Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Visul lui Gentile

Invitat de Gino Iorgulescu, am participat marți seara la festivitatea în cadrul căreia fostului internațional italian Claudio Gentile i s-a înmînat Premiul Maestrelli 2012, distincție ce se acordă anual unor personalități din fotbalul peninsular, mai ales antrenori. Cum Gazeta a […]

joi, 31 ianuarie 2013, 4:30

Invitat de Gino Iorgulescu, am participat marți seara la festivitatea în cadrul căreia fostului internațional italian Claudio Gentile i s-a înmînat Premiul Maestrelli 2012, distincție ce se acordă anual unor personalități din fotbalul peninsular, mai ales antrenori. Cum Gazeta a scris despre eveniment, Daniel Nanu menționînd că laureatul a primit trofeul chiar de la Ilie Balaci, adversarul și învingătorul său din întîlnirea România – Italia, 1-0 pe 16 aprilie ‘83, n-am să insist.

Totuși, ca să înțelegeți mai bine sensul următoarelor rînduri, vă voi înfățișa, pe scurt, cartea de vizită a lui Claudio Gentile, considerat și în prezent, la aproape 3 decenii de la retragerea de pe gazon, unul dintre cei mai importanți fundași din istorie, unul dintre cei mai mari. “Apărătorul de fier”, tare ca o stîncă, el l-a marcat la sînge și l-a redus la tăcere pe inconfundabilul Maradona în partida Italia – Argentina de la CM 1982, la finalul căreia a comentat duelul cu El Pibe d’Oro printr-o replică rămasă celebră. “Fotbalul nu e pentru balerine!”, a spus Gentile.

Născut pe 27 septembrie 1953 la Tripoli, în Libia, a jucat peste 300 de meciuri, vreme de 11 sezoane, pentru Juventus, cu care a cucerit Cupa UEFA (1977), Cupa Cupelor (1984), de șase ori Lo Scudetto și de două ori Cupa Italiei. A strîns 71 de selecții în Squadra Azzurra și s-a încoronat campion mondial în Spania 1982. Ulterior, ca antrenor a cîștigat cu Italia Under 21 titlul european în 2004 și cu Under 23 medalia de bronz a JO de la Atena în același an.

Și-acum, permiteți-mi să mă întorc la ceremonia de marți seara. Ea era în plină desfășurare, Ilie Balaci îi transmisese premiul oaspetelui, iar acesta începuse să mulțumească atunci cînd în sală și-a făcut apariția Ilie Năstase. Căutînd să treacă neobservat, să nu deranjeze, s-a așezat pe scaunul de lîngă mine, moment în care, aflînd cine e noul sosit, Gentile și-a cerut scuze asistenței, și-a întrerupt discursul și a venit să-i strîngă mîna lui Ilie (foto).

Fiind lîngă ei, am auzit cuvintele italianului: “La tinerețe, v-am admirat sincer, de aceea mi-a părut rău că nu v-am cunoscut personal. Avînd această ocazie, mă bucur din tot sufletul și consider seara de azi una deosebită. N-am s-o uit pentru că mi s-a îndeplinit un vis”. Deși obișnuit cu complimentele, celebrul tenisman s-a arătat nu doar surprins, ci de-a dreptul emoționat.

Noaptea tîrziu, înainte ca Gentile să părăsească localul, l-am auzit spunînd că “trebuie să vă mîndriți cu Nastaz care n-a fost un sportiv ca mine sau ca alții, ci a fost un geniu”. Aș putea dezvolta ideea brodînd pe tema cum și cît ne prețuim noi valorile, însă mai bine nu. Întîmplarea de mai sus vorbește de la sine, nu?

Comentarii (39)Adaugă comentariu

vasim (144 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 16:49

Cam asa este!
Frumos articol!
Noi nu stim sa ne pretuim valorile!
Noi pretuim non valorile gen Gigi!
Daca intrebi un copil pe cine apreciaza, nu o sa va spuna Ilie o sa va raspunda Gigi!
Daca asta vede la televizor toata ziua copilul ce sa stie ?

Freddy RE (53 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 16:53

Toate astea pentru ca nu pricepe cine e Ilie.
Asa si eu cred ca Balotelli e un copil adorabil.

anton (84 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 17:15

La Ilie nu talentul intra in discutie, intra caracterul. Aici sta el mai rau. Articol frumos.

