Cum ar mai putea Dinamo să joace în Europa League
Directorul Administrației de licențiere, Viorel Duru, a precizat că FC Dinamo a cerut intrarea în insolvență, din care cauză nu va mai avea dreptul să evolueze în Europa League, pentru care s-a calificat grație locului 4 ocupat în Liga 1. […]
Directorul Administrației de licențiere, Viorel Duru, a precizat că FC Dinamo a cerut intrarea în insolvență, din care cauză nu va mai avea dreptul să evolueze în Europa League, pentru care s-a calificat grație locului 4 ocupat în Liga 1. Rămîne pe dinafară, nu pentru că i s-a năzărit lui Duru, ci pentru că așa prevede Regulamentul UEFA de licențiere a cluburilor și de fair-play financiar.
La anexa VII, paragraful E, punctul 4, ediția 2012, Regulamentul stipulează că “grupării care solicită/primește protecție față de creditori conform legislației aplicabile pe plan intern i se refuză/retrage licența de participare în competițiile europene”. Altfel spus, protecția e asimilată cu insolvența.
Într-un dialog telefonic purtat marți după-amiază, Duru și-a însușit afirmația că “lui Dinamo îi va fi ridicată licența pentru Europa”, însă a dezmințit că ar fi completat discursul cu formularea “pentru a rămîne în Liga 1, (Dinamo n.a.) trebuie să aducă dovada că nu există datorii față de angajați și față de stat”.
Apreciind că vorbele respective i-au fost scoase din context, șeful Licențierii a insistat că “Dinamo nu trebuie să mai aducă nimic deoarece dosarul pe care ni l-a prezentat îi permite să evolueze fără probleme în Liga 1. Practic, nu mai are nimic de demonstrat”.
Aici se impune o lămurire tocmai pentru a elimina posibilitatea unor speculații. În 30 octombrie 2013, discutînd despre organizarea sezonului 2014-2015, Comitetul Executiv al FRF a îmblînzit criteriile de licențiere națională, le-a îndulcit, prin aceea că a votat să nu se mai ia în considerare datoriile la stat, ci numai, în principal, cele la angajați, jucători, antrenori, staff administrativ etc. Ca să fie mai clar, cluburile cu restanțe către stat, indiferent cît de mari și cît de vechi, pot obține licența pentru Liga 1, dar nu și pentru cupele continentale.
Din expunerea de mai sus reiese că în momentul actual, din pricină că a solicitat Tribunalului București recunoașterea stării de insolvență, Dinamo a ajuns într-o situație-limită. Licența pentru UEFA i se va retrage chiar miercuri, 21 mai, dacă pînă la data menționată, ca ultim termen ora 15, conducerea clubului nu va renunța la declararea insolvenței, cerere care i-a surprins neplăcut pe suporteri în aceeași măsură în care i-a și iritat!
Dinamo va avea la dispoziție 5 zile pentru a contesta decizia retragerii licenței. Practic însă, nefiind vorba despre 5 zile lucrătoare, ar trebui să depună apel cel mai tîrziu pînă vineri la prînz, adică foarte repede. Merită însă subliniat că nu-i totul pierdut, că mai sînt speranțe și că mingea se află la Ionuț Negoiță. Investitorului îi revine cuvîntul hotărîtor. La el e colacul de salvare.
În sfîrșit, o precizare în atenția fanilor giuleșteni, care-l consideră pe Duru inamicul public numărul 1, adevărat dușman al poporului rapidist! În atribuțiile organului de licențiere de la Casa Fotbalului se înscriu prioritar chestiunile de ordin financiar și mai puțin sau deloc aspectele legate de statutul echipelor. Ca atare, nu Duru trebuie tras la răspundere pentru că CS Universitatea Craiova și FC Clinceni au primit legal ori nu, deși mai degrabă nu, cale liberă la promovare. Treaba asta e de competența Comisiei de disciplină, nu a Administrației de licențiere.