Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Ghinionul previzibil

După ce Steaua a fost egalată de Basel în prelungirile returului din Elveția și a scăpat victoria printre degete, cînd i-am văzut pe Pandurii cum pierd la fel cu Fiorentina, la potou, aproape că mi-a venit să sparg televizorul de […]

sâmbătă, 9 noiembrie 2013, 9:56

După ce Steaua a fost egalată de Basel în prelungirile returului din Elveția și a scăpat victoria printre degete, cînd i-am văzut pe Pandurii cum pierd la fel cu Fiorentina, la potou, aproape că mi-a venit să sparg televizorul de nervi!  Implicit, să ne plîng nouă, românilor, de milă, că prea ne părăsește norocul exact în momentele în care am avea cea mai mare nevoie de el.

Corect, net superioară, formația ­viola do­minase autoritar și ratase o căruță de ocazii. Dar am sperat că, dacă ținuse cu chiu cu vai 90 de minute, echipa lui Pustai va mai rezista 15 secunde ca să termine 1-1. În ciuda ambiției gazdelor și a magnificului gol înscris de Eric, adevărată operă de artă, italienii au cîștigat pînă la urmă logic, normal, firesc. ­Le-au răpit oltenilor șansa unui rezultat istoric tocmai pentru că au avut o clasă în plus. Cel puțin una.

Noaptea tîrziu, judecînd la rece, am înțeles că mă ambalasem cam degeaba și că la Cluj a învins chiar cine a meritat. Concret, deși s-a produs în minutul 92, reușita lui Borja Valero a pus ordine în lucruri, a împărțit dreptatea.

Căutînd justificări, am ajuns să gîndesc și că ghinionul nostru e, din păcate, previzibil în cele mai multe cazuri, asta în sensul în care el se adună ca un nor,  plutește în aer și amenință înainte de a-și băga coada și de a ne necăji. Se zice că norocul mai e și cum ­și-l face omul, dar nu cumva afirmația se poate extinde și la ghinion?!

Și dacă da, răspuns ce mi se pare plauzibil, n-ar trebui să ne considerăm și noi înșine vinovați că ne complacem într-o asemenea prejudecată și nu lăsăm senzația că ne-am dori să rupem o vrajă nefastă?! Întrebarea vizează fotbalul și nu numai, ea bate mai lung și mai departe.

Ca atare, în loc să arătăm cu degetul spre ghinion, mai bine ne-am privi în oglindă, conștienți că tot ce ni se întîmplă depinde mai degrabă de noi decît de hazard.

Abandonînd teoria chibritului, repet că a impresionat execuția lui Eric de la gol, aur de 24 de karate. În faza respectivă, demnă de genericul celei mai pretențioase televi­ziuni de sport de pe planetă, m-am mai ­întrebat ceva: de ce nu l-am naturaliza pe acest brazilian fîșneț de 28 de ani, îi va împlini pe 5 decembrie, încît să poată juca la o adică în echipa națională? El și, eventual, ­nigerianul Fatai, astăzi în Belgia, la FC Bruges. Nu sus­țin că ei ar fi indispensabili, dar ar putea fi utili. Probabil că n-ar salva, dar sigur că ar ajuta.

În măsura în care altora, ucrainenilor, polonezilor sau turcilor, ba chiar spaniolilor ori nemților, nu le-a căzut rangul să ofere cetățenie unor fotbaliști străini, de ce-am fi noi mai catolici decît Papa? Scuze, mai bătuți în cap. Iată de ce cred că un asemenea subiect, propus de un sud-american însurat cu Claudia din Mediaș, n-ar trebui considerat tabu. Dimpotrivă, ar trebui socotit deschis.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

iorgai (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 11:58

Cam multe discutii inutile aici. Autorul are o parere, voi o suta si sigur ca voi sunteti cei mai tari. Ideea de a ataca autorul cu orice pret e o ineptie. Trebuie contrazis cu argumente care insa va lipsesc in multe cazuri si unii dintre voi doar se iau in seama. O zi buna.

AliBaba (223 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 12:01

Frumos spus chestia cu atitudinea. Asa e, avem ghionionul in sange.

vasco (363 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 12:40

Cu globalizarea aceasta parca nu mai pare asa de „imoral”sau de neacceptat naturalizarea ,dar trebuie sa ne gindim ca nici asa si nici acum fotbalul romanesc nu prea are viitor,prin lipsa centrelor de copii si juniori,daca incepem si naturalizam,de-a gata valori din tari mai sarace ,ce o sa mai fie?Daca totusi ne gindim la asta,propun sa naturalizam cit mai repede nationala”U17” a Nigeriei,dar tare ma tem ca i-am strica pina la „majorat” asa cum am mai stricat generatii intregi de talente moarte sperante.Una peste alta,parca mi-ar placea sa-l vad pe Eric cintind” Desteapta-te romane” inaintea meciului cu Grecia.

