Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

M. Stoichiță, un no name?!

Vă cer permisiunea să zăbovesc asupra unui clasament peste care s-a trecut cam repede, cel alcătuit recent de UEFA, ierarhia all time a tehnicienilor în funcție de numărul țărilor în care au activat pe Bătrînul Continent.

Lista e deschisă de […]

joi, 12 februarie 2015, 9:01

Vă cer permisiunea să zăbovesc asupra unui clasament peste care s-a trecut cam repede, cel alcătuit recent de UEFA, ierarhia all time a tehnicienilor în funcție de numărul țărilor în care au activat pe Bătrînul Continent.

Lista e deschisă de croatul Tomislav Ivici și de galezul John Toshack, cu cîte 9 țări. Îi secondează ungurul Bela Guttmann cu 8, croatul Miroslav Blazevici, sărbătorit pe 10 februarie la 80 de ani, sîrbul bosniac Ljupko Petrovici, ungurul Pal Csernai și englezul Roy Hodgson cu cîte 7, urmați cu 6 țări de portughezul Artur Jorge, slovacul Dusan Uhrin sr., bielorusul Serghei Borovski, gruzinul Revaz Dzodzuașvili și, surprinzător, Mihai Stoichiță. Adevărat globe-trotter, cel alintat Lippi a mai lucrat în Bulgaria, Republica Moldova, Turcia, Armenia și Cipru, dar și în Panama și Kuweit. Concret, pe 3 continente.

Ce-i cu asta?!, vor întreba unii și se vor mira, atrăgînd atenția, cu oarece justificare, că a antrena în foarte multe locuri nu conferă vreun certificat de superprofesionist. Dimpotrivă, cei care schimbă echipele precum cămășile sînt priviți mai degrabă ca neserioși și tratați în consecință. Mai ales cînd sînt, ca Stoichiță, tehnicieni scumpi, nu ieftini.

Prezența lui Ivici în capul listei, apoi a ungurului Guttmann, dublu cîștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Benfica, edițiile 1961 și 1962, contrazice însă părerea anterioară. Deoarece croatul, campion în Iugoslavia, Olanda, Belgia, Grecia și Portugalia, a mai cucerit Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală.

În fugă fie spus, evreul Guttmann a pregătit în 1946 pe Ciocanul, club din care va apărea Dinamo, unde a acceptat să fie plătit în legume înainte de a-și lua repede tălpășița din pricina amestecului conducătorilor!   Dovadă că bolile de care suferă fotbalul nostru s-au cronicizat.
În fond, cînd antrenezi pretutindeni rezultă că ești solicitat. Implicit, că ți se recunoaște valoarea întrucît, să fiu scuzat, un fraier sau un loser nu se va bucura niciodată de atîtea propuneri. Revenind la Stoichiță, pe care nu-l prețuim suficient, el a cucerit titlul în România cu Steaua (1998), în Moldova cu Sheriff Tiraspol (2002), în Armenia cu Pyunik Erevan (2004), ba a răspuns și de 3 “naționale”, Panama (2001), Armenia (2003-2004) și Kuweit (2005-2006). Un CV impresionant, pe care îl minimalizăm în clasicul stil dîmbovițean. Ne ploconim în fața străinilor și strîmbăm din nas în fața alor noștri! Povestea cu capra vecinului rămîne într-o tristă actualitate.

De notat și amănuntul că, născut pe 10 mai 1954, Mihai Stoichiță e mai tînăr decît majoritatea tehnicienilor amintiți. Doar Borovski are un an mai puțin. Ivici, Guttmann și Csernai au decedat, iar toți ceilalți sînt mai vîrstnici, Toshack de 66, Petrovici și Hodgson de 67, Jorge și Dzodzuașvili de 69, Uhrin de 72 și, repet, Blazevici de 80.

Fără să pretind că Stoichiță e cel mai tare din parcare, că nu e, cred că i se cuvine mai multă apreciere, mai mult respect. Din păcate, nu-i singurul antrenor în această situație ingrată.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Nelu Ploiesteanu (213 comentarii)  •  12 februarie 2015, 19:46

Toata stima pentru domnul Mihai Stoichita, un om educat, cu frica lui Dumnezeu.

Unu’ (102 comentarii)  •  12 februarie 2015, 21:14

@45 Georges

Meltenii pe care ii amintesti in comentariu poate nu au fost inzestrati de natura sa dea cu piciorul in minge sau sa alerge suta de metri sub 10 secunde, dar poate in viata de zi cu zi sunt ingineri, doctori, profesori, mecanici, electricieni, lucratori in fabrica, zootehnisti, etc. E mai presus meseria de antrenor/fotbalist fata de cele amintite? Cum ar fi evoluat societatea, daca nu ar exista astfel de slujbe si toti s-ar face fotbalisti? Daca nu apari la TV , asta inseamna ca faci umbra degeaba pamantului si ar trebui sa te impusti?

Sunt destui romani care in domeniul lor au lasat ceva in urma decat ce a facut Stoichita in fotbal. Faptul ca nu apar la TV, asta nu inseamna ca nu exista. Am mai mare respect fata de un educator si invatator, oameni care isi respecta meseria si zi de zi influenteaza vietile altora, decat Stoichita care si-a batut joc de meseria lui si toti tehnicienii din liga 1 cand raspundea la telefon in timpul meciurilor.

Poate Hagi nu e mare antrenor, poate nici nu poate fi considerat un antrenor de liga 1, poate nici Ilie dumitrescu, dar oamenii macar au aratat demnitate cand patronul a vrut sa-i umileasca.

O fi Stoichita o persoana placuta, un om cu care poti discuta, un familist, dar ca antrenor nu prea a contat in fotbal. Faptul ca apare intr-o statistica asta nu il face special.

Xbotz (38 comentarii)  •  13 februarie 2015, 1:31

Bine, a castigat titlul in trei tari dar sunt deja multi ani. Si ce mare performanța era sa castigi titlul cu Steaua in 99′? Ce sa mai spun ca in Moldova sa dus la singura echipa care era cu profesioniști si singura echipa din Moldova care in ziua de azi mai e relativ cunoscuta in Europa? Era un fel de Steaua a Moldovei.si Armenia? Ce naiba campionat o fi si ala , chiar nu stiu. A antrenat 3 naționale , am auzit, a plecat pe usa din dos de la toate. Este o persoane foarte educata, respectabila insa acum s a fim serios.Ca antrenor a facut destul de putin, in mare a bifat niste echipe si campionate , desi putea sa faca mult mai mult. Se vede pe el ca are stofa de antrenor,insa eu zic ca sa ratat.

Alex (8 comentarii)  •  13 februarie 2015, 6:37

Stoichita este un mediocru. Titlul cu Steaua i-a fost facut cadou. Singurul lui merit este ca statea in gura tunelului si batea „cuba” cu jucatorii cand intrau pe teren.

aftew (5 comentarii)  •  13 februarie 2015, 9:19

merita o statuie.

Comentează