Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Dușul lui Fănuș Neagu

Sezonul internațional 1983-1984 a fost cel mai frumos din toate timpurile pentru ­Dinamo. După ce a eliminat pe ­Kuusysi Lahti, pe Hamburg și pe Dinamo ­Minsk, echipa roș-albă a ajuns pînă în semifinalele CCE, fază în care a pierdut însă […]

sâmbătă, 10 mai 2014, 8:19

Sezonul internațional 1983-1984 a fost cel mai frumos din toate timpurile pentru ­Dinamo. După ce a eliminat pe ­Kuusysi Lahti, pe Hamburg și pe Dinamo ­Minsk, echipa roș-albă a ajuns pînă în semifinalele CCE, fază în care a pierdut însă ambele manșe, 0-1 și ­1-2 cu Liverpool. În turul II, trupa pregătită de Nicușor și de Dinu, acesta abia retras de pe teren, a șocat lumea fotbalului cînd a bătut-o la București, în 19 octombrie 1983, pe ­Hamburger SV, campioana en titre  a Germaniei și deținătoarea la zi a Cupei Campionilor Europeni!

Antrenată de austriacul Happel, al cărui nume de legendă îl poartă acum stadionul central din Viena, cu Kaltz (69 de selecții) și Magath (43) în formație, HSV s-a înclinat pe „23 August” cu un incredibil 0-3, goluri înscrise, în ordine, de Augustin, Mulțescu și Orac. În returul de pe Volkspark­stadion, disputat pe 2 noiembrie, gaz­dele reu­șiseră să se desprindă la 3-0 în minutul 63 și să egaleze scorul de la București, numai că, ­marcînd pe final, Țălnar (86) și Mulțescu (89) au consfințit o calificare istorică, parcă neverosimilă.

Am asistat la partida din Germania, la care Dinamo a invitat, pe costurile redacțiilor, ziariști de sport de la principalele publicații, precum și pe reputații scriitori Fănuș Neagu și Ion Băieșu. Foarte apreciați, primul datorită romanelor Îngerul a strigat și Frumoșii nebuni ai marilor orașe, celălalt pentru savurosul serial de televiziune Tanța și Costel, satiră a prostului gust din epo­că, Neagu și Băieșu, alintat de prieteni Guță, erau niște personaje strălucitoare și pitorești, cu replici memorabile. Grație notorietății, ­ambii își permiteau cuvinte și gesturi de care altora ­le-ar fi fost teamă.

Călătorind adesea cu ei, inclusiv însoțind “na­țio­nala”, mi-aduc aminte că, la fiecare decolare, Fănuș întreba cu voce tare “Domnu’ Guță, ce zărește măria voastră pe hublou?”. Cum urma ­invariabil răspunsul “pămîntul scump al patriei”, Neagu cerea detalii: “Excelență, ia concentrați-vă nițel, nu cumva o zăriți și pe coana Leana?!”, moment în care însuși generalul Diaconescu, de regulă șeful delegației dinamoviste, se prefăcea că n-aude!

La Hamburg, jucătorii s-au cazat într-un hotel de lux, iar ziariștii într-unul mai modest. În preziua meciului, în ultimul a ieșit scandal din pricină că din tavanul unei camere de la etajul 3 se prelingea apă, iar ocupanții de deasupra, deși cu cheia pe dinauntru, nu răspundeau nici la ușă, și nici la telefon! Explicînd că sus stau români, silabisind “Neagu und Baiesu”, recepționerul a apelat la mine, întîlnit întîmplător la lift, să-mi conving compatrioții să lase să intre un instalator ca să repare defecțiunea.

Într-un tîrziu, a deschis Fănuș și ce-am ­văzut? Răpus de oboseală, înconjurat de 4-5 sticle de vin goale, Guță Băieșu nu vrea ori nu putea să se ­trezească, drept pentru care, ca să-l scoale din pat, Fănuș căra într-o glastră de flori apă din baie și o turna peste, citez, “acest cadavru viu”! Nea Fane, am îndrăznit, ce faci?, oprește-te c-ai inundat dedesubt!“. ”Cum ce fac, îi asigur dom­nului Ion Băieșu dușul de dimineață, ce-ntrebi, ai orbul ­găinilor?!”.

După partidă, Cornel Dinu, finul lui Fănuș Neagu, a achitat paguba. Cîteva sute de mărci.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

vali (4 comentarii)  •  10 mai 2014, 8:54

Foarte frumos maestre…Sa traiti si multumim.

ramon (127 comentarii)  •  10 mai 2014, 9:27

deh, internetul poate gazdui orice, chiar si betiile ziaristilor, probabil ca mai cunoasteti destule. Cei care si-au luat atunci bani frumosi pe scris la gazeta au fost si ei ~oameni~, la fel ca si cei de acum. In spate lor, totdeauna, a existat o tara care a muncit pentru ca ei sa-si ia banutii si excursiile. Va laudati voi intre voi, ca sa parafrazez un vers al lui Paunescu, stiti dvs care.

