Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

„Turnirul” de pe Wembley

Începînd de azi intenţionez să povestesc, probabil în fiecare sîmbătă, întîmplări trăite pe parcursul a peste 4 decenii de gazetărie. Unele hazlii, altele triste, cum mi le mai aduc aminte. Deschid cu una petrecută în septembrie 1985, la sfîrşitul meciului […]

sâmbătă, 8 februarie 2014, 9:33

Începînd de azi intenţionez să povestesc, probabil în fiecare sîmbătă, întîmplări trăite pe parcursul a peste 4 decenii de gazetărie. Unele hazlii, altele triste, cum mi le mai aduc aminte. Deschid cu una petrecută în septembrie 1985, la sfîrşitul meciului de fotbal Anglia – România contînd pentru preliminariile Mondialelor din Mexic. Disputată pe Wembley, întîlnirea s-a încheiat 1-1, goluri marcate de Hoddle în minutul 25 şi de Cămătaru în 60.

La capătul unui duel care a umplut tribunele „templului fotbalului”, presa londoneză estimînd asistenţa la 80.000 de spectatori, antrenorul englez l-a invitat pe colegul său român la un pahar şi la o şuetă într-una din sălile de protocol ale stadionului. Datorită rezultatului, un egal greu de anticipat şi, tocmai de aceea, foarte preţios, Mircea Lucescu radia de bucurie. Dincolo de masă, Bobby Robson afişa un zîmbet deloc forţat, nestînjenit, de parcă tocmai ar fi cîştigat meciul! Întorcînd partida pe toate părţile, cei doi au disecat-o asemenea unor chirurgi. Indiferenţi la paharele cu şampanie din faţă, au vorbit cînd unul, cînd celălalt, cînd în acelaşi timp şi, fireşte, s-au întrecut în comentarii de fineţe.

În unul din rarele momente de tăcere, m-am băgat şi eu în discuţie ca musca-n lapte. Sub impresia scorului ce-i menţinea pe „tricolori” în cursa pentru Mexic 1986, aproape că m-am repezit la tehnicianul pe care Regina îl va ridica la rangul de Sir! Încins, i-am reproşat că, deşi trebuie să fi sesizat că prestaţia liniară a echipei sale, cu mingi aruncate obsesiv către Lineker şi Hoddle, a fost ghicită de apărarea condusă impecabil de Costică Ştefănescu, el şi secunzii săi au întîrziat să intervină ca să schimbe! Ca să modifice din mers, ca să învioreze.

Deşi m-am temut că se va supăra Robson, ba şi Lucescu, primul chiar a rîs, lăsînd senzaţia că pregătise din timp răspunsul. L-am auzit: „Sigur că am observat că nu reuşim cu o ploaie de centrări, dar dumneata ignori esenţialul, anume că publicul britanic vine la meciuri ca să vadă bărbăţie, încleştare, turnir. Nici Robson şi nici vreun alt tehnician, nimeni niciodată, nu va putea schimba această atitudine, această aşteptare. Noi am inventat soccerul, îl jucăm aşa de o sută de ani şi-l vom juca la fel şi în viitorii o mie! Asta ştim, asta facem, doar că ne propunem s-o facem cît mai bine”.

A trebuit să treacă ceva apă pe Dîmboviţa, ca şi pe Tamisa, pentru a înţelege pe deplin ce-a vrut să spună Bobby Robson în seara aceea de toamnă. Implicit, pentru a-i da dreptate, deşi azi situaţia nu mai e aceeaşi, s-a mai „europenizat” şi fotbalul de dincolo de Canalul Mînecii. În final vă reamintesc că „naţionala” Angliei a ajuns în Mexic şi a ieşit din „sferturi”, învinsă cu 2-1 de Argentina, viitoarea campioană a lumii, prin golul înscris „cu mîna lui Dumnezeu” de Maradona. Din păcate, după ghinionistul 0-1 cu Irlanda de Nord de la Bucureşti, echipa României n-a mai trecut Oceanul. În ciuda memorabilului draw de pe Wembley, a rămas acasă.