Dudu (133 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 17:17

Nea Ovi, ce-ti veni sa il lauzi pe zevzecul de Nastase? Asteptam altceva de la un ziarist de talia matale.

curat murdar (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 17:19

Da, desigur, ia hai sa facem o statistica rapida sa vedem cum respecta GSP valorile, ultimii medaliati olimpici, de exemplu. Si nu ar fi neaparat de pus in balanta cu Gigi (care in ultimii ani chiar performeza) ci cu sportivi (hai sa zicem) activi ca alde Nila, Gabi Matei…
Ipocrizie sau ce?

Pastia (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 17:20

Intr-adevar Ilie Nastase a fost un mare campion, de asezat langa Nadia, Patzaichin si alti vreo cativa monstri sacri. Dupa ce s-a lasat de tenis a cam dezaagit, dar aura de campion nu i s-a sters.

Niku (275 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 17:28

Da, bravo lui Gentile, care a fost criminal, nu fotbalist. Manca adversarii cu fulgi cu tot.

Radio Santz (40 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 17:28

Cercetari de ultima ora par a indica faptul ca Gentile a fost descoperit de Mircea Lucescu. Vom reveni cu detalii. Nanule, ai legatura.

Marcovici (3 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 17:35

Marele Gentile, din generatia Baresi.

Dantes (131 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 18:04

Căutare articole: 16654 rezultate pentru „gigi becali”
Căutare articole: 1797 rezultate pentru „mihai costea”
Căutare articole: 581 rezultate pentru „ilie nastase”
Căutare articole: 201 rezultate pentru „nadia comaneci”

Nea Ovidiu, bati apa-n piua!

helsinki (11 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 18:05

Cam asta este adevarul cu sportiivii de valoare,cat ridica steagul sus sunt apreciati,dupa ce isi incheie viata sportiva,daca nu sau realizat financiar sunt obligati sa ia calea prostitutiei sau golaniei… si sunt destule exemple!,de ce nu li se ofera job-uri in domeniu?… o intrebare simpla! DE CE SE MEDIATIZEAZA SI PROMOVEZA non valorile?deschid pagina cu Becali,inchid tot Becali…!Valorile la noi au ajuns sa fie umilite si distruse moral,de non valori!

ion (12 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 18:28

sa-l iubim pe Nasty ca tenismen.

dar, pentru ca a dat dovada de rasism si misoginism de atat de multe ori, da-ti-mi voie sa nu-l iubesc ca om. tocmai pentru ca promovat de atat de multe ori idei si comportamente anacronice, care nu sunt demene de o persoana cu un nivel mediu de civilizatie.

pretuirea valorilor, la noi, e gresit inteleasa. le urcam intr-un turn de fildes si ne suparam tare cand cineva le aduce vreo critica.

ori nu-i asa. nimeni nu zice de Nastase ca nu a fost un sportiv genial. Insa una-i una si alta-i alta.

Mihai muresan (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 18:28

Asta se poate intimpla numai cind un om mare intilneste un om mare… Multumesc Ovidiu Ioanitoaia

bingo (96 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 19:04

subscriu in totalitate ideii transmise de articol. Ma uitam acum vreo 2 ani cum l-au tratat francezii la Roland Garros de ziua lui, a umplut tot centralul la un meci demonstrativ si a fost aplaudat in picioare minute in sir. Si asta se intampla an de an in multe locuri. La noi, in loc sa fie respectat, e huiduit ca s-a combinat cu nu stiu ce femeie, ca a injurat un ziarist bagacios sau ca da pe fata gunoiul de la FRT. Nastase este probabil cel mai mare sportiv pe care l-a dat vreodata tara asta, la concurenta cu Nadia. Tenisul fiind insa mai popular, Nastase este cel mai mare ambasador pe care il avem. Hagi e departe de cei doi amintiti mai sus.

Augustin (268 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 19:24

@Dantes. Ce trebuie inteles din postarea ta? Ca e rau cand se scrie despre Nastase, ca e rau cand e bine? Nu cred ca stapanesti sensul cuvintelor, asa ca iti recomand sa taci. Ca sa ramai filozof.

Moarcas (10 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 19:26

Respect pentru cei doi si pentru Ioanitoaia, care a tras cu urechea la cine trebuia.

