Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Atît putem, adică puțin

Conform anticipărilor, partida Stelei de la Vilnius n-a avut istoric: în fața unor amatori fără nume și fără veleități, băieții lui Reghecampf au cîștigat la pas, clar. Înainte însă de a lăuda succesul favoriților, suporterii roș-albaștri ar trebui să mulțumească […]

vineri, 24 august 2012, 3:56

Conform anticipărilor, partida Stelei de la Vilnius n-a avut istoric: în fața unor amatori fără nume și fără veleități, băieții lui Reghecampf au cîștigat la pas, clar. Înainte însă de a lăuda succesul favoriților, suporterii roș-albaștri ar trebui să mulțumească tragerii la sorți că a scos în calea Stelei un adversar slab ca Ekranas. Anunțat victimă sigură, și-a interpretat rolul cu talent.

Deznodămîntul n-a diferit la Dinamo-Metalist în sensul în care au învins tot oaspeții, ba încă pe merit. Deși s-au străduit, “cîinii” au transpirat degeaba, determinîndu-l pe noul acționar Ionuț Negoiță să ofteze: “Acesta e deocamdată nivelul nostru”. Corect, numai că a pune degetul pe rană nu înseamnă și a vindeca rana!

Nu încape îndoială că, transformat în industrie și în business, fotbalul a ajuns să depindă de bani ca peștele de apă. Cine investește masiv își alcătuiește echipă și, mai devreme sau mai tîrziu, de regulă însă mai devreme, obține rezultate. Probabil că afirmația deranjează, iar unora li se pare de-a dreptul cinică. Cumva și e, atît că ignorarea ei echivalează cu a te mișca într-o lume în care nu prea se vorbește, ori nu se vorbește deloc, despre atașamentul pentru culorile clubului care te-a descoperit, care te-a crescut, care te-a lansat etc. Sentimentalismul a murit, la modă e mercenariatul, bine ori rău, asta-i situația.

Atît timp cît Koulibaly, Boubacar și Issa Ba, fiind liberi de contract, au aterizat în Ștefan cel Mare pe zero lei, era de bănuit că nu vor rupe gura tîrgului. Că n-au clasă, că sînt limitați, ceea ce a sărit în ochi joi. Harnici și ambițioși, nu-s capabili să spargă un anume plafon. Știind că Metalist a achitat 7 milioane de euro pentru Jose Sosa, 4,5 pentru Cleiton Xavier și 4 pentru Cristaldo, cum să-ți închipui că Dinamo, cu africanii de mai sus titulari, ar fi în stare să eli-mine for-mația ucraineană?! Doar printr-un miracol, nu-mai că nici copiii de grădiniță nu mai cred azi că tot ce zboară se mănîncă.

În asemenea condiții, nu-i de învinovățit Bonetti. Cînd n-ai muniție, cu ce să tragi? De neînțeles rămîne însă reproșul lui la adresa jucă-to-rilor, cărora le-a imputat lipsa caracterului!  Nu de asta ar trebui să se plîngă italianul, ci de lipsa valorii cerute de un nivel al întrecerii superior celui din Liga 1. Avea dreptate Ionuț Negoiță, dinamoviștii vor, însă doar 2-3 dintre ei și pot intra în competiție. Puțini rezistă, ceilalți clachează. Ca atare, nu pare posibil ca la Harkov să se repete minunea de la Liberec.

În sfîrșit, Vasluiul a pierdut cu Inter și din pricină că Sînmărtean et Comp. au intrat pe teren cu capul în pămînt, complexați. Păcat, deoarece trupa milaneză, deși a luat lucrurile în serios măcar pînă la 2-0, n-a impresionat, n-a sedus. Tocmai pentru că s-a uzat mașina de goluri ce cucerea în 2010 Champions League, trăiește și ea din amintiri. Ca și noi, care continuăm să ne amăgim că mai avem fotbalul din epoca de glorie a Generației de Aur. Nu-l avem și, încă mai trist, nici nu-l vom mai avea vreodată. Practic, nimic am semănat, nimic culegem.