Comentarii (40)Adaugă comentariu

victor L (169 comentarii)  •  8 februarie 2014, 10:33

Depre intelesuri tirzii.
Pentru cei care s-au scandalizat cind un crainic englez a spus despre Chiriches (cred) „joaca bine pentru un imigrant roman”, si lor le vor trebui multi ani sa inteleaga umorul britanic. Si sa nu sara in sus ca le-a fost jignita natiunea 😛
In fond, vorbele crainicului erau laudative, dar spuse in contextul psihozei unor tabloide cu invazia romaneasca.

mg (7 comentarii)  •  8 februarie 2014, 11:25

Asa si ?

alin sighisoara (14 comentarii)  •  8 februarie 2014, 12:02

daca intra macar una din barele lui Hagi….. probabil atunci am fi facut egal cu Turcia si tot nu ne-am mai fi calificat :). desi Turcia era mult sub ceea ce e azi.

Optimvs (33 comentarii)  •  8 februarie 2014, 12:20

Articolul asta ne arata de ce nationala Angliei este tot mai expirata, tot mai putin capabila sa faca vreo branza la turneele finale (cand mai ajunge pe-acolo).
In ’85 inca mai mergea cu fotbalul primitiv pe care-l joaca ei la nivel de nationala. Dar in ziua de azi e mai greu, nu prea mai merge sa arunci toate mingile pe Andy Carroll sau pe alt plavan de profil similar si sa speri ca poate-poate.

Tudorache (179 comentarii)  •  8 februarie 2014, 13:04

Frumos. Astept sambata viitoare cu i8nteres.

Olteanu (478 comentarii)  •  8 februarie 2014, 13:07

V-ati gandit bine si sper sa depanati amintiri si cu Universitatea Craiova, cea mai frumoasa echipa din fotbalul nostru.

Un antrenor (214 comentarii)  •  8 februarie 2014, 13:09

Stiind cate ati trait chiar m-am intrebat de ce nu scrieti o carte de amintiri. Daca ar fi eu si prietenii mei am citi volumul cu mare placere.

Danut (10 comentarii)  •  8 februarie 2014, 13:11

Interesant. O explicatie a cauzei ca englezii nu mai sunt competitivi pe plan international.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  8 februarie 2014, 13:52

Si mai vroiati sa scoatem Grecia la baraj …

camataru (1 comentarii)  •  8 februarie 2014, 13:54

http://www.youtube.com/watch?v=JwZFQ3jdP-Q pai asta a fost apogeul lui camataru, altminteri un jucator mediocru

Gruia (19 comentarii)  •  8 februarie 2014, 13:54

Si Bobby Robson nu a zis nimic despre Reghecampf? Nici despre Keseru?

Vissu (88 comentarii)  •  8 februarie 2014, 14:19

@ovidiu 3003. Ce legatura are ce povesteste Ioanitoaia cu meciul contra Greciei? Esti tu prea subtil ori eu prea prost? Iar imi dau seama ca unii intra pe bloguri numai ca sa se bage in seama si fara sa aiba nimic de spus.

Paul (3 comentarii)  •  8 februarie 2014, 14:30

🙂
te rog sa nu uiti sa revii cu amintiri
multumesc!

marian (145 comentarii)  •  8 februarie 2014, 15:48

si raitingul nea ovidiu?cu generatia gura casca ce faci?felicitari pentru idee .

Profesor (3 comentarii)  •  8 februarie 2014, 16:05

Nea Ovidiu, nu ai si amintiri cu alti antrenori in afara de nea Lucea Mucescu? Sau nasu’ era singurul care te invita „la platouri” ?

brazvan (57 comentarii)  •  8 februarie 2014, 16:06

și imediat după aceea englezii au stat capră cu irlanda de nord…

Al. Tudor (14 comentarii)  •  8 februarie 2014, 17:05

Finalul articolului explica perfect diferenta dintre modurile de a gandi ale celor doua natii. Englezii au mers in Mexic si romanii au ramas acasa. Frumos zis.

Viktor (278 comentarii)  •  8 februarie 2014, 17:08

Articolul mi-a placut, dar nu am inteles titlul. Si ar fi trebuit scris ca Sir Bobby a murit, era un detaliu care nu trebuia sa lipseasca. Sunt curios sa vad cum veti continua.

SalaAurel (5 comentarii)  •  8 februarie 2014, 17:21

Mulțumit ptr amintirile frumoase ,va rugam sa ne mai pomeniti câteva nea Ovidiu multumesti anticipat.

RIZEA (1 comentarii)  •  8 februarie 2014, 17:21

Va rog sa va amintiti si articolole despre DOBRIN din Saptamana lui E.B.

