Dedesubturile unui transfer
A surprins faptul că Sînmărtean va merge în Arabia Saudită la Al Ittihad, nu la Al Hilal, deci la Pițurcă, nu la Reghecampf! Deși soția ultimului continuă să-l impresarieze, Lucian nu va lucra sub comanda celui care l-a adus la Steaua în […]
A surprins faptul că Sînmărtean va merge în Arabia Saudită la Al Ittihad, nu la Al Hilal, deci la Pițurcă, nu la Reghecampf! Deși soția ultimului continuă să-l impresarieze, Lucian nu va lucra sub comanda celui care l-a adus la Steaua în februarie 2014. Fără îndoială că Al Hilal ar fi găsit să-i dea lui Sînmărtean, ca și Al Ittihad, un milion de dolari pe an, însă n-a insistat din motive ușor de sesizat. Pentru că are deja 4 străini în lot, între care obligatoriu un asiatic, cîți stipulează regulamentul saudit, dar și pentru că pe postul de mijlocaș ofensiv, preferat de Sînmărtean, evoluează brazilianul Thiago Neves, 7 prezențe în Seleçao, superstarul formației.
Personal, sînt convins că Lucian va pleca imediat, nu la vară, cînd ar fi declarat jucător liber. Pițurcă are nevoie de el urgent și, cum îl știu, îi va determina pe șeici să nu se zgîrcească. Poate că aceștia nu vor onora jumătatea de milion de euro sugerată de Gigi Becali, dar nu vor abandona pista. Steaua va mai lăsa de la ea, conștientizînd că vinde un fotbalist care va împlini pe 13 martie 35 de ani și pe care-l va pierde gratis în vară! Ieri, precizînd că “n-am discutat despre data plecării”, surse autorizate din Ghencea admiteau că “ne depășesc pretențiile lui Sînmărtean. Acesta cere 400.000 de euro pe sezon și, acceptînd, am crea dezechilibru în vestiar, ba și tensiune!”.
Calculînd că a achitat 250.000 Vasluiului și 300.000 jucătorului la instalare, Steaua și-a scos banii cu Lucian. A tras lozul cel mare numai și prin aceea că acesta a bifat 42 de meciuri, a înscris 6 goluri și a oferit 15 assisturi. A contribuit serios la cîștigarea titlului din 2014 și la arvunirea celui din 2015. Ca atare, merită socotit cel mai reușit transfer de la preluarea echipei de către Becali, la concurență cu Chiricheș.
Luîndu-l pe Sînmărtean, fostul selecționer și-a urmărit propriul interes după care s-o fi gîndit, nu zic nu, și la cel al jucătorului. Tocmai pentru că i-a asigurat lui Lucian un contract excelent la 35 de ani, dublu în raport cu ce spera el să ia de la Steaua, Pițurcă a părut să-și facă autocritica după ce l-a folosit pe Sînmărtean doar în 3 din cele 96 de partide petrecute de el pe banca “naționalei”! O dată în 2011, la 2-2 cu Belarus, de două ori în 2014, la 1-1 cu Ungaria și la 2-0 cu Finlanda, 136 de minute, nici unul mai mult!
Oricum, un caz neobișnuit în condițiile în care Sînmărtean a lipsit din echipa reprezentativă aproape 8 ani, între 20 august 2003 (2-0 cu Ucraina) și 3 iunie 2011 (3-0 cu Bosnia Herțegovina), mai exact 93 de luni!
Pițurcă a avut nevoie de mult timp, de prea mult, ca să înțeleagă că Sînmărtean constituie o excepție, un fotbalist de cultivat, nu de ocolit. Din păcate, a apreciat greșit, recunoașterea lui fiind tardivă și vinovată, atît că e bine și mai tîrziu decît niciodată.
În privința șanselor lui Sînmărtean de a prinde “naționala” venind de la Jeddah, nu împărtășesc optimismul unora. Cine alege banii, chiar dacă opțiunea respectivă se justifică precum în situația de față, mai degrabă renunță la performanță . Dar vom mai vorbi despre asta.