Comentarii (64)Adaugă comentariu

ovidiu-3003 (1630 comentarii)  •  25 august 2012, 10:22

Niciodata n am putut mai mult …am fost tari cu cei slabi …si slabi cu cei tari .

marcelinho (5 comentarii)  •  25 august 2012, 10:57

Steaua a eliminat pe Galata, a batut pe Kiev care e peste Metal in Ucraina, si atunci cind a fost eliminate de kieveni pierzind acasa cu 1-3, au luptat si in retur, 1-1. Clujul a jucat cu curaj, au fost victorii. Timisoara a eliminat Sahtarul – toate sunt echipe peste Metal, care e vesnica a treia echipa in Ucraina. De fapt, ucrainenii au noroc chior ca dau peste Dinamo 2 ani la rind…

Georges (164 comentarii)  •  25 august 2012, 12:34

Metalist nu e nici macar a treia echipa din Ucraina, e dupa Sakhtar, Dinamo Kiev si Dnepr, deci, e a patra. La noi e Dinamo a patra?

Cheetah (2118 comentarii)  •  25 august 2012, 12:57

Cum e la alti „latini” ca si noi? Am numit aici tot continentul sud-American in frunte cu Brazilia, dar si mare parte din sudul si sud-estul Europei.
Propun sa incercam „sa copiem” ceea ce au realizat recent altii care au un fotbal respectat si spectaculos, macar pentru a iesi din „buda” in care ne-am afundat de ceva ani buni.
Asadar, copiem (pe stilul chinezesc in tehnologie si constructii), ajungem la un nivel mediu al tarilor „latine”, apoi venim cu inovatii / inventii si-i depasim pe toti. Pare marsav-machiavelic acest stil, dar poate fi o solutie de iesire din criza fotbalului autohton.
Iar ca model principal, inclusiv la nivel de jucatori, as lua ca „sfint” spiritul Brazililiei, placerea lor de a se juca cu mingea si de a colabora armonios pe teren.
Din ce-mi aduc aminte, marile noastre realizari in domeniul fotbalului in trecut au fost precedate de stagii de pregatire intense in Brazilia. N-a fost intimplator, asa ca n-ar strica sa aplicam si acum, sau macar sa incercam treaba asta.
Fiecare membru al Comitetului Executiv al Federatiei ar putea reflecta la solutii de tipul celor de mai sus, apoi sa comunice eficient intre ei si sa puna la punct un plan complex de schimbare in fotbalul romanesc. Sa uite de voturile bazate pe interese, slugarnicie, frica si alte mizerii de-astea (vezi dezafilierea iubitei Stiinta Craiova) si sa incerce macar acum, intr-al doisprezecelea ceas sa aiba o viziune moderna, europeana, pusa in practica imediat, la modul inteligent.
Am mai scris la Dvs. aici, eu cred ca SE POATE.
Multumesc.

nae catavencu (109 comentarii)  •  25 august 2012, 14:49

cand cumperi?????? zero euro un jucator cum poti sa ai pretentii la performanta????? numai in mintea unor borfasi care vor sa se imbogateasca sau sa minta prostimea ca vezi doamne ce jucatori am adus.la noi in ligele inferioare avem jucatori mai valorosi decat acesti anonimi dar sant din africa???????hahahahahahaha!!!!si prostimea pune botul la vrajeala lui borcea,copos,ciobanul de la steluta,etc,etc,etc.

GOLOMBIOSCHI ILIE (150 comentarii)  •  25 august 2012, 15:44

Domnule Ovidiu Ioanitoaia va fac propunerea sa lansati discutii punctuale pe teme clare pentru toti cei ce doresc sa contribuie la imbunatatirea fotbalului romanesc. Solutiile cele mai viabile sa le preluati apoi si cu intregul colectiv GSP sa le promovati prin toate mijloacele ce va stau la dispozitie. Iata cateva teme, ca sugestie, la care personal am o serie de proiecte ce doresc sa fie cunoscute, analizate la justa lor valoare si aplicate. 1. Modelul de structura competitionala la divizia A,B,C,D, cel mai functional, economic, adecvat, fotbalului romanesc. 2. Masuri de promovare a fotbalistilor autohtoni, a tineretului. 3. Propuneri de imbunatatire a arbitrajului. 4 Discutii de imbunatatire a regulamentului Cupei Romaniei. 5. Cu barem de penalizare sau fara? 6. Idei de organizare a fotbalului la nivel mondial, aveti? etc. Discutiile deschise si argumentate sa duca la scoaterea la lumina a solutiilor novatoare ce cu adevarat ar putea genera o revigorare profunda a fotbalului romanesc si a fotbalului mondial.

