Pasul greșit
Semnalam aici pe 25 aprilie că deciziile proaspăt instalatei conduceri federale privind reprezentarea fotbalului nostru la UEFA sînt eronate. Că Răzvan Burleanu et Comp. s-au pripit în momentul în care au solicitat substituirea foștilor internaționali Belodedici și Prodan cu Radu […]
Semnalam aici pe 25 aprilie că deciziile proaspăt instalatei conduceri federale privind reprezentarea fotbalului nostru la UEFA sînt eronate. Că Răzvan Burleanu et Comp. s-au pripit în momentul în care au solicitat substituirea foștilor internaționali Belodedici și Prodan cu Radu Vișan și, respectiv, cu Țicleanu. Mai ales propunerea ca Vișan, “care n-a lucrat niciodată în domeniu”, să intre în Comisia Youth m-a contrariat.
Nu mi s-a părut normal atunci, cum nu mi se pare nici acum, ca un no name să-i ia locul unui dublu cîștigător al Cupei Campionilor Europeni! O fi Vișan ditamai consilierul președintelui, căruia îi scrie discursurile, dar nici așa n-am înțeles în baza căror argumente merita promovat atît de sus și atît de repede!
Dacă Burleanu avea motive să-l prețuiască pe Vișan, îl privea direct și personal. Nu era însă nici logică și nici corectă trimiterea unui anonim care să vorbească în numele fotbalului tricolor. Pentru că îi lipsea reputația și, încă mai grav, îi lipsea competența.
Ca să oficializeze propunerile sale, șeful Casei Fotbalului le-a prezentat Comitetului Executiv, iar acesta a luat act de ele și le-a aprobat cum se zice că semnează primarul, în viteză, mașinal! S-ar fi impus însă ca propunerile cu pricina să fie trei deoarece trebuia analizată și delegarea lui Burleanu pentru Comisia Juridică a UEFA, în locul ex-secretarului general Adalbert Kassai, plasat în capul listei persoanelor declarate indezirabile la București. Numai că președintele, considerîndu-se deasupra ROAF, n-a găsit de cuviință să mai discute și ceea ce, conform regulamentului, trebuia obligatoriu discutat, mandatarea sa pentru Comisia Juridică!
Să admitem însă că, depășit de evenimente, staff-ul federal n-a făcut ce trebuia, ci ce i-a plăcut. Ce i-a venit, cunoașteți expresia, pe șiret. Ca atare, n-a luat în seamă nici avertismentul din 25 aprilie cum că “e posibil ca variantele respective (n.a. Vișan&Țicleanu), de care CEx a auzit în timpul ședinței, să nu fie acceptate la Nyon în condițiile în care de-acolo se recomandă ca o federație să nu modifice listele de propuneri pentru membrii organismelor UEFA în anul în care a fost aleasă”. În plus, pentru că scrutinul care l-a desemnat președinte pe Burleanu e contestat în instanță, iar speța se va judeca pe 3 iunie, UEFA a respins propunerile înaintate de FRF. Cu alte cuvinte, înlocuirile lui Belodedici, Prodan și Kassai n-au fost validate. Au rămas în așteptare, în stand by.
S-a demonstrat astfel că am avut dreptate cînd am afirmat că, fără experiență și fără tact, conducerea federală a dat cu bîta în baltă în clipa în care s-a grăbit să modifice listele pentru Nyon. Dacă asta nu-mi produce nici o satisfacție, nici nu mă împiedică să observ că unii, și nu puțini, apreciază criticile mele drept atacuri repetate contra “guvernului Burleanu”.
Interpretarea e forțată, trasă de păr, deoarece a-i spune cuiva că greșește nu înseamnă că ești neapărat împotriva sa, iar dușmanul lui și mai puțin, ci că încerci să-l determini să nu mai greșească. Din păcate, încerci des și reușești rar. Foarte rar.