Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

M. Lucescu și trădarea

Aparent, la 70 de ani, pe care-i va împlini în 29 iulie, Mircea a preferat liniștea, tihna. De fapt, a ales lupta, zbuciumul, încordarea

Permalink to M. Lucescu și trădarea
vineri, 19 iunie 2015, 6:02

Lumea părea convinsă că, din cauza războiului din Donbas, Mircea Lucescu se va despărți de Șahtior în această vară. Existau o sumedenie de argumente ca românul să lase Donețkul după o ședere rodnică de 11 ani, pe parcursul cărora a cucerit 20 de trofee. Inclusiv Cupa UEFA în 2009. Principalul motiv era acela că, silită să se exileze la Kiev și să joace la Lvov, echipa lui nu mai avea nici teren propriu, nici suporteri.

În consecință, n-a mirat foarte tare că Șahtior, toată ziua pe drumuri, a pierdut în 2015 campionatul Ucrainei, apoi, cu ghinion, la loviturile de departajare, și Cupa! Scriam aici pe 28 aprilie, într-un articol intitulat “Koneț filma”, că pentru Lucescu a venit timpul să-și facă bagajele. Deoarece “nimeni n-a învins vreodată luptînd singur împotriva tuturor”.

Mă impresionase neplăcut amănuntul că, deși teoretic acasă la Lvov, Șahtior fusese fluierată copios de un public care, de necrezut, o aplaudase din răsputeri tocmai pe rivala Dinamo Kiev! Simțind că s-a umplut paharul, am zis că Lucescu trebuie să plece.

În stilul ei de a confunda dorința cu realitatea, presa turcă s-a și grăbit să-l ducă pe malul Bosforului. În aproape 200.000 de exemplare, Milliyet l-a instalat la Fenerbahçe, moment în care Lucescu a anunțat, pe neașteptate, că a prelungit încă un sezon cu Șahtior! Explicînd ce l-a determinat, a precizat că într-o situație limită, crucială, n-a putut să întoarcă spatele unui președinte și unui club care l-au ajutat să strîngă glorie și avere. “M-am gîndit la onoare și n-am vrut să trădez”, a spus. Atît.

Evident că s-a discutat și despre bani. Despre foarte mulți bani. Neoficial, căci asemenea înțelegeri sînt confidențiale, tehnicianul bucureștean ar trebui să ia pînă în iunie viitor alte 4,5 milioane de euro. Salariu, nu glumă, doar că nu era nevoie să continue cu Rinat Ahmetov ca să-l obțină. Cînd ai în CV-ul de antrenor 12 titluri de campion dobîndite în 3 țări diferite, România (Dinamo, Rapid), Turcia (Galata, Beșiktaș) și Ucraina (8 cu Șahtior), firește că nu-ți lipsesc ofertele.

Aparent, la 70 de ani, pe care-i va împlini în 29 iulie, Mircea a preferat liniștea, tihna. De fapt, a ales lupta, zbuciumul, încordarea. Am auzit adesea ironia cum că oricine ar fi avut succesele lui Lucescu dacă ar fi beneficiat de sumele uriașe băgate de Șahtior în achiziții. Greșit, fals. Ahmetov chiar a cumpărat en gros, majoritar brazilieni și tineri, dar a și vîndut masiv. Exceptînd eșecurile Castillo și Lucarelli, a ieșit însă de fiecare dată pe plus.

Cu Fernandinho (adus cu 10 milioane de euro, vîndut cu 45), Timoșciuk (0,5-20), Willian (14-35), Mhitarian (6-27,5), Cigrinski (0,7-25) șamd. Calculînd că a cheltuit circa 100 de mi-lioane de euro și că a luat dublu, rezultă că Șahtior a cîștigat mereu.

Ca atare, contestatarilor lui Luce le rămîne numai să se amuze de afirmațiile acestuia, unele trase de păr, cum că l-au furat arbitrii sau că el a descoperit numeroase vedete din fotbalul actual! În rest, jos pălăria în fața unei cariere cu adevărat remarcabile! Plecăciune. Reverență.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

tango (5 comentarii)  •  22 iunie 2015, 7:12

nimeni nu contesta meritele lui Lucescu dar sa ne gandim la urmatoarele:
1-la Euro’84 nu include niciun stelist in lotul de 22; cu acelasi lot „fara valoare de nationala lui ML” Steaua ia CCE peste doi ani.
2-Pisti Covaci castiga de doua ori CCE cu un Ajax imperial; un ziarist a spus atunci: si eu castigam totul cu asemenea echipa! intrebare: ce era Shahtar inainte de miliadele lui Ahmetov?
3-Dinamo din anii ’80 era mai valoroasa ca lot decat Steaua’86; dar leul intern Dinamo devenea mielusel pe plan european; nu am crezut ca Dinamo nu va castiga macar Cupa Cupelor cu lotul de atunci.
4-din 2000 incoace i s-au facut mai multe oferte de a prelua nationala; si-ar fi dovedit cu o echipa facuta numai din romani nu cu o echipa de mercenari internationali. Refuzul de a prelua nationala nu a mai fost privit ca „tradare de tara”!!!
5- ar fi interesant de vazut ce ar face il Luce acum la Dinamo cu lotul si bugetul lui Negoita.
6-Oricum Lucescu ramane un om care a adus cinste Romaniei ca sa fim bine intelesi dar osanalele sunt pentru cei gandesc putin si inghit pe nemestecate.

tango (5 comentarii)  •  22 iunie 2015, 7:41

L-am admirat pe Lucescu pana in momentul Besiktas cand a inceput ca la fiecare meci pierdut sa acuze arbitraje, conspiratii etc, dar tacand cand arbitrii greseau in favoarea lui. Din pacate nu a scapat de acest virus care s-a intins ca un cancer generalizat si in Rou. cineva demult mi-a spus pe plaja din Constanta ca fotbal si razboi faci numai daca ai bani. in acest context intreb: ce ar fi Chelsea, PSG, Monaco, Shahtar si altele fara miliardele din spatele lor. De aceea eu consider (si stiu ca acest lucru va atrage multe injuraturi din partea frustrarii fara margini din Rou) CCE ’86 cand participau echipe facute numai din jucatori autohtoni, ca fiind mai valoroasa decat un UCL actual unde au access numai cei cu bani foarte multi. Saracii precum echipele romanesti n-au decat sa se gudure cand mai primesc niste firimituri caci nicicand, in contextul actual, nu pot visa la mai mult.

adrian_hora (26 comentarii)  •  22 iunie 2015, 16:27

@tango, lucescu acuza arbitrii la aproape orice meci, chiar si la cele castigate. de aceea nu l-a bagat nimeni in seama la infrangerea cu bayern cand multumita arbitrului, bayern a inceput practic meciul cu un om in plus si 1-0.

adrian_hora (26 comentarii)  •  22 iunie 2015, 16:35

cred ca a ramas pentru bani, nu i se cer multe realizari si primeste un salariu de nivel premier league. a ales bine, ce ii trebuie nebunia din turcia la anii lui? ce rost are sa se lege la cap daca nu il doare?
daca nu s-ar plange de arbitraj aproape la fiecare meci l-as simpatiza mai mult. pentru toti detractorii lui lucescu: – are ochi pentru fotbalisti. Este foarte foarte bun la gasit fotbalisti valorosi.

M. Lucescu și trădarea | Opinii politice si nu numai (1338 comentarii)  •  22 iunie 2015, 18:16

[…] ← Comentarii mai vechi […]

Comentează