Mai vinovați decît Cojocaru!
De presupus că, superioară la toate capitolele, CFR Cluj ar fi bătut-o oricum pe Gloria Bistrița în Gruia. Poate nu cu 5-1, însă ar fi învins-o pe considerentul că plusul ei de valoare și de experiență și-ar fi spus cuvîntul […]
De presupus că, superioară la toate capitolele, CFR Cluj ar fi bătut-o oricum pe Gloria Bistrița în Gruia. Poate nu cu 5-1, însă ar fi învins-o pe considerentul că plusul ei de valoare și de experiență și-ar fi spus cuvîntul pînă la urmă. Asta întrucît trupa lui Andone are o clasă peste cea a lui Manea, măcar una, dacă nu mai multe.
Dar la fel de adevărat e că sîmbătă campioana a cîștigat și pe mîna arbitrilor, a “centralului” gălățean Adrian Cojocaru, notat în Gazetă cu 3! A mai zbîrcit-o și asistentul Al. Vodă din Alba Iulia, ale cărui erori pot fi incluse în categoria celor scuzabile și, ca atare, mai ușor de iertat. De pildă, pe centrarea din care a deschis scorul, Kapetanos a părut într-un ofsaid care însă n-a existat, felicitări tușierului!
În schimb, acesta a greșit flagrant cînd le-a anulat clujenilor, în minutul 21, un gol perfect valabil: la mingea lungă venită din stînga, Kapetanos se afla în ofsaid, numai că el n-a jucat balonul, ci Sougou, care a preluat și a înaintat cîțiva pași, apoi i-a pasat grecului și acesta a înscris. Cum vorbim despre două faze distincte, părerea conform căreia ofsaidul lui Kapetanos s-ar fi reactivat nu stă în picioare. Golul a fost sută la sută regulamentar.
Din păcate, Cojocaru a pus umărul la izbînda CFR-ului, asta în ideea că în toate situațiile controversate, discutabile, el a decis în același sens, permanent în favoarea gazdelor! În măsura în care îi dăm credit în privința posibilului henț comis în careu de Maftei, să reținem vina “centralului” de a-i fi refuzat Bistriței penalty-ul cuvenit atunci cînd, la 1-0, Maftei l-a bruscat pe Curtuiuș în suprafața de pedeapsă! S-ar fi cerut fault și avertisment. Împotriva oaspeților, iarăși împotriva lor!, Cojocaru a gafat și în momentul în care, arătîndu-i lui Canon cartonașul roșu, a indicat punctul cu var, de unde G. Mureșan a transformat pentru 2-0. Corectă eliminarea, nu însă și lovitura de la 11 metri deoarece, înainte de a primi un cot în figură de la ivorian, Kapetanos își împinsese el adversarul. Trebuia acordat fault în atac, nicidecum penalty!
Inventariind greșelile lui Adrian Cojocaru, cu atît mai condamnabile cu cît au fost făcute preponderent în beneficiul uneia dintre echipe, n-ar strica să ne întrebăm ce i s-a întîmplat acestui inginer în vîrstă de 31 de ani din Galați de a arbitrat așa prost?!
Din punctul meu de vedere, oare numai al meu?, răspunsul nu-i greu de ghicit. În urma scandalului declanșat de conducătorii CFR-ului după eșecul de la Tg. Jiu, prilej cu care Arpad Paszkany nu s-a sfiit să-l jignească pe Cristian Balaj, numindu-l “penibil”, ba și “nenorocit” fără ca vreun oficial al FRF sau LPF să-l cheme la ordine pe finanțator și să-l sancționeze, cu siguranță că Adrian Cojocaru a intrat pe terenul din Gruia timorat, cu inima cît un purice. S-o fi gîndit în sinea lui că, dacă au îndrăznit să-l împroaște cu noroi pe un ditamai arbitru FIFA ca Balaj, Paszkany, Mureșan și ceilalți o să-l distrugă lesne pe el în cazul în care nu va fluiera pentru CFR! Tocmai de aceea, fără a dezvolta subiectul acum, cred că mai vinovați decît arbitrul gălățean sînt înșiși șefii fotbalului românesc, cei care, în frunte cu Mircea Sandu, cu Dumitru Dragomir și cu membrii comisiilor lor, tolerează asemenea ieșiri în decor. Toleranță sinonimă cu complicitatea.