Seche
L-am văzut întîia oară pe Dumitru Sechelariu, zis Doru, în 1992. Tocmai preluase pe FC Bacău și botezase clubul Selena, după numele grupului său de firme. Prezidînd o conferință de presă, a anunțat cu voce tunătoare că are ca obiectiv […]
L-am văzut întîia oară pe Dumitru Sechelariu, zis Doru, în 1992. Tocmai preluase pe FC Bacău și botezase clubul Selena, după numele grupului său de firme. Prezidînd o conferință de presă, a anunțat cu voce tunătoare că are ca obiectiv imediat cucerirea Cupei Campionilor! Pentru că l-am contrazis în public, nu m-a uitat vreme îndelungată. Votat primar în 1996 și reales în 2000, mă zgîndărea ori de cîte ori ne întîlneam. Aș minți dacă aș spune însă că părea pornit, dușmănos. Mai degrabă glumea, se juca.
În perioada respectivă, mecanicul auto devenit prosper om de afaceri și, mai tîrziu, atotputernic baron local ținea morțiș să demonstreze că s-a schimbat ca-n basme. Că a acumulat într-un an cît alții în zece. Chiar că progresase în viteză, învățînd să vorbească și să se poarte, ba și să se impună, să se remarce. Mi-a povestit cineva că atunci cînd gloria începuse să-i apună și îi mai rămăsese fabrica de hîrtie Letea, închisă ulterior, a negociat cu el, zile la rînd, un contract important. La finalul discuțiilor, Seche s-a ridicat de la masă și a spus “Nu semnăm nimic deoarece am bătut palma! Ce-am convenit e lege!”.
Pînă la urmă însă, cîtă avere va fi strîns și prin ce mijloace, lui Sechelariu i s-au îndeplinit totuși puține vise. Echipa lui de suflet n-a cîștigat Cupa Campionilor, a retrogradat în primul sezon, apoi și în 2006, iar în 2010 a căzut în eșalonul 3! A ocupat de două ori locul 5 în A, dar atît. Altminteri, a vrut să facă din Doruleț, unicul său fiu pe lîngă 3 fete, campion mondial de automobilism, în care scop i-a construit kartodrom personal și i-a adus antrenori din străinătate. N-a reușit. Băiatul a ajuns al 15-lea în Circuitul BMW Europa, după care s-a îngrășat și, la vîrsta majoratului, a tras pe dreapta. Între alte regrete, trebuie că Seche s-a dus în ceruri și cu acela de a nu-și fi văzut băiatul pe grila de start a Formulei 1.
Pe cît de repede s-a îmbogățit, stăpîn la un moment dat peste o moșie întinsă la Hemeiuși, pe atît de repede a scăpătat. Voci din anturajul lui susțin că, hăituit de adversarii politici și presat de creditori, Seche a murit sărac. Deși el îi servise pe mulți, nu s-a înghesuit nimeni să-l ajute. Adrian Porumboiu i-ar fi dat 40.000 de euro ca să-și plătească tratamentul la clinica din Viena și pentru alte cheltuieli. Vas – luianul a refuzat orice comentariu pe tema respectivă.
Lui Sechelariu i-au plăcut mîncarea, țigara și jocurile de noroc. Nu și șprițul, doar de vară. Nu se confirmă însă varianta că i-ar fi pierdut la poker, în favoarea lui Gigi Becali, pe Goian, pe Lovin și pe Baciu, posibilii parteneri din seara respectivă jurînd că nu s-a întîmplat așa. “S-a mizat pe poturi mari, dar niciodată pe fotbaliști, ăsta e folclor”, a măr – turisit Gheorghe Ștefan, primarul de Piatra-Neamț.
Inconștient, Seche și-a închipuit că are 7 vieți și a rîs de medicii care-l somau să renunțe la țigări. Martori oculari declară că, internat la Spitalul Floreasca înainte de a fi transferat la AKH, se încuraja singur: “Probabil că o să-mi scoată un plămîn, dar cu celălalt tot o să pot fuma 10-15 țigări pe zi! Doctorii înșiși atrag atenția că nu-i bine să te lași peste noapte!”.
Cert e că, uneori cabotin și mereu excentric, cel care a tras cu pistolul în parcarea stadionului din Moreni a însemnat mai mult decît un patron din fotbal și un primar de oraș. A fost un personaj inimitabil, un autodidact și un aventurier, uneori sclipitor, alteori penibil. Propriul călău și, deopotrivă, propria victimă. Cei care i-au stat aproape insistă că era un tip generos și săritor. Sînt însă și destui care îl înjură, plasîndu-l în categoria parveniților din perioada de tranziție, a șmecherilor de cartier. Adevărul trebuie că se află, ca de obicei, la mijloc.
Cu siguranță că Seche n-a jucat totdeauna corect, însă cine joacă corect, întrebarea aparține istoricului Lucian Boia, în România? Păcat că Dumitru Sechelariu, zis Doru, a murit devreme, la doar 54 de ani. Dumnezeu să-l ierte!