Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Comparaţii care dor

Prima explicaţie a triumfului repurtat de Oţelul priveşte munca depusă de Dorinel Munteanu, competenţa, rîvna şi echilibrul acestuia. Dar şi stabilitatea lui, a unuia dintre puţinii antrenori care au început şi au terminat sezonul la cîrma aceleiaşi echipe.Să ne reamintim […]

luni, 23 mai 2011, 3:40

Prima explicaţie a triumfului repurtat de Oţelul priveşte munca depusă de Dorinel Munteanu, competenţa, rîvna şi echilibrul acestuia. Dar şi stabilitatea lui, a unuia dintre puţinii antrenori care au început şi au terminat sezonul la cîrma aceleiaşi echipe.Să ne reamintim că, instalat la Galaţi pe 30 iunie 2009, “Neamţul” a luat un start ezitant. La sfîrşitul stagiunii respective, Oţelul s-a clasat abia pe locul 8, semieşec ce nu l-a determinat însă pe preşedintele Marius Stan să renunţe la serviciile “Neamţului”. Chiar mai repede decît şi-au imaginat cei în cauză, încrederea arătată lui Dorinel s-a dovedit cartea cîştigătoare.

În rest, numai alţi doi tehnicieni din Liga 1 şi-au păstrat posturile în 2010-2011, Andone şi Pustai. Și în cazul lor, consecvenţa a dat roade. Asigurîndu-şi calificarea în Europa League, Dinamo va juca miercuri finala Cupei, iar Gazul, deşi iniţial nebăgată în seamă, a însemnat o surpriză plăcută. S-a bătut pînă în ultima etapă pentru C2.

Din păcate, cluburile noastre au mers pe linia cunoscută şi s-au întrecut în a schimba antrenorii! Steaua (Piţurcă, Ilie Dumitrescu, Edi Iordănescu, Lăcătuş, Cîrţu, Olăroiu) şi Craiova (Țicleanu, Piţurcă, Napoli, Reghecampf, Țicleanu, Biţă) de cîte 5 ori, record greu de egalat, însă şi celelalte. Aşa s-a făcut că Piţurcă le-a pregătit pe Steaua şi pe Craiova, Cîrţu pe CFR şi pe Steaua, Ionuţ Badea pe Pandurii şi pe U Cluj, Selymes pe Sportul şi pe Astra, Marian Pană pe U Cluj şi pe Unirea Urziceni, Reghecampf pe Bistriţa şi pe Craiova. De remarcat că se pătrunde anevoie în elită, unde se rotesc cam aceiaşi oameni, dar şi aşa s-a ajuns la trista situaţie, gravă şi alarmantă, că în Liga 1 au activat într-un singur sezon 42 de antrenori!

Comparaţiile cu ce se întîmplă în fotbalul performant nu ne avantajează. Dimpotrivă, ne lămuresc că am rămas de căruţă şi, fireşte, ne dor. Referindu-ne la competiţiile cu 20 de participante şi exceptînd Italia, deoarece în Serie A s-au consemnat 13 înlocuiri (Palermo şi Brescia cu cîte două), observăm că în Spania au fost operate 8 schimbări (Almeria în două rînduri), în Anglia 5 şi în Franţa doar 4, la Bordeaux, Mo-naco, Lens şi Arles. Bref, dacă la noi s-au perindat într-un singur campionat 42 de antrenori, în Hexagon au lucrat 24!

Fără a dezvolta acum subiectul, putem afirma că această mişcare browniană de pe băncile tehnice, un du-te-vino nesfîrşit, constituie una din cauzele declinului fotbalului românesc. Indiscutabil, antrenorii înşişi poartă o vină. Convinