Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Doctorul O Mie

Ușor de înțeles de ce oamenii din fotbal îi spun Doctorul. Pentru că Dan Ștefănescu e medic primar de boli infecțioase și inspector în cadrul Direcției de Sănătate Publică Teleorman. Aproape un deceniu, a condus DSPT, cu sediul la Alexandria, […]

marți, 18 septembrie 2012, 4:23

Ușor de înțeles de ce oamenii din fotbal îi spun Doctorul. Pentru că Dan Ștefănescu e medic primar de boli infecțioase și inspector în cadrul Direcției de Sănătate Publică Teleorman. Aproape un deceniu, a condus DSPT, cu sediul la Alexandria, numai că publicul larg îl cunoaște mai ales, sau exclusiv, în calitate de crainic sportiv.

La el, hobby-ul a luat-o înaintea profesiei de bază. Sîmbătă, cu prilejul partidei dintre Rapid și Bistrița, Dan Ștefănescu a realizat transmisia directă cu numărul 1.000. A debutat pe 7 noiembrie 1970, la Dinamo-Liverpool, confruntare programată pe fostul 23 August pentru Cupa UEFA.

Deși s-au scurs de-atunci peste 4 decenii, nu încetează să fie mîndru că “m-a prezentat ascultătorilor însuși maestrul Ion Ghițulescu”. Îi păstrează acestuia un respect deosebit, ca și lui Dan Voicilă, lui Gheorghe Minoiu, lui Nicolae Soare și lui Ion Mureșanu, vocile inconfundabilei emisiuni Fotbal, minut cu minut, desființată prea repede.

Din păcate, ultimii trei au plecat în lumea umbrelor. Născut pe 11 octombrie 1948 la Roșiorii de Vede, adică teleormănean get-beget, Dan Ștefănescu a început facultatea la Iași și a terminat-o la București. S-a apucat întîmplător de treaba cu transmisiile. Era student la Medicină în anul 3 și crainic al stadionului din Copou cînd a mușcat momeala, fără să-și închipuie însă că vorbitul la radio va deveni pentru el a doua meserie, ba și a doua viață.

De-atunci s-a împărțit mereu între pacienți și fotbaliști. A trăit în viteză, a schimbat mașini, trenuri și chiar avioane ca să ajungă la timp la spital ori la stadion. Haideți să socotim: transmițînd o mie de meciuri, a acoperit etapă de etapă 30 de campionate!

Pentru că oamenii sînt curioși, iar ziariștii și mai și, l-am întrebat cu ce s-a ales din această goană neîntreruptă? A zîmbit: “Am întîlnit mulți oameni și am legat numeroase prietenii. Oricare meci, fie și de ligă secundă, a reprezentat pentru mine o sărbătoare, iată de ce nici nu m-am gîndit vreodată la bani”.

Firește că are ce povesti. De pildă, că a petrecut pu-ține dumi-nici cu gemenele Dana și Roxana, pe care le-a visat doctorițe, dar care nu l-au ascultat și au absolvit Farmacia. Despre cum, aflat în marginea gazonului la Petroșani, unde încă nu exista o cabină de transmisie, și-a scos căștile cît ai clipi și a fugit către centrul terenului spre a-i acorda îngrijiri unui jucător ce părea grav accidentat. Ar trebui să scrie o carte de amintiri care s-ar citi pe nerăsuflate, însă o tot amînă.

Ca unul care a suferit o operație pe cord deschis în 2003, a fost rugat de familie s-o lase mai moale. Deși a promis solemn, nu se ține însă de cuvînt, continuă să alerge ca în anii tinereții. Refuză să se oprească și explică: “Fără fotbal n-aș mai fi eu. Dacă nu l-am practicat, mi-a plăcut să-l comentez, dar nici azi nu-s sigur că am făcut-o bine”. În modestia lui, Dan Ștefănescu se înșală. N-a făcut-o și n-o face bine, ci foarte bine.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

zappy (3 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 16:46

frumos scris maestre..oare cui nu-i e dor de duminicile fotbalistice,de emisiunea,,fotbal minut cu minut”?

Cheetah (2118 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 16:58

Va multumim foarte mult, Domnule Ioanitoaia, pentru acest excelent articol!
Eu unul n-am ce comenta, in afara de a-l cita pe marele actor american Morgan Freeman, care a zis recent: „Daca iubesti ceea ce faci in viata, daca esti pasionat, atunci cu siguranta nu va trebui sa muncesti niciodata”.
E evident cazul Domnului Stefanescu, de care ati scris atit de frumos, dar si al Dumneavoastra, Maestre Ioanitoaia!

stersu (23 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 17:08

Frumos articol, frumoase aduceri aminte.

Din pacate l/ati uitat pe Domozina, pe Victor Tudor Popa si acestia trecuti de ceva ani in lumea celor drepti.

Poate, dle octogenar, ne delectati cu cateva inregistrari radiofonice ale acelor timpuri, in care multi dintre noi stateam cu tranzistoarele lipite de ureche pt. a auzi… „Minutul si scorul” pe celelalte stadioane.

As fi incantat sa reaud cum Victor Tudor Popa il lauda pe inginerul adam, cum Domozina, luat la misto de Minoiu si Ghitulescu, ne povestea de „sunt doi”, Secosanu despre linia de fund a lui CSM Resita, care, cred, a rezistat multe campionate: Kiss, Hergane, Filipescu, Botonea etc.

Oare sa mai astept dle Ioanitoaia ?

Sanatate maestrului Dan Stefanescu !

Dan Dumitrescu (1 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 17:09

Cum se explica faptul ca doar in campionatul nostru meciurile se intind pe 4 zile?
In toate campionatele mari ale europei exista o ora si zi fixa in care se desfasoara grosul etapei: franta-sambata ora 20, anglia- sambata ora 17, germania- sambata ora 16.30, italia-duminica ora 16.
Daca ar fi si la noi o treaba bine stabilita, am putea savura din nou la radio ” fotbal minut cu minut”.
Am 32 de abu, si imi aduc cu nostalie maxima acele transmisiuni radio, cu celebrii mai sus amintiti la care adaug cu celebra lui exprimare( ratare, mare ratare) pe Domozina

marius pirlog (18 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 17:15

mi-am petrecut copilaria asculdind glasurile inconfudabile ale maestrilor „dan stefanescu,ion ghitulescu ,sebastian domozina,dan voicila”sincer mi-e dor de perioada aceea.nu-mi doresc decit sa mai aud din nou „gol,gol,gol la craiova stiinta conduce pe tabela de marcaj echipa oaspete prin golul marcat de un oltean !!!!te iubesc stiinta !

Dani (78 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 17:52

Nu-i adevarat! In sfirsit, un articol fara cacareze de oaie! Felicitari!;))

gikupitesti (254 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 18:00

timpurile se schimba mereu.speram pe viitor sa mai vedem fotbal de calitate ca pe vremea lui dobrin si hagi.

Qeljmuji (1 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 18:03

lol .

unu’ (3 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 18:14

Frumos. Doar ca mai trebuie mentionata poate vocea emblema a fotbalului romanesc la radio: ILIE DOBRE.

michi (4 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 18:17

@stersu. Nu i-ai pus lui Nea Ovidiu decat vreo 15 ani in plus. Cred ca l-ai facut fericit, da-i adresa sa te felicite.

Livius (50 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 18:19

Il stiu pe dr. Stefanescu, e un tip in banca lui. Frumos din partea dlui Ioanitoaia ca isi lauda colegii.

Albu (88 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 18:22

Stefanescu nu e o vedeta la Radio Sport, dar e un tip corect. Iti face placere sa il auzi, nu urla ca Ilie Dobre. Felicitari pentru articol

marcus (279 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 18:43

Ionitoaia a scris (frumos) despre cei pe care Doctorul i-a gasit la Bucuresti. Bietul Sebi Domozina statea la Craiova.

TarjetaRoja (17 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 19:18

Sebastian Domozină la Craiova, Nicolae Secoșan la Timișoara, Corneliu Mihăilescu la Galați, Ilie Dobre la Ploiești, Nicolae Soare la Cluj (sper că-mi aduc bine aminte de el) Ion Ghițulescu la Dinamo, Vasile Arhire la Bacău (el ar fi dintr-o generație mai nouă, totuși), coordonatorii Gheorghe Minoiu, Dan Voicilă sau Octavian Vintilă (iarăși din generația să-i zicem nouă, post 1990) … ce vremuri!

Gelu (7 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 19:28

Superb scris, cat ma bucur sa citesc aceste articole atat de departe de mizeria din fotbalul actual, sper sa mai scrieti asa si in continuare!

spartanul lugojean (6 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 19:34

Maestre pe cand o istorie a crainicilor sportivi din Romania?M-ar intresa biografiile lui Domozina si Ion Ghitulescu!Mi-ar place sa-i mai aud pt ca ERAU INCONFUNDABILI!

Barna (2 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 20:12

M-ati emotionat, domnule Ovidiu, si va multumesc. Cat mai multe asemenea articole,

Ilie (369 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 23:13

Pai tocmai dvs Maestre sa omiteti sa-l citati pe Sebastian Domozina ?!

Bimbo (141 comentarii)  •  18 septembrie 2012, 23:57

Dr. Stefanescu nu are farmecul celor pomeniti in articol, dar nici nu exagereaza. E un tip care nici nu entuziasmeaza, nici nu dezamageste. Tine linia de mijloc.

Katalin (1 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 0:00

Pai daca mai traia „Fotbal minut cu minut”, mai aveati voi parte de GSP / DIGI – urile voastre „LIVE”, enorm de superficiale si plictisitoare, nea Ovi?!

Dorel (9 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 0:27

Parca i-a numarat cineva transmisiile, daca qa pus si el vreo 150-200 in plus? Ma indoiesc ca are cineva o asemenea statistica.

giovanni (5 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 7:28

ovidiu,merci beaucoup!

radufansteaua (6 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 8:22

felicitari pentru articol!!recunostinta vesnica celor care ne incantau cu vocile lor!!!

E.B. (17 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 8:27

Mda, ştiam eu că am greşit … la Cluj era Teodor Mateescu …

Online (24 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 8:49

Pacat…astfel de oameni apar din ce in ce mai rar in tara la noi…

Aral (104 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 10:54

Asa articole asteptam, nu tot despre ce a facut Gigi ori ce a zis Porumboiu. Ati mai rarit-o cu Borc ea dar totusi e multa golaneala prin ziare.

Loulou (274 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 10:57

Excelent, mi-a placut articolul pentru ca e despre un om care merita laudat.

Mirceacelbatran (663 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 11:00

Super. Multa sanatate celor doi…operati pe inima. O zi buna.

Bolero (2 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 12:31

Frumoase cuvinte despre un crainic foarte corect ca si Domozina sau Nicolae Secosan. Cuvintele fiind scrise de un vorbitor de poloneza si comentator la hochei…. O tempora!

Dorin (3 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 12:47

Mi se face pielea de gaina cand imi amintesc cum ascultam aceasta emisiune sambata de sambata,toamna mai ales….’si acum dam legatura la Ploiesti,lui Tavi Vintila….Galatiu, minutul si scorul?’etc…sa nu uitam nici de transmisiunile din liga secunda de la Radio Resita,Radio Tm,Radio Cluj s.a.m.d

stersu (23 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 15:34

pt. nr. 10

S-ar putea sa ai dreptate si sa-i fi pus ceva ani „maestrului” Ioanitoaia.

Dar, te rog sa ma crezi, io nu m-am uitat in actele de identitate ale distinsului ziarist, ci m-am uitat la Recursul etapei. In acele emisiuni mai putin de 80 de ani nu am cum sa-i dau…
Sa dea Dumnezeu sa faca suta, iar eu sa-i zic ca este bicentenar.

In rest numai bine…

Michi (4 comentarii)  •  19 septembrie 2012, 16:57

@stersu. Acum chiar ca te faci de ras. Nu iti place emisiunea ca nu se cearta nimeni si nici nu isi da cu parerea oierul din 5 in 5 minute. Toti il injurati de oier, dar toti va uitati la el ca la Nea Marin si Bibanul impreuna. Daca taceai filozof ramaneai, asa ai dat-o in bara.

stersu (23 comentarii)  •  20 septembrie 2012, 9:18

pt.32, michi

Am spus eu ca nu-mi place emisiunea ?

Sau pui problema exact cum vrei tu ?

De râs te faci tu…

Nu este suficient să ştii să citeşti, trebuie să şi înţelegi…

Dar de, mai sunt şi analfabeţi printre noi…

Comentează