Alin (626 comentarii)  •  8 februarie 2014, 17:33

Mari boieri englezoii astia, niste lorzi numai ca au facut cu irlandezii un blat de 0-0 ca sa ne lase pe noi acasa desi ii batusem in ultimul meci pe turci la ei acasa. Noi am tipat, noi am auzit, dar i-a eliminat Maradona marcand gol cu mana. Dumnezeu nu bate cu biciul…

Mario (56 comentarii)  •  8 februarie 2014, 18:02

@Profesor. Bag seama ca esti profesor de prostie. Eu chiar il rog sa scrie daca are ce despre Lucescu, unul dintre cei mai mari antrenori romani din toate timpurile si de la care antrenorii tineri au ce invata. Faptul ca niste stelisti frustrati ca tine nu il inghit nu ii scade din merite lui Lucescu.

Giulesti (85 comentarii)  •  8 februarie 2014, 18:11

Coclitii din Ghencea nu o sa il ierte niciodata pe Lucpescu ca le-a luat carnea din ciorba cu Dinamo si cu Rapid, o sa il barfeasca cat vor trai. Cainii latra, caravana trece, sa ne traiesti Nea Mircea!

Loulou (274 comentarii)  •  9 februarie 2014, 10:37

Frumos. Mai vreau.

Prof. Nica (125 comentarii)  •  9 februarie 2014, 10:44

Pe site-ul Gazetei apar nepermis de multe greseli de exprimare, litere lipsa, dezacorduri etc. Probabil ca va intereseaza mai mult, dar greselile la care ma refer si pe care cred ca le stiti sunt din ce in ce mai deranjante. Cred ca ar trebui sa faceti ceva pentru a pune lucrurile la punct deoarece graba nu constituie o explicatie acceptabila.

abcde (206 comentarii)  •  9 februarie 2014, 10:46

Buna idee. Ma intreb de ce nu v-ati gandit la asta mai devreme.

Cheetah (2118 comentarii)  •  9 februarie 2014, 11:45

Multumim pentru frumoasele amintiri si hotarirea de a scrie saptaminal, simbata, pe aceste subiecte interesante.
Maestre, pe cind scrieti o carte ?
Hai ca vrem sa va citim tiparit si in alt loc decit ziarul, unde veti avea mult mai mult spatiu de desfasurare.

17 Pasarici NeTalentale (871 comentarii)  •  9 februarie 2014, 14:10

Stimate O I, am eu subiectul pentru simbata viitoare: dubla din 86 cu 17 Nentori Tirana !
Cind Il Luce a fost invitat la Autobuzul in care dormeau oaspetii. Au baut ceva distilat de ei. Nu cred ca ati lipsit, caci conversatia a fost una elevata.

In 1984-1985 Steaua era elminata nemeritat de AS Roma. Au jucat fulminant, ca marii campioni, pe Olimpico la Roma:
http://www.youtube.com/watch?v=TqEDQ6GwkEA
iar la Bucuresti italienii nu mai stiau pe ce planeta sint, au inceput sa joace doar dupa pauza, cind Ducadam a aratat din nou ca Nr. 1.

In 1985-1986 Steaua pornea ofensiva, devenea pentru 4 ani cea mai buna echipa in diverse clasamente din lume.

Pentru Romania, anul 1985 a inceput bine, cu victorie in Portugalia, Lacatus doua, Hagi unul.
„Il Luce“ avea Sticlele si Borcanele lui, continua „opera“ lui Angelo Niculescu, inventatorul frinei numita temporizare de catre Sticle, (pacat ca a fost salvat de Dobrin, caci cel mai bun fotbalist in trei ani la rind, cel care ne-a calficat in Mexic, dar n-a putut juca de atitia securisti) asa ca fotbal mondial se putea vedea ani in sir doar la bulgari, rusi, unguri. Cu Anglia in 1985 a fost un accident nefericit, „Stralucitorului“ i s-a taiat curentul la mecul decisiv Romania – Irlanda de Nord 0:1 !!!, dar puradeii astia nu invata nimic, ei o tin pe a lor.

In 1986, dupa ce Steaua batea Barca si cistiga CL, Il Luce aduce la Dinamo toata „Nationala lui“ si da piept in primul tur UEFA cu niste frizeri si chelneri din Albania, de linga Tirana, care dormeau in Autobuz si mincau din conserve. Desi a pierdut ambele partide, aceste Sticle, nu mai dau nume caci li se urca tensiunea romanilor de pretutindeni, au mai format ani in sir „Nationala“, au frinat fotbalul si le-au mincat zilele tuturor.

