Trocul federal
Steaua trebuie să-și reproșeze sieși că a pierdut ditamai avansul.
Înainte de a le imputa altora, inclusiv arbitrilor, că mai păstrează doar două puncte în plus față de ASA Tg. Mureș, de unde avea 13 la startul sezonului!, Steaua trebuie să-și reproșeze sieși că a pierdut ditamai avansul. În timp ce principala sa urmăritoare a iuțit pasul și a strîns în retur 25 de puncte din 27 posibile, campioana s-a culcat pe-o ureche! Ca atare, în clasamentul pe 2015 formația lui Gâlcă ocupă abia locul 6, cu numai 14 puncte!
Reală e însă și observația, vezi Gazeta de marți, că asa a fost ajutată de cavalerii fluierului: aceștia au greșit de 10 ori în favoarea ei și niciodată împotrivă! Întrucît un astfel de raport al erorilor e greu de imaginat, iar de întîlnit și mai greu, s-au găsit destui care să explice bunăvoința arbitrilor prin parteneriatul dintre FRF și oficialitățile mureșene privind Centrul de excelență ce se va deschide în localitate.
Respectivii au mai invocat faptul că reprezentanța companiei spaniole de material sportiv Joma, care va îmbrăca “naționala” României, separată recent de Adidas, se află în Tg. Mureș și, ca detaliu, o echipează pe ASA! Ambele reproșuri pot constitui simple coincidențe, dar s-ar putea să nu fie așa, iar lumea să aibă dreptul de a specula pe seama lor.
Site-ul Joma menționează că în Europa firma va colabora “since May 2015” și cu “naționala” României, nu doar cu a Bulgariei și a Galiciei! Cum pe lista clienților societății iberice mai figurează selecționatele statelor Honduras, Trinidad-Tobago și Nicaragua din America Centrală, a Kenyei din Africa, ale Kîrgîzstanului, Uzbekistanului și Bangladeshului din Asia, e lesne de dedus că FRF pierde prestigiu trecînd de la Adidas la Joma. A mai contrariat și modul secret, misterios, în care s-au purtat tratativele. Folosind un termen la modă, s-a tratat sub acoperire.
Revenind la centrele regionale pentru juniori, incluse în ceea ce Răzvan Burleanu numea, în stilu-i pompos, “Planul strategic de dezvoltare a fotbalului românesc”, trebuie să știți că la Tg. Mureș, ulterior la Timișoara și în alte orașe, organele locale trebuie să asigure toate condițiile și să acopere majoritatea costurilor (salarii, cazare, masă, teren etc.), sarcina FRF constînd în participarea cu componenta de instruire, de învățămînt. Cu metodologia, cu orientarea, cu antrenorii.
În ciuda faptului că beneficiile se vor împărți, inclusiv drepturile asupra jucătorilor, unora din teritoriu li s-au părut exagerate pretențiile federale și au refuzat o colaborare care sugerează și presupune un troc, un compromis.
Pentru că tu, federație, dacă primești, trebuie să dai ceva în schimb, nu să rămîi dator. Întrebarea e ce se va întîmpla atunci cînd echipa Centrului, deci și a FRF, se va înscrie în campionat, va fi condusă de arbitrii FRF și judecată de comisiile FRF, în clipa aceea se va crea o situație anormală, ci chiar neregulamentară, ilogică și ilegală! Vom mai discuta pe marginea subiectului.