S-a refuzat oferta de nerefuzat!
Adus în ianuarie 2013 de la Tîrgu Jiu după ce Stuttgart a plătit Pandurilor 1,5 milioane de euro, iar lui i-a asigurat 450.000 pe sezon pînă în 2017, Alexandru Maxim n-a rupt gura tîrgului în Bundesliga. Ca atare, invocînd neînțelegerile […]
Adus în ianuarie 2013 de la Tîrgu Jiu după ce Stuttgart a plătit Pandurilor 1,5 milioane de euro, iar lui i-a asigurat 450.000 pe sezon pînă în 2017, Alexandru Maxim n-a rupt gura tîrgului în Bundesliga. Ca atare, invocînd neînțelegerile cu olandezul Huub Stevens, un antrenor cotat ca foarte dur, “tricolorul” cu 19 selecții a prins toamna trecută numai 571 de minute în 17 meciuri. Cu totul, vreo 6 meciuri și ceva, adică foarte puține pentru un fotbalist în plină ascensiune, care va împlini pe 8 iulie 25 de ani. A recunoscut-o chiar cel în cauză: “N-a fost cea mai bună perioadă a mea. Am stat mai mult rezervă și m-am concentrat greu”.
Logic că, nemulțumiți de evoluțiile unui mijlocaș ofensiv ce întîrzia la nesfîrșit să spargă plafonul, conducătorii lui VfB au cîntărit și varianta despărțirii de el. Preluată la jumătatea lunii decembrie 2014 de Bild Zeitung, cel mai citit cotidian european, cu un tiraj zilnic de circa 2,5 milioane de exemplare, ideea n-a prea lăsat loc de întors: “Poate că plecarea lui Maxim ar fi cel mai bun lucru pentru toată lumea. În plus, clubului i-ar prinde bine niște bani”. Același ziar nu se sfia, punînd degetul pe rană, să avertizeze că “la Stevens (Maxim) are șanse minime să joace”.
De fapt, dincolo de unele vorbe răzlețe cum că formații britanice reputate ar fi interesate să-l achiziționeze pe Alex, n-a apărut nici o ofertă concretă. Deunăzi însă, Swansea City, singura grupare galeză din Premi ership, locul 12 la finalul campionatului prece dent, 9 în momentul de față, i-a propus 7 milioane de euro lui VfB și lui Maxim dublul sala riului actual!
Anunțată de Daily Mail în Anglia și de Bild Zeitung în Germania, propunerea merita analizată cu atenție. Era de așteptat ca părțile să se așeze la masa tratativelor și să bată repede palma. Varianta i se potrivea ca o mănușă clubului din capitala landului Baden Wurttemberg, care urma să scape de un jucător dificil și, în același timp, să-l vîndă pe o sumă de aproape 5 ori mai mare decît cea cu care l-a cumpărat! Cu alte cuvinte, să iasă într-un cîștig serios, să facă o afacere strașnică.
Cînd mulți îl vedeau pe Alex pregătindu-și bagajele să traverseze Canalul Mînecii, managerul lui Stuttgart, Robin Dutt, a blocat însă orice negociere. A spus că “Indiferent de preț, Maxim nu e de vînzare!”, cuvinte care au închis orice discuție. Mijlocașul născut la Piatra Neamț continuă la VfB, unde însuși intransigentul Stevens l-a declarat “un jucător foarte important pentru noi în lupta pentru salvare”. Înaintea primei etape din retur, VfB ocupă locul 15 din 18 în Bundesliga.
Firește, nu-i obligatoriu să comparăm atitudinea clubului german cu cea a cluburilor românești care-și vînd jucătorii, inclusiv vedetele, pe bandă rulantă și, încă mai trist, la cea dintîi strigare. Poate că n-ar strica totuși să comparăm și, alăturînd, să admitem că pînă și ofertele de nerefuzat se refuză uneori! S-o auzi și-n Ghencea?!