Campionul și copiii
Luni seara, l-am avut invitat la EuropaFM pe Ivan Patzaichin. O dată în plus, cel mai galonat canoist din toate timpurile a dovedit o modestie de-a dreptul enervantă, de parcă nu el ar fi cucerit, pe parcursul unei cariere cu […]
Luni seara, l-am avut invitat la EuropaFM pe Ivan Patzaichin. O dată în plus, cel mai galonat canoist din toate timpurile a dovedit o modestie de-a dreptul enervantă, de parcă nu el ar fi cucerit, pe parcursul unei cariere cu adevărat excepționale, 4 medalii olimpice de aur, 9 mondiale și una europeană!
Ca să fie și mai clar ce a însemnat Patzaichin pentru istoria sportului, monument și legendă, aflați că e singurul român distins cu colanul de platină, ordinul cel mai înalt oferit vreodată de CIO. Nici măcar Nadia Comăneci, Zeița de la Montreal care a schimbat fața și destinul gimnasticii, n-a primit decorația menționată.
După ce a aruncat definitiv ancora, renunțînd în 2009 la antrenorat, nu înainte însă ca elevii săi din lotul național de kaiac-canoe să fi obținut 150 de succese în marile competiții, amiralul flotilei tricolore a fondat Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, menită să protejeze mediul înconjurător, să sprijine turismul ecologic și, nu în ultimă instanță, să dezvolte sportul de masă. În întreaga țară, dar cu precădere în Delta Dunării, locul de baștină al cvadruplului campion olimpic, originar din județul Tulcea, de la Mila 23.
Ca de fiecare dată, prezența lui Ivan la microfonul “Tribunei Zero” a stîrnit un interes deosebit, radioascultătorii luînd cu asalt telefoanele. Ei și-au exprimat respectul și admirația față de oaspetele emisiunii, care le-a răspuns cu întîmplări dintr-o viață plină de evenimente și de izbînzi. Amintiri emoționante, inconfundabile, încărcate de sensuri și de pilde.
Personal, cel mai tare m-a impresionat momentul în care a venit vorba despre copilăria sa, petrecută în satul Mila 23 din comuna Crișan, așezare risipită pe ambele maluri ale brațului Sulina, în partea centrală a Deltei.
N-o să vă vină să credeți, dar localitatea respectivă, cu circa 1.500 de suflete, a dat disciplinelor nautice, în special canoei și kaiacului, 25 de campioni olimpici, mondiali și europeni, record demn de Guinness Book!
Deschisă de Ivan Patzaichin, lista laureaților îi mai cuprinde pe Toma Simionov și pe Serghei Covaliov, pe Agafia Constantin și pe Maria Nichiforov, pe Gheorghe Simionov și pe Afanasie Sciotnic, pe Haralambie Ivanov și pe Anton Calenic, enumerare ce nu se încheie cu cei pomeniți mai sus, majoritatea lipoveni.
La întrebarea cum mai merg treburile la Crișan?, Patzaichin s-a întristat brusc: “Dacă pe timpul meu un copil era îndemnat să tragă la vîsle de la 6-7 ani, uneori chiar mai repede, obiceiul a dispărut. Lumea s-a schimbat și s-a boierit, iar puștimea preferă bărcile cu motor lotcilor pescărești în care noi am căpătat bătături în palme de mici și ne-am călit. Prin asociația ce-mi poartă numele, îmi propun să-i învăț pe copii să vîslească, asta în scopul de a crește sănătoși și, unii dintre ei, de a ieși campioni. Deși știu că va fi greu, e datoria mea să încerc”.