbim rusește. A plăcut, dar s-a terminat.