Dușul lui Fănuș Neagu
Sezonul internațional 1983-1984 a fost cel mai frumos din toate timpurile pentru Dinamo. După ce a eliminat pe Kuusysi Lahti, pe Hamburg și pe Dinamo Minsk, echipa roș-albă a ajuns pînă în semifinalele CCE, fază în care a pierdut însă […]
Sezonul internațional 1983-1984 a fost cel mai frumos din toate timpurile pentru Dinamo. După ce a eliminat pe Kuusysi Lahti, pe Hamburg și pe Dinamo Minsk, echipa roș-albă a ajuns pînă în semifinalele CCE, fază în care a pierdut însă ambele manșe, 0-1 și 1-2 cu Liverpool. În turul II, trupa pregătită de Nicușor și de Dinu, acesta abia retras de pe teren, a șocat lumea fotbalului cînd a bătut-o la București, în 19 octombrie 1983, pe Hamburger SV, campioana en titre a Germaniei și deținătoarea la zi a Cupei Campionilor Europeni!
Antrenată de austriacul Happel, al cărui nume de legendă îl poartă acum stadionul central din Viena, cu Kaltz (69 de selecții) și Magath (43) în formație, HSV s-a înclinat pe „23 August” cu un incredibil 0-3, goluri înscrise, în ordine, de Augustin, Mulțescu și Orac. În returul de pe Volksparkstadion, disputat pe 2 noiembrie, gazdele reușiseră să se desprindă la 3-0 în minutul 63 și să egaleze scorul de la București, numai că, marcînd pe final, Țălnar (86) și Mulțescu (89) au consfințit o calificare istorică, parcă neverosimilă.
Am asistat la partida din Germania, la care Dinamo a invitat, pe costurile redacțiilor, ziariști de sport de la principalele publicații, precum și pe reputații scriitori Fănuș Neagu și Ion Băieșu. Foarte apreciați, primul datorită romanelor Îngerul a strigat și Frumoșii nebuni ai marilor orașe, celălalt pentru savurosul serial de televiziune Tanța și Costel, satiră a prostului gust din epocă, Neagu și Băieșu, alintat de prieteni Guță, erau niște personaje strălucitoare și pitorești, cu replici memorabile. Grație notorietății, ambii își permiteau cuvinte și gesturi de care altora le-ar fi fost teamă.
Călătorind adesea cu ei, inclusiv însoțind “naționala”, mi-aduc aminte că, la fiecare decolare, Fănuș întreba cu voce tare “Domnu’ Guță, ce zărește măria voastră pe hublou?”. Cum urma invariabil răspunsul “pămîntul scump al patriei”, Neagu cerea detalii: “Excelență, ia concentrați-vă nițel, nu cumva o zăriți și pe coana Leana?!”, moment în care însuși generalul Diaconescu, de regulă șeful delegației dinamoviste, se prefăcea că n-aude!
La Hamburg, jucătorii s-au cazat într-un hotel de lux, iar ziariștii într-unul mai modest. În preziua meciului, în ultimul a ieșit scandal din pricină că din tavanul unei camere de la etajul 3 se prelingea apă, iar ocupanții de deasupra, deși cu cheia pe dinauntru, nu răspundeau nici la ușă, și nici la telefon! Explicînd că sus stau români, silabisind “Neagu und Baiesu”, recepționerul a apelat la mine, întîlnit întîmplător la lift, să-mi conving compatrioții să lase să intre un instalator ca să repare defecțiunea.
Într-un tîrziu, a deschis Fănuș și ce-am văzut? Răpus de oboseală, înconjurat de 4-5 sticle de vin goale, Guță Băieșu nu vrea ori nu putea să se trezească, drept pentru care, ca să-l scoale din pat, Fănuș căra într-o glastră de flori apă din baie și o turna peste, citez, “acest cadavru viu”! Nea Fane, am îndrăznit, ce faci?, oprește-te c-ai inundat dedesubt!“. ”Cum ce fac, îi asigur domnului Ion Băieșu dușul de dimineață, ce-ntrebi, ai orbul găinilor?!”.
După partidă, Cornel Dinu, finul lui Fănuș Neagu, a achitat paguba. Cîteva sute de mărci.