Spuma de ras
FIFA continuă să fie luată la rost din pricina arbitrajelor slabe. Ultima greșeală dintr-o suită parcă fără sfîrșit s-a petrecut în întîlnirea Elveția-Ecuador, 2-1, cînd formației europene i s-a anulat, la scorul de 1-1, un gol perfect valabil! Ar fi […]
FIFA continuă să fie luată la rost din pricina arbitrajelor slabe. Ultima greșeală dintr-o suită parcă fără sfîrșit s-a petrecut în întîlnirea Elveția-Ecuador, 2-1, cînd formației europene i s-a anulat, la scorul de 1-1, un gol perfect valabil! Ar fi ieșit și mai mare scandal dacă băieții lui Hitzfeld n-ar fi marcat în prelungiri golul victoriei.
Adevărul e însă că FIFA mai face și lucruri bune. Între acestea, introducerea regulii conform căreia, la loviturile libere, arbitrii marchează cu o spumă în genul celei de bărbierit locul unde trebuie așezată mingea și, la 10 yarzi depărtare, unde trebuie plasat zidul. Fix la 9,15 metri. Unora li s-a părut nepotrivit, ba și dizgrațios, gestul arbitrului de a se apleca și a vopsi gazonul cu spray-ul ținut la cingătoare.
Totuși, s-ar cuveni ca înșiși contestatarii să admită că noua prevedere a desființat tîrguiala de pînă acum, alimentată fie de mișcarea balonului, fie de avansarea zidului, fie de amîndouă. De-acum, pentru că se cere respectarea distanței amintite, iar cel care depășește linia trasată pe iarbă primește automat cartonaș galben, jocul se întrerupe mai puțin. Cum nu se mai poate trage de timp, nu mai există ciorovăială și nici momente moarte. Evident, crește și nivelul de sportivitate, de aceea compania argentiniană care produce spray-urile nu întîmplă-tor se numește 915 Fair Play.
Deși nu cunosc prețul unui tub cu spumă, îmi imaginez că nu-i piperat. Probabil să coste cîțiva dolari. Iată de ce n-am sărăci în cazul în care sistemul respectiv s-ar folosi și în campionatul nostru. Cît mai repede, încă din această toamnă.