Totusi:

Turul întâi
17 septembrie 1986
17 Nentori Tirana – Dinamo Bucuresti 1 – 0

Stadionul Qemal Stafa, Tirana
Spectatori: 26.000
Arbitru: Diakonowicz (Polonia)

Kola  86′

1 octombrie 1986
Dinamo București – 17 Nentori Tirana 1 – 2

Stadionul Dinamo, București
Spectatori: 20.000
Arbitru: Afxentiou (Cipru)

Rodion Cămătaru  80′

Minga  2′
Josa  90′

17 Nentori s-a calificat mai departe cu scorul general de 3-1.

Echipa Dinamo Bucuresti StraLucesti :

Portari: Dumitru Moraru, Florin Prunea, Bogdan Stelea, Florin Tene.
Fundași: Ioan Andone, Bogdan Bucur, Vasile Jercălău, Iulian Mihăescu, Alexandru Nicolae, Mircea Rednic, Nelu Stănescu.
Mijlocași: Ilie Balaci, Marin Dragnea, Ionuț Lupescu, Dănuț Lupu, Dorin Mateuț, Lică Movilă, Alexandru Suciu, Ioan Varga, Nistor Văidean.
Atacanți: Rodion Cămătaru, Marian Damaschin, Costel Orac, Florin Răducioiu.
Antrenor: Il Luce, Luceafarul, Mircea Lucescu

vip (25 comentarii)  •  9 februarie 2014, 14:17

cam diluata aceasta prima povestire,scrisa in fuga calului,nu as fi dat bun de tipar,v-as fi pus sa munciti mai mult la valoarea si experienta dv.,
ca sa ma intelegeti ,spun asta pentru ca mi-e dor de cronicile lui fanus neagu, citite cand eram licean

catalin oprisan are mai multa savoare si mai multa informatie

Laurentiu (111 comentarii)  •  9 februarie 2014, 17:47

@vip. Oprisan scrie odata pe saptamana, iar Ioanitoaia zilnic, e o mica mare diferenta. Cat despre Fanus, asa scriitura nu vei mai gasi niciodata.

Franz (406 comentarii)  •  9 februarie 2014, 19:01

Unde sunt englezii si unde suntem noi? Acela a fost un egal mincinos, golul lui Cami fiind impotriva cursului jocului.

AliBaba (223 comentarii)  •  9 februarie 2014, 20:52

@vip. Ai uitat sa te juri?

marian (145 comentarii)  •  9 februarie 2014, 21:12

pentru specimenul de la comentariul 28 totusi antrenorul despre care tu vorbesti a castigat o cupa uefa si o supercupa a europei.sa stii ca nu ne-ar deranja sa citim si intamplari cu claudiu raducanu,lutu,si alte personaje dragi tie.

cainepanalamoarte (121 comentarii)  •  10 februarie 2014, 11:11

@Pasarici. Daca taceai filozof ramaneai. Asa te-ai facut de bacanie cand te-ai luat de un mare antrenor numai pentru ca nu a trecut prin curtea Stelei si nu a stat drepti in fata oierului sef.

17 Pasarici NeTalentale (871 comentarii)  •  10 februarie 2014, 13:42

33, 34, stati linistiti

Cel care acuza tramvaiul ca merge pe sine, a ajuns la Galata in 2000. Sef era acolo un anume Hagi, char pe vremea imparatului, asa apreciau toti comentatorii internationali. Lui „je moi“ chiar i l-au cumparat pe pe cistigatorul ghetei de aur, care, din 1997 pina in 2000, marcase de patru ori la rind cele mai multe goluri in Portugalia. Specialistul in problema Real, Mario Jardel, a si marcat cele doua goluri in Supercupa de care Real nu era asa de interesata.
Nu auzise nimeni de Franck Ribery cind a insistat Hagi pentru al aduce la Galata.