mg (138 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 14:06

Eric e un băiat simpatic şi talentat, dar e mult prea plinuţ pentru fotbalul mare, unde e nevoie şi de viteză şi de capacitate de efort..
Ideea naturalizării a fost introdusă de ţările care şi-au tras sânge proaspăt din fostele colonii.
Britanicii cu africanii lor şi francezii cu magrebieni, au cele mai colorate naţionale.
Ei au scuza unei populaţii îmbătrânite, înmuiată de excesul de confort urban.
Noi avem suficente resurse şi talente pe care însă nu ştim să le punem în valoare.
Ideea de a importa chinezi pentru ping-pong, africani pentru atletism şi brazilieni pentru fotbal, mi se pare o idioţenie..

Mihu (390 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 15:18

Domnule Ioanițoia, eu cred că, decât să filozofăm pe tema ghinionului (previzibil sau nu), mai bine am felicita cele două echipe, pentru că ambele au jucat frumos și au înscris goluri spectaculoase. Golul lui Eric, indiscutabil o bijuterie. Dar golul Stelei? Pasa de 40 de m. a lui Szukala și țâșnirea lui Piovacari care i-a lăsat perplecși pe fundașii adverși, cum a fost? Dacă acest gol ar fi fost dat de Real Madrid sau de Milan ne-am fi minunat cu adevărat, dacă l-a marcat Steaua strâmbăm din nas! Sigur, faptul că echipele noastre au primit gol în ultimele minute este neplăcut, așa e în sport, dar și ultimele minute fac parte din meci! Și apoi, nu ni se întâmplă numai nouă. În finala CL din 1999 dintre Manchester United și Bayern Munchen, să ne amintim, a fost mult mai dramatic. În minutul 90 era 1-0 pentru nemți, care se credeau învingători, iar în min 91 s-a făcut 2-1 pentru englezi, care au și câștigat CL. Sau la finala CL din 2006 de la Istambul dintre Milan și Liverpool, când Milan, după ce conducea la pauză cu 3-0, s-a văzut egalată în repriza a doua (în 7 minite!), pierzând finala la lovituri de la 11 m. (2-3)! Așa că să nu ne victimizăm, pentru că… „așa-i în tenis”.

Tudorache (301 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 16:36

Noi ne-am nascut ghinionisti si o sa murim cu ghinionul in brate. Darvar trebui sa ii zicem lipsa de concentrarare sau chiar de valoare.

cainepanalamoarte (121 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 17:56

E mai putin vorba despre naturalizarea aici cat e vorba despre mentalitate. Asta e cheia articolului despre o Romanie care seamana cu Dinamo.

Manu (167 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 18:01

Nu pot sa te contrez, cam filozofia chibritului, dar facuta cu mestesug. Le ai, Nea Ovi, le ai, le intorci bine si cand nu prea ai ce sa spui.

Aral (104 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 20:00

@mg. Cu idiotenia asta se castiga titluri mondiale si medalii olimpice, numai noua nu ne pica bine ca suntem cei mai cei. Vai mama noastra

Venom (16 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 20:49

De mult, am sustinut naturalizarile lui Fatai si Eric si sincer ma bucur ca domnul Ioanitaia a ajuns si el la aceasta concluzie. Pur si simplu sunt jucatori care merita si sunt peste ce avem noi in acest moment. Mai ales in cazul lui Eric, se vede clar ca lui ii prieste in Romania. Si pentru toti cei drobul de sare, sa stea linistiti. N-avem / n-am avut colonii care sa ne schimbe fibra nationala si singura infuzie masiva de extra-cominitari este de peste Prut.

minca (6 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 0:09

Nea Ovi, v-a tras-o rau Juve. Golul 1 din ofsaid dupa care v-a facut pastrama de oaie.

bodo (10 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 10:28

pai sa zica mersi hotztenii de import, ca nu au marcat aia macar 25% din ocazii, in ambele meciuri, ca nu le ajungea creta sa scrie scorul…..diferenta dintre pandurii si fiorentina e aia dintre steaua si chelsea..cu difenrenta ca chelsea, chiar materializeaza…

Cheetah (2118 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 13:58

DA, DA, DA,
Maestre aveti dreptate si va sustinem: Trebuie naturalizati atit pentru crestera calitatii jocului echipei reprezentative a Tarii, precum si pentru a crea concurenta in interior, cu cei nascuti aici ce aspira la Lotul National.

Cele 3 fraze de tip „teoria chibritului” pe care le-ati creat sint magistrale si noi toti cei mai tineri putem trage invataminte, doar sa vrem acest lucru. Apoi sa actionam. Asa ca nu le bagatelizati, va rog.
Multumim mult pentru valorosul eseu, Maestre!!!
Va felicit!

Comentează