RaduC. (46 comentarii)  •  10 mai 2014, 9:29

Mare suflet, Dinu! La debriefing sper ca i-au fost decontate marcile.

biancorossi (60 comentarii)  •  10 mai 2014, 9:57

Călătorind adesea cu ei, inclusiv însoțind “na­țio­nala”, mi-aduc aminte că, la fiecare decolare, Fănuș întreba cu voce tare “Domnu’ Guță, ce zărește măria voastră pe hublou?”. Cum urma ­invariabil răspunsul “pămîntul scump al patriei”, Neagu cerea detalii: “Excelență, ia concentrați-vă nițel, nu cumva o zăriți și pe coana Leana?!”, moment în care însuși generalul Diaconescu, de regulă șeful delegației dinamoviste, se prefăcea că n-aude!
_____
superb..)))))))

@#3 (28 comentarii)  •  10 mai 2014, 10:17

🙂

luis (31 comentarii)  •  10 mai 2014, 10:33

Excelent, vorba lui Fanus.

Loulou (274 comentarii)  •  10 mai 2014, 10:38

Amintirile astea sunt printre cele mai gustate texte de la GSP. Fiecare are o poanta si o morala.

Stoica (2 comentarii)  •  10 mai 2014, 10:42

Rar ca un mare scriitor sa nu traga la masea ca Fanus Neagu. Dumnezeu sa il ierte ca a fost mare rapidist.

Jeandelacraiova (280 comentarii)  •  10 mai 2014, 10:43

Multumiri si mai vrem.

mrnb (18 comentarii)  •  10 mai 2014, 10:47

SUPERB!

Lulus (70 comentarii)  •  10 mai 2014, 11:17

Inca o amintire care mi-a placut foarte tare.

MZM (390 comentarii)  •  10 mai 2014, 11:20

Domnule Ioanitoaia, daca inteleg eu corect, ne relatati o „intamplare” cu doi betivi notorii care s-au purtat ca niste huligani in acel hotel din Hamburg, facandu-ne neamul de tot rasul! Oare talentul literar poate scuza un asemenea comportament?

Simi (9 comentarii)  •  10 mai 2014, 11:53

Ghini.

gtfd (2 comentarii)  •  10 mai 2014, 12:41

lasa ca astazi vedeti si mai multe si mai rele decit coana leana si le meritati din plin.
in plus pamintul patriei este acum al altora si iarasi meritati si asta.
partea buna este ca nu aveti nevoie de hoblouri ca sa le observati pe toate! 🙂

gogu (131 comentarii)  •  10 mai 2014, 13:05

Fanus mergea cu Dinamo, dar se dadea de mare rapidist.

alex (2 comentarii)  •  10 mai 2014, 14:31

amintiri frumoase cu oameni frumosi. maestre , este adevarat ca a venit si marcel raducanu la meci si i-a oferit un mercedes lui valentin ceausescu pt. a-i da voie sa vina la nationala?

IO (228 comentarii)  •  10 mai 2014, 14:46

Baisu a mai scris si o carte despre fotbal in care comenta partida de fotbal dintre Rai si Iad. O capodopera a umorului de la acea vreme.

Cheetah (2118 comentarii)  •  10 mai 2014, 15:07

Vezi matale, foarte rar talentul adevarat, care cocheteaza cu geniul in arta, n-a fost „garnisit” cu diverse vicii, avem multe exemple in istorie. Unele tragice, vezi Fredy Mercury sau Michael Jackson.

Maestrului i se cuvin multumiri ca ne delecteaza in fiecare simbata cu astfel de dulcegarii din viata reala.

Ionut Bals (23 comentarii)  •  10 mai 2014, 15:30

@gtfd #14. Care vedeti, nu twe incluzi si pe tine ori tu esti vreun franglez? Ar trebui sa iti plangi si pe umarul tau.

Vlady (1 comentarii)  •  10 mai 2014, 15:32

Baiesu a scris si piesa Balanta dupa care s-a facut film, dar nu a mai prins premiera pentru ca a murit la 60 de ani.

AliBaba (223 comentarii)  •  10 mai 2014, 15:46

Foarte frumos. Astept sambata viitoare.

bogy (4 comentarii)  •  10 mai 2014, 17:34

interesant..echipa ministerului de interne si a securitatii, statea in hoteluri de lux si achita pagubele facute de betivanii nostri asa ..ca pe apa..pai de unde avea dinu sute de marci pe atunci, ca pe noi, restul, ne omorau securistii pentru o marca ddr!! sau pentru o rubla??? sa mai zica ,,jurnalisti” din bucuresti ca nu traiau bine atunci..provincia in schimb, zero, ca de obicei!!