La Duoniesccc, un oras de vis unde merita sa traiasca il Luce, oras care merita vizitat, pofta de echipa a miliardarului e mai importanta ca nivelul de trai, e o mindrie care poate sa coste oricit. Au ajuns in Cupa UEFA 2009 de pe locul 3 din 4, caci Barca era deja calificata si a jucat cu rezervele rezervelor.
Au urmat meciuri grele cu ZSKA Moscova si Dinamo Kiev in semifinala si finala cu Bremen care avea serioase probleme de lot: superstarurile lor Diego si Hugo Almeida erau suspendati, Mertesacker printre accidentati. Printre ucranieni erau Fernandinho, Ilsinho, Willian, Jadson, Luis Adriano, … In minutul 96 capitanul croat Srna, alt ucrainian, reusise sa scape pe dreapta si sa centreze perfect la 11 m. Mina lui domnu Mircea s-a vazut in finala dupa minutul 97, cind conduceau cu 2:1. Antifotbal total, cadeau jucatorii si se vaicareau chiar si fara sa fie atinsi. Memorabil. Chiar si asa le-a fost stearsa bara si au primit un gol in ultimul minut, anulat eronat pe motiv de fault in atac. Stiti voi cum e la turci, nici firul de iarba nu tine cu nemtii.

Respect Timisoara ca le-a dat o lectie marilor miliardari.

PS stati linistiti si sarbatoriti fiecare victorie a lui Duoniesccc si pe eroul vostru. Nu ma intereseaza astfel de domni. Citi bani a bagat domnu Luce in fotbal ? La mai facut si pe puradel antrenorul „Nationalei“. Vine doar sa primeasca flori si sa dea vina pe Vatmani. Citi bani baga Hagi ? Cit se „plimba“ Hagi prin toata tara la diverse turnee de juniori?

Cainepanalamoarte (121 comentarii)  •  10 februarie 2014, 20:22

@17 Pasarici…e pierdere de timp un dialog cu tine. Esti prost rau, dar si dus cu capul. Nu exista persoana din fotbal care sa ajute mai mult ca Lucescu, care numai la Iasi da 5 burse anuale. I-a luat garsoniera regretatului Dumitrache, masinanlui Dembrovschi, i-a platit dintii lui Parcalab, astea numai din ce am citit in presa. Dar pigmei ca tine ce sa faca altceva decat bale la gura.

Danut (10 comentarii)  •  10 februarie 2014, 20:26

Numai un om bolnav mintal ca 17 Pasarici, #28, poate uri asa.

marian (145 comentarii)  •  10 februarie 2014, 22:12

@17pasarici degeaba te uiti la fotbal daca poti sa spui ca real madrid nu a vrut acel trofeu fiindca au pierdut foarte multi bani(se pierd sume importante de la sponsori).si acum te intreb chiar asa de dobitoc sa fie patronul de la sahtior(un ,,sarantoc,, pe langa mentorul tau de la bulau) de nu-l schimba?p.s.-1.fiecare face ce vrea cu banii lui poate sa le dea si foc .2.conteaza ca ,au castigato puteau sa joace doar cu corona, tarlungeni 3.vezi suma pe care au venit brazilienii+armeanul de la dortmund si pe ce suma au plecat 4.ori esti vatmanul de aiura asta pe el?

tatik”U” (21 comentarii)  •  11 februarie 2014, 7:35

Imi aduc ai acum aminte de Wembley si cronica regretatului Ioan Chirila…”..si acum mai vibreaza transversala de pe Wembley” (dupa sutul lui Hagi). Hagi a tras de doua ori in bara…
Ce a facut Anglia nu a fost blat; acei jucatori, englezi si nord irlandezi, erau in mare parte, coechipieri la echipele de club. Nimeni nu a fortat, si nu cred ca cineva poate sa-i condamne. Cel de condamnat a Lucescu, pentru cea mai mare gafa din cariera lui- a ales sa-i atace la nebunie pe nord irlandezi cand egalul ne convenea, si ura lui pentru Steaua a dus la improvizatii ieftine. Pacat. 21-0 raportul cornerelor,un penalty acordat si luat inapoi de un arbitru las…ghinion curat. Pe Wembley insa, am meritat egalul.

stresu (42 comentarii)  •  11 februarie 2014, 9:05

Sanatate Mosule,

Cand am citit art. de azi, recunosc, m-am gandit la „prostii” si vroiam sa-ti raspund ironic: MOSULE AI GANDURI NEGRE ?

Sincer iti spun au fost numeroase art. care m-au iritat, altele m-au facut sa zambesc, cu unele nu am fost de acord, iar pe altele le-am aprobat.

Dar, una peste alta esti un personaj haios, plin de inspiratie si… duplicitar.

Sa nu care cumva sa pui punct acestui blog, lipsa ar fi imensa.

SANATATE MAXIMA, MOSULE

Comentează