S-a făcut dreptate!
N-ar fi fost deloc corect ca Anglia, scăpată ca prin urechile acului timp de 120 de minute, să se fi calificat la 11 metri în fața Italiei! Deși tîrziu, penalty-urile de departajare au făcut totuși dreptate dînd cîștig de cauză […]
N-ar fi fost deloc corect ca Anglia, scăpată ca prin urechile acului timp de 120 de minute, să se fi calificat la 11 metri în fața Italiei! Deși tîrziu, penalty-urile de departajare au făcut totuși dreptate dînd cîștig de cauză Squadrei Azzurra, formația evident mai bună. Pe lîngă o posesie a balonului zdrobitoare, de 65 la sută, trupa lui Prandelli a irosit o sumedenie de ocazii, una mai clară decît cealaltă Și-a trecut în cont inclusiv două bare. În concluzie, orice alt rezultat în afara victoriei peninsularilor trebuia socotit tras de păr. Fals, mincinos.
Campionul ratărilor s-a numit Balotelli, copilul teribil de la City. Trebuie că i-a îmbolnăvit de inimă pe fanii italieni! O dată în plus, Super Mario s-a dovedit egoist și ușor cabotin, ahtiat să epateze, să atragă atenția.
N-a învăţat încă să exploateze fiecare situație de gol, dar reușește să protejeze mingea și să se demarce de parcă n-ar avea doar 22 de ani, ci vreo 6-7 mai mulți! Nu pretind că-i un vîrf de clasă, sînt însă convins că poate ajunge curînd .
Principalul merit al lui Prandelli trebuie asociat cu schimbarea stilului, a atitudinii, a modului de a gîndi și practica fotbalul. Unul modernizat. Grație lui, o “națională obișnuită să stea în apărare și să pîndească gafa adversarului s-a axat pe atac, a devenit mai deschisă și mai curajoasă ca niciodată, mai agresivă.
Made in Italy, celebrul catenaccio a rămas amintire. Actualul selecționer le-a cerut băieților săi să mai uite de tradiție și să iasă la luptă. Să îndrăznească. În ciuda pesimismului unora, și-a atins scopul. În lipsa unor vedete, căci numai Buffon și Pirlo concurează la o asemenea onoare, Prandelli a transformat echipa însăşi în vedetă.
La polul opus, Anglia a apărut ca o formație posomorîtă, pe alocuri antipatică. Tocmai pentru că a refuzat jocul, s-a trezit înghesuită în propria-i jumătate, a suferit și a sperat degeaba. Globe-trotterul Hodgson, care a antrenat pînă acum în 8 ţări, dar la nici un club englez de elită din moment ce Liverpool l-a mazilit după 5 luni!, s-a orientat însă anapoda. Luîndu-l la țintă, presa de pe malurile Tamisei s-a grăbit să-l numească “un tip depăşit”, să-l acuze că “e rupt de realitate”.
Poate că nu-i așa, în urma războiului mulți viteji se-arată, mai ales a războiului pierdut, dar nu-i recomandabil să mergi pe mîna unui tehnician care, declarînd că “am avut ghinion”, pare să nu fi înțeles nimic din meciul de la Kiev! Nu, Anglia n-a avut ghinion duminică seara, a avut noroc, chiar cu carul, altfel ar fi încasat-o la 3-4 goluri diferență și nu s-ar fi mirat nimeni.