Cometa (5 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 19:30

Multi jmecheri prin zona gen Radio Santz. De ce s-or baga unii in vorba fara sa le ceara nimeni si fara sa aiba ceva de spus? Cum era titlul cartii lui Dinu Sararu?

Cheetah (2118 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 19:54

Cei ce comentati fara sa-l fi vazut pe Ilie Nastase „pe viu” la tenis in anii 70-80, care il blamati aiurea, sincer va spun, cu scuzele cuvenite, bateti cimpii si vorbiti ca sa va aflati in treaba. A fost un maestrias celebru al rachetei ce nu va putea fi egalat. E unic.
Felicitam Maestrul pentru acest minunat articol. Brava!

Che Guevara (363 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 21:24

Eu am 2 intrebari: ce facea Mircea Sandu cand Ilie Balaci ii innoda picioarele lui Gentile ? Si cate selectii are Sandu Mircea in echipa nationala a Romaniei ?

Ovidiu (6 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 21:48

De ce este ilie nastase cine este? Pentru ca, Ilie, a fost primul jucator de tenis care a ajutat tenisul sa se inalte. Ca o comparatia, Hagi a fost ridicat de fotbal si nu viceversa.

Biborteni (106 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 21:50

Creier de Nila si la Gentile asta: s-a bucurat ca i-a dat la oase lui Maradona cand avea ala 20 de ani. In 1984 Maradona a ajuns la Napoli si l-a facut sa vorbeasca singur in meciurile directe pe Gentile.

Vlad (77 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 22:00

In 1982, Maradona nu era Maradona… In 1986-1990 era adevaratul El Pibe D`oro…

Penibil ca de obicei!!!

Naidin (37 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 23:01

De acord cu bingo. Ar trebui sa ii aratam lui Ilie Nastase mai mult respect si chiar sa il iubim. Ca sa fim sinceri si realisti, Hanescu nici nu s0a nascut comparativ cu Nasty

Birdibel (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 23:04

Frumos. Articolul m-a emotionat. Ioanitoaie imi place si cand il suspectez ca baga in ele. Dar stie sa creeze emotie si sa te faca mandru ca esti roman.

Aburel (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2013, 23:07

Nimic despre Deputatul Gigi si nimic despre Craiova…Minima, ce se intampla cu matale Nea Ovidiu?

Cioza (1 comentarii)  •  1 februarie 2013, 0:24

Sigur, Maestre, i-ati rupt azi pe Prosport cu „Nea Gigi, da banii! Nu, ba, la cat ai jucat!?” Si L’Equipe a suferit, chiar si Gazetta… Din putul deontologiei gazetaresti.
Noroc ca Ilie s-a asezat langa mata de s-a intrebat Gentile cine este, multumim!

fan ucv (19 comentarii)  •  1 februarie 2013, 0:36

era marea italie de atunci….
5 titulari a avut craiova la acel meci….si miercurea urmatoare au jucat semifinala cu Benfica.
IlieBalaci a fost in rol f defensiv si s -a inteles fantastic cu Lotzi. Balaci a fost cel mai complet jucator roman al tuturor timpurilor.
Luce isi mai baga si dinamovisti cand juca acasa vezi_Dragnea’augustin,rednic dar cand iesea afara ii chema pe aia de la stiintza. :vezi in Anglia in Cehoslovacia

Corvette’59 (45 comentarii)  •  1 februarie 2013, 4:11

Unii comenteaza sa se afle in treaba si sa-si vadă numele in ziar. Un habarnist,Marcovici,confunda generatiile lui Tardelli-Rossi cu Baresi-Ancelloti,zece ani diferența.Despre Nastase ? Singurul sportiv roman care a intrerupt programul TVR. Va amintiti? 1969 Cristian Topescu intrerupe emisiunea (emisiune in limba maghiara)si ne aduce stirea ca România a învins Anglia si s-a calificat in finala cupei Davis.Ziarul The Sun are ca titlu „Un cioban din Carpati elimina Anglia”.La protestele ambasadei noastre ziarul îl da afara pe autor si cere scuze publice.