mamaia (2 comentarii)  •  25 august 2012, 15:55

Chiar nu e nicio noutate ca nu mai suntem buni de nimic. Sub Sandu si Dragomir fotbalul nostru moare incet dar sigur. Si presa face prea putin pentru a il salva.

ref (1 comentarii)  •  25 august 2012, 16:04

chestia cu steaua a avut noroc este o afirmatie prosteasca. corect este ca si-a obtinut punctele ca sa poata deveni cap de serie si atunci are o pozitie de care este avantajata.
se califica de 9 ani consecutiv in grupele competitiilor europene dintre care in 5 sau 6 a iesit din grupe. a jucat o semifinala de cupa uefa a invins sevilla, valencia considerata atunci una din primele 2 echipe la nivel european iar in toti acesti ani a adus cele mai multe puncte fotbalului romanesc de care au profitat o echipa cu performate obtinute prin metode mai mult decit indoielnice si care este folosita ca mobil pt anumite obiective politice de catre anumiti indivizi.
situatia punctelor care au dat coeficientul uefa al romaniei:

In clasamentul pe ultimii cinci ani, Steaua contribuie cu 36,5 puncte, dublu fata de urmatoarea noastra echipa, CFR Cluj, care aduce 17 puncte. In ierarhie se mai regasesc Vaslui (13,5 puncte), Dinamo (13 puncte), Urziceni (12 puncte), Timisoara (7 puncte), Rapid (6,5 puncte), Otelul (4,5 puncte) si Gaz Metan (3 puncte)

pina sa ajunga respectiva echipa capusa a fotbalului romnesc sa se califice de 9 ori consecutiv in grupe si sa joace de tot atitea ori in primavara acestor competitii sau de 6 ori in grupele cl din 90 incoace mai are f. mult de asteptat! 2 victorii conjuncturale obtinute cu sansa nu inseamna nimic absolut!
„marea” victorie cu as roma a fost obtinuta la o vreme cind aceasta echipa avea aproape toti titularii accidentati iar in clasament se afla in coada acestuia. acest fapt a fost confirmat de faptul ca meciul jucat acasa a fost pierdut fara drept de apel cu 1-3!
apoi sa nu uitam ca toate acestea s-au intimplat intr-o perioada in care nationala romaniei invinge greu färöer si remizeaza acasa cu albania.
atit despre frustarile si visurile de maretie ale unor indivizi fara orizont sustinatori ai unei echipe fara istorie. cum s-a construit bruma de evenimente care se vor a fi istorie vom afla cu siguranta in viitorii 10-15 ani asa cum s-au aflat toate.

Luca (47 comentarii)  •  25 august 2012, 16:57

@ref. Si tu te faci ca nu pricepi. Steaua a fost cap de serie, dar a cazut dintre toti adversarii posibili cu cel mai slab. Intreb si eu de ce negati voi evidenta.

gutuie (7 comentarii)  •  25 august 2012, 17:01

E absurda pretentia unor pusti ca Steaua sa fie laudata dupa ce a intalnit un asemenea adversar de liga a treia. Subscriu parerii ca echipa mai trebuie vazuta si daca va mai fi cazul remarcata. Acum, e prea repede.

Luca (47 comentarii)  •  25 august 2012, 20:06

Propunerea lui Golombioschi Ilie mi se pare foarte interesanta. Ceva trebuie facut ca sa iesim din tunel.

Dobre (161 comentarii)  •  26 august 2012, 1:59

D-le Ioanitoaia, in timpul generatiei de aur, vorba vine ca n-a fost nici macar de un bronz, ce mare fotbal la nivelul echipelor de club aveam ? Ceva, ceva tot Steaua si putin Rapid. Ma refer la perioada 1990-2005.

Mihai C. (2 comentarii)  •  26 august 2012, 9:49

D-le Ioanitoaia cred ca ar fi cazul sa laudati jucatorii echipei nationale de fotbal pe plaja, cei care fac performanta si an de an se califica in finala EuroLeague!
Astazi joaca pentru locul 3!
E absolut incredibil ca nici un „ziar” de sport nu publica macar o stire despre acest lucru!
RUSINE!

GOLOMBIOSCHI ILIE (150 comentarii)  •  27 august 2012, 7:30

@ Luca iti multumesc pentru apreciere. Este foarte important atat pentru tine cat si pentru ceilalti sa stii ca nu esti singur intr-un demers menit sa rezolve cu adevarat niste probleme.

Comentează