Messi și Pițurcă
Programată inițial pe 11 august 2011, cu prilejul inaugurării Arenei Naționale, întîlnirea cu Argentina a fost gîndită ca una de gală, ca o sărbătoare a întreg fotbalului tricolor. Stipulată în contractul cu federația din Buenos Aires, prezența pe gazon a […]
Programată inițial pe 11 august 2011, cu prilejul inaugurării Arenei Naționale, întîlnirea cu Argentina a fost gîndită ca una de gală, ca o sărbătoare a întreg fotbalului tricolor. Stipulată în contractul cu federația din Buenos Aires, prezența pe gazon a stelelor sud-americane îi conferea “amicalului” respectiv statutul de meci premium, de eveniment.
Apreciez că și-a păstrat statutul deoarece, exceptîndu-i pe Cambiasso și pe Tevez, săriți din schemă de selecționerul Sabella, fosta campioană mondială va alinia la București o adevărată colecție de vedete, Mascherano și Di Maria, Aguero și Higuain, Palacio și Lavezzi, nume grele. Capul de afiș îl va constitui, evident, inegalabilul Messi.
Poposind în tabăra de la Mogoșoaia și trecînd în revistă efectivul strîns acolo, deducem că Pițurcă a tratat meciul ca fiind unul mai degrabă de verificare decît de gală. Un test important, probă că a chemat de-afară cam tot ce era de chemat, 11 jucători, dar și 12 din țară, 5 de la Steaua (Tătărușanu, Gardoș, Pintilii, Chipciu, Tănase), 3 de la Dinamo (L. Rus, D. Grigore, S. Filip), 2 de la Astra (Mățel, Papp), cîte unul de la Pandurii (P. Anton) și Viitorul (Buzbuchi).
Dacă-i punem la socoteală pe “străinii” Maxim și Grozav, 23 de ani fiecare, observăm că media de vîrstă a lotului e mai scăzută ca oricînd în ultima vreme. Dintre posibilii debutanți, Steliano Filip a împlinit 19 ani, Buzbuchi 20, iar Paul Anton 22. N-or fi ei soluția de azi, dar pot fi cea de mîine.
Concret, însușindu-și criticile că a tot amînat întinerirea echipei, Pițurcă pare să fi înțeles, în sfîrșit, că trebuie să se grăbească. Că timpul a devenit dușmanul lui sau măcar riscă să devină. Din păcate, deși n-a avut ca obiectiv calificarea la CM 2014, el s-a comportat pe parcursul preliminariilor pentru Brazilia ca și cînd l-ar fi avut! Asta în ideea că a continuat să-i convoace pe Lobonț, pe Tamaș, pe D. Goian ori pe Mutu, de pildă, aflați spre finalul carierelor. Cariere frumoase, nimic de zis, dar ajunse în amurg.
Firește, nici această selecție, asemenea tuturor celorlalte, nu-i scutită de reproșuri. Într-o țară precum a noastră, în care toți se pretind antrenori, cel al “naționalei” nu se va bucura nicicînd de unanimitate. Va fi urecheat că l-a ales pe x în dauna lui y și, a doua zi, pe y înaintea lui x!
De aceea lui Pițurcă i se impută acum că l-a omis pe Latovlevici, cum i-a bătut obrazul Reghecampf, dar și că l-a chemat pe Tănase, obsesia sa după ce a renunțat la Cociș! Corect, aducerea lui Dodel, neconvingător în tricoul Stelei, reprezintă o decizie discutabilă, chiar nejustificată, dar nu-i momentul să ne înfierbîntăm. Să plece Messi și vom mai vedea.
Probabil că, montați de pe margine, Marica et Comp. vor aborda meciul cu maximă seriozitate, la sînge. Fără să fiu ironic, mi-aș dori ca argentinienii să-și ferească picioarele și nu să se ambaleze prea tare!