Chirita Vasile (5 comentarii)  •  10 mai 2014, 18:37

Mulțumesc domnule Ioanițoaia, pentru reîmprospătarea memoriei noastre, atât de deranjată, un șir prea lung de ani. Așa erau cei doi MARI MAEȘTRI ai cuvântului românesc. Necruțători cu aceia care „poceau” limba română și neiertători cu aceia care se „pricepeau” să conducă țara la nivelul acelora care „poceau” limba română. Azi, putem spune orice despre oricare dintre neisprăviții noștri conducători pentru că, la aceste „vedete”, simțul patriotic elementar, căpătat în câțiva ani de acasă, lipsește cu desăvârșire. GUȚĂ, FĂNUȘ, ne auziți? De acolo unde vă aflați, mai salvați-ne, măcar o singură data, pentru că toți neisprăviții, aproape din toate partidele, se înghesuie la obținerea măcar a unui mandat în Parlamentul Uniunii Europene, promițând să facă „totul”, pentru promovarea intereselor poporului și „scumpei noastre patrii”. Nu știu cum vor reuși cei care vor fi “pricopsiți” cu mandate, deoarece, pe „meleagurile scumpei noastre patrii”, n-au prea izbutit să se achite de promisiuni.
Cu tot respectul pentru dumneavoastră!
PS. Dacă vă intereseză, vă pot transmite dvs. o întâmplare din timpul CM de football din 1982, petrecută la noi în casă, unde Fănuș era invitat permanent. Pe acea vreme, noi aveam antenna pentru recepția emisiunilor TV din Bulgaria și cumpărasem un televizor color. La transmisiunile sportive, aveam foarte mulți vizitatori. La una dintre transmisiuni, avertizat de mine că va veni o perrsoană străină și că se recomandă autocenzura, Fănuș s-a deslănțuit în stilul său. Spre norocul nostru, ulterior, nimeni n-a pățit nimic. Tânărul s-a dovedit a fi de character.

CHALEX (17 comentarii)  •  10 mai 2014, 18:48

Am fost pe 23 la returul Dinamo-Liverpool, infruntind o ploaie agasanta care ne-a udat pina la piele. Tin minte ca Yan Rush ne-a spulberat toate iluziile unei calificari.
Referitor la una din escapadele bahice ale lui Fanus Neagu, imi amintesc ca dupa ce i-am dedicate un catren(Timid, „Ingerul a strigat”/De ce nu-mi vi? De ce nu-mi vi?/De vin… sunt mort!/Vreau mort de beat, pe linga… vii!”) mi-a spus: „Republicanule, sa curga vinul ca ploaia in meciul lui Dinamo cu Liverpool! Cinstea o faci tu, sa n-avem vorbe!

brazvan (57 comentarii)  •  10 mai 2014, 19:13

domnul geambasu n-are amintiri?

bachi (12 comentarii)  •  10 mai 2014, 22:08

brazvan chiar asa, geambasu asta cand a aparut intre scriitorii admiratori ai echipei securisto-militiana ?

Dragos (250 comentarii)  •  10 mai 2014, 23:41

O schita foarte reusita pentru care va felicit. In locul Dv. as scoate un volum din amintirile acestea.

Un antrenor (214 comentarii)  •  11 mai 2014, 0:43

#25 brazvan. Lui Geambasu ii va veni randul la amintiri peste vreo 25 de ani.

John (564 comentarii)  •  11 mai 2014, 8:45

Fanus radea de mai marii regimului, dar cand era nevoie de laudele lui se conforma daca era bine platit. Tot banul dicta si atunci desi era mai multa rusine.

Milica (53 comentarii)  •  11 mai 2014, 8:59

O evocare savuroasa. Toata lumea stia ca cei doi iubesc paharul dar asta nu le scade nici din talent si nici din merit. Dumnezeu sa il odihneasca in pace.

ionel (3 comentarii)  •  11 mai 2014, 12:23

Vin si eu cu doua completari:
1. La conferinta de presa de dupa meciul tur de la Liverpool, Fanus l-a lasat masca pe antrenorul englez cu o intrebare suprarealista. (In timpul meciului dupa o cursa de vreo 40 de metri Augustin a tras in bara). Intrebarea a fost: ”Domnule care va fi atitudinea dvs daca maine UEFA va valida drept gol sutul in bara a lui Augustin?”
Omul, evident, nu a avut replica.
2. Confirm si eu ca plouat cu galeata to meciul. Stadionul a fost plin, inclusiv scarile de acces fiind ocupate pana la refuz. Biletul a costat o avere pentru timpul ala: 70 de lei la tribuna a doua.

Curiosu’ (161 comentarii)  •  14 mai 2014, 10:04

Din cate se stie Baiesu nici n-a ajuns la meci la Hamburg. S-a trezit(?) in avion. Si atunci de ce s-a mai dus „pe banii redactiilor”, nu se putea imbata, de altfel asta era starea lui obisnuita, in tara ? Nu mi se pare nimic amuzant in comportamentul celor doi „corifei” ai literaturii. Mai degraba penibil si rusinos.Nu cred ca Dinu Cornel a platit din banii lui cateva sute de marci,o suma colosala pentru un roman, ci din banii Ministerului ? Mai mult ca sigur ca patronul nu i-a lasat sa paraseasca hotelul pana nu acopera paguba si a amenintat cu politia .

Comentează