O idee bună, dar nu foarte
Între alte măsuri ce urmează să se aplice din sezonul 2016-2017, Adunarea Generală a Ligii Profesioniste a votat și obligația fiecărei grupări din Liga 1 de a avea 4 jucători formați la nivel național și 4 la nivel local în […]
Între alte măsuri ce urmează să se aplice din sezonul 2016-2017, Adunarea Generală a Ligii Profesioniste a votat și obligația fiecărei grupări din Liga 1 de a avea 4 jucători formați la nivel național și 4 la nivel local în componența lotului, alcătuit din maximum 25 de persoane. Scopul unui asemenea demers e ușor de intuit.
Pe de-o parte, se îngrădește invazia de străini, se reduce numărul acestora, iar pe de alta, se încurajează descoperirea, creșterea și lansarea talentelor autohtone. Evident că o asemenea politică servește și echipei naționale, consolidării ei.
E drumul pe care am înțeles că va merge, mai apăsat decît pînă acum, și campioana României. Clubul roș-albastru a decis, informația provine din surse verificate și demne de crezare, să ia prioritar jucători români. În viitorul imediat, numai jucători români, exclusiv, astfel sună indicațiile transmise de la Poarta Albă.
Printr-o altă hotărîre importantă, LPF și-a propus limitarea importului de fotbaliști. Concret, pentru a fi legitimat în Liga 1, unui jucător extracomunitar, din afara Uniunii Europene, i se cer, sine qua non, minimum 3 selecții în “naționala” țării sale, bifate în anul dinaintea venirii. Indiferent la ce categorie de vîrstă. Restricția nu se aplică și celor din spațiul UE întrucît, în caz că s-ar proceda așa, s-ar încălca dreptul la libera circulație a forței de muncă.
Ideea pare bună și chiar e. Dar cu anumite obiecții. În sensul în care, dacă s-ar fi pus în practică mai demult, n-ar mai fi ajuns în Liga 1, adevărat, pe lîngă numeroși jucători de duzină, pe lîngă destule ciurucuri, nici brazilienii Wesley și Eric, nici argentinianul Brandan, nici nigerianul Fatai, nici tunisianul Hamza și nici, de pe o listă mai lungă, japonezul Takayuki. Evoluțiile tuturor acestora au onorat campionatul nostru în diverse perioade, chiar l-au luminat.
Din păcate, restricția respectivă, de la care se așteaptă efecte pozitive, poate fi ușor ocolită pe considerentul că destui sînt fotbaliștii extracomunitari, mai ales din Africa și din America de Sud, care devin cetățeni francezi ori portughezi și, obținînd pașapoarte UE, primesc statutul de a juca în România. Normal că tînărul manager dinamovist Daniel Stanciu a găsit motive să se declare surprins. Parcă depășit de împrejurări, Stanciu s-a mirat că “nu putem aduce un brazilian dacă n-are 3 selecții în echipa națională, dar putem aduce un neamț din liga a 5-a!”!
Are perfectă dreptate, lucrurile nu-s deloc în regulă, e încă serios de umblat la ele. Evident că discutăm despre un pas înainte. Doar că despre unul timid, mai degrabă jumătate de măsură decît măsură întreagă. Tocmai pentru că puțin nu-i mult, însă e mai mult decît nimic, președintelui Gino Iorgulescu i se cuvine o bilă albă. LPF caută să schimbe ceva, se străduiește să înnoiască, iar încercarea moarte n-are.