Avem ghinionul pe care-l merităm
După jocul din repriza a doua puteam egala pentru că Dnepr s-a retras. Din păcate, nu ne-a surîs norocul”, a declarat Stanca, portarul Pandurilor, după ce formația sa a pierdut meciul de-acasă din Europa League cu cea din Dnepropetrovsk. E […]
După jocul din repriza a doua puteam egala pentru că Dnepr s-a retras. Din păcate, nu ne-a surîs norocul”, a declarat Stanca, portarul Pandurilor, după ce formația sa a pierdut meciul de-acasă din Europa League cu cea din Dnepropetrovsk. E un punct de vedere la care nu subscriu deoarece nu cred că norocul a decis învingătoarea de joi seara.
În ciuda rîvnei garniturii din Tg. Jiu, ambițioasă și harnică, adversara ei putea cîștiga la o diferență chiar mai mare. Ea a stăpînit partida și a ratat numeroase ocazii. Amănuntul că, față de sezonul precedent, trupa gorjeană a terminat întîlnirea cu un singur titular, Paul Anton, e în măsură să explice o oarecare lipsă de omogenitate, dar nu și să scuze. S-ar cuveni să recunoaștem că Dnepr a fost mai bună, superioară.
Precisă și dezinvoltă, evoluția oaspeților ar trebui să ne schimbe percepția asupra fotbalului din Ucraina, pe care ne-am obișnuit să-l privim cu îngăduință, de sus. Implicit, să nu mai minimalizăm succesele obținute de Mircea Lucescu cu Șahtior într-un campionat în care de la o vreme se investește ca în puține altele. Nu doar la Kiev - și la Donețk, ci și, sume imense, la Dnepropetrovsk, la Harkov, la Odesa și nu numai.
Altminteri, fie și cu jumătate de gură, putem susține că nivelul fotbalului românesc a crescut. Nu spectaculos, dar a crescut. Prezența Stelei în grupele C1 după 5 ani de absență constituie o dovadă de necontrazis. Numai că nici alții n-au stat pe loc, ei au făcut progrese vizibile, cîteodată mai mari ca ale noastre.
Invitîndu-vă să dezvoltăm comparația cu Ucraina, remarc cît ne mîndrim, și avem de ce, că Steaua l-a vîndut pe Chiricheș lui Tottenham cu 8,5 milioane de euro, sumă record. Atît că Milan l-a adus în 1999 pe Șevcenko de la Kiev cu 23 de milioane, pentru ca în 2000 același Tottenham să-i plătească tot lui Dinamo Kiev 18 milioane pe Rebrov. Iar în 2009, Barcelona a achitat 25 de milioane ca să-l ia pe Cigrinski de la Șahtior!
Citiți și rețineți: cifrat la 5 milioane de euro, bugetul anual al Pandurilor depășește nițel salariul, de 4,5 milioane, încasat de antrenorul Juande Ramos de la Dnepr! Ca să vă fie și mai limpede unde ne găsim noi și unde alții, haideți să calculăm, și să ne minunăm, că Ramos cîștigă zilnic peste cît cîștigă Pustai lunar! Cu alte cuvinte, spaniolul primește într-o lună de peste 3 ori mai mulți bani decît ia omologul lui român într-un an!
Joi seara, la Cluj, o echipă fruntașă din Ucraina a învins-o pe una în ascensiune din România, scor 1-0. Nu-i nici o tragedie, au triumfat cei mai buni și ar fi ideal să se întîmple mereu așa. Dacă nu se va schimba nimic în viitor, e foarte posibil, lesne de anticipat, ca formația din Ucraina să învingă - și peste două, trei stagiuni, ba la o diferență și mai mare! Aș vrea să mă înșel, dar am impresia că timpul nu ține cu noi, urmăriți de ghinionul pe care-l merităm.