caddy (1 comentarii)  •  1 februarie 2013, 8:02

lasa-ne drq bai nea ovi, du-te tare

Cinezan Vladimir (99 comentarii)  •  1 februarie 2013, 8:03

Monotonia este somnul cu ochii deschiși, atacul clipei la îndelugile minute în care te perpelești pe plita rece a orizontalei admirând doar, pe furiș, o imagine cu un munte de departe. În sport, liniarul acțiunii duce la egalizare de valori, la confuzii și la o prezență în tribune mereu sub plapuma unui căscat elegant mascat de șuete cu alte figuri de ceară. Și printre cei care au sfâșiat plasa de paianjen întinsă de șablonarzii unor prezențe știute s-au numărat și sportivi români, care au dat lumii suport de sare gustului comun pentru sport: Iolanda Balaș, Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Ivan Pațaichin, Cristian Gațu. Au făcutdin mingi fluturi cu trasee nebănuite de inerția pusă la colț, s-au războit cu centimetrii pe verticala cu fuștei de câlți pentru alții, au spart candela forței de atracție a „solului”, au dat bârnei luciul primăverii furate de rindeaua obișnuinței și au preschimbat tic-tacul de metronom al pagaiei în furtună. Aceștia, alături de alți sportivi ai lumii cu trese de genii, au făcut din sport spectacol și refugiu în fața amenințărilor de plat pentru spectatorul iubitor de steiuri. Asemeni lui Gentile, onest gladiator în arena invadată de luptători, se cuvine să-i strângem mereu mâna acestui Ilie Năstase care a adus călcătura de geniu în platfusul tenisului, pe urmele impregnate adânc ale altor meșteri de sorginte australiană: Rod Laver, John Newcombe. Cu Năstase ochiul lumii a devenit zâmbitor.

Suporter (40 comentarii)  •  1 februarie 2013, 9:24

Nu l-am prins pe Nastase jucand, dar as dori sa vad cateva partide. Domnule Ovidiu cand il intalniti pe Nastase sa-i recomandati sa-si faca, cateva DVD-uri cu meciuri antologice si sa le scoata pe piata.

misu (2 comentarii)  •  1 februarie 2013, 9:27

cand nastase batea crema tenisului mondial voi cei care vorbiti aiurea nu erati nascuti.nu cred ca vom mai avea vreodata un sportiv de talia lui.si mai cred ca nici nu meritam.

cipdogus (1 comentarii)  •  1 februarie 2013, 9:28

Multumesc, domnul Ioanitoaia! Frumos articol!

Gino (513 comentarii)  •  1 februarie 2013, 10:56

Meserie, domnule Ioanitoaia, nu credeti ca ajuta sa mai renuntati la Steoaia si la Jiji?

Dancu (1 comentarii)  •  1 februarie 2013, 10:59

Hanescu face figuri desi e pe locul 70 in ATP, in timp ce Nastase a fost nr 1 ani la rand. Numai prostii minimalizeaza valoarea lui Nastase si il mai iau si la misto.

ba(la)nel (66 comentarii)  •  1 februarie 2013, 11:17

Sa fim sriosi…Gentile n-a auzit de marele manager Mimi Stoica? Pacat ca n-a fost in sala si acesta, sa vezi atunci emotii ce-l treceau pe Gentile…:)))
In toate tarile civilizate, fostele glorii sunt respectate, au locuri rezervate pe stadion, vin si vorbesc cu jucatorii de astazi, le spun ce inseamna acel club, ce istorie are…la noi, Lita Dumitru, Iordanescu, Sames (fie-i tarana usoara), Duckadam sai Piturca, adica MARI FOTBALISTI, au fost pusi mereu in umbra de marele manager…ce inseamnau ei ptr Steaua, atata timp cat el este in club?
Asta este imaginea noastra, d-le Ioanitoaia…asta, si nu alta…

Tudorache (179 comentarii)  •  1 februarie 2013, 16:12

Cine i-a dat premiul lui Gentile, Iorgulescu sau FFI? Nimeni nu a scris despre asta.

Vulcan (8 comentarii)  •  1 februarie 2013, 16:15

Un articol care mi-a placut sa il citesc.

dice (14 comentarii)  •  5 februarie 2013, 1:27

Buna ideea postat mai sus, poate ca ar trebui sa scoata si Ilie Nastase un DVD cu cele mai importante si cele mai frumoase momente din cariera.
Totodata, inainte de ’89, Ovidiu Ioanitoaia avea o emisiune la radio, cam de-un sfert de ora, parca in fiecare seara.
Bine ar fi daca le-ar strange pe toate si le-ar pune pe un DVD, s-ar putea sa fie placut surprins cate-ar vinde.

Comentează