Cine rîde la urmă?
ASA a pierdut la Mediaș, 0-1, și pentru că a avut ghinion.
Pe lîngă că i-au lipsit 4 titulari, M. Constantin, Sepsi, N’Doye și Voiculeț, a luat gol în ultimul minut după ce ratase ocazii mai multe și mai clare. Între ele, și bara lui Zicu. Deși orice echipă răpusă în minutul 90 se poate socoti urmărită de neșansă, adevărul e și că jucătorii Gazului, amenințați cu retrogradarea, s-au bătut ca niște lei. Cu ambiție, uneori cu disperare.
Mă așteptam ca, învins la potou, antrenorul mureșean să apară prăbușit în final, lost in space. Să sugereze o victimă care abia își găsește cuvintele sau nu le găsește deloc. Din contră, Ciobotariu a arătat ca un tip stăpîn pe el și pe situație, calm, echilibrat. Fair, i-a felicitat pe învingători, iar despre “marile absențe de efectiv” amintite mai sus a pomenit într-o jumătate de frază, precizînd că ele “nu scuză rezultatul”.
Poate e doar o impresie, dar modul bărbătesc în care Ciobotariu n-a transformat înfrîngerea într-o dramă, ci a tratat-o cu înțelegere, mi-a întărit convingerea că ASA n-a ajuns întîmplător lider. Chestie de atitudine, ca să zic așa.
Continuarea o cunoașteți: în ciuda faptului că Gazul îi înlesnise revenirea în fruntea clasamentului, Steaua s-a împiedicat de Chiajna pe teren propriu și a stagnat pe 2, cu un punct mai puțin. Înainte de orice trebuie spus că Sebastian Colțescu a arbitrat de 3, notă pe care a și primit-o în Gazeta. A inventat un penalty pentru Steaua și, în compensație, o lovitură liberă pentru Concordia, din care aceasta a înscris pentru 2-1. Decizii eronate. N-a fost 11 metri deoarece, în duel cu Chipciu, Dragarski a intervenit prin alunecare și a deviat balonul cu genunchiul în corner. Nu trebuia acordată nici lovitură liberă întrucît Toșca jucase mingea cu pieptul, nu cu mîna!
Nu mă grăbesc să afirm că Sebastian Colțescu a greșit cu intenție, că a vrut s-o ajute pe campioană. Din păcate, craioveanul a dovedit însă, fără să fie întîia oară, că nu rezistă presiunii, că rătăcește busola în întîlnirile cu miză. Cum cedează psihic, s-ar cuveni evitată delegarea lui la asemenea partide. Dacă există jucători care clachează la tensiune, iată că sînt și cavaleri ai fluierului care intră în aceeași categorie. Colțescu e dintre ei.
Spre lauda lui, Marius Baciu de la Concordia a trecut cu felicitări primul său examen important ca antrenor: și-a așezat inteligent băieții pe teren și, altă bilă albă, i-a învățat să-și depășească statutul de outsideri. La rîndu-i, gestionînd prost un meci în care n-avea voie să greșească, Gâlcă a rămas iar corijent. Nici jucătorii, inclusiv somnorosul Cr. Tănase, nu s-au omorît cu firea, dar nici antrenorul n-a avut inspirație. A mutat aiurea. Titularizarea lui V. Cojocaru, coautor la golul 2, nu s-a justificat. La fel, folosirea lui Chipciu ca vîrf împins și introducerea lui Țucudean, tot atîtea lozuri necîștigătoare.
În urmă cu două luni, aș fi pariat că Steaua își va păstra titlul. Și-acum mai cred, dar nu mai sînt convins. Lupta continuă la baionetă, însă Tg. Mureș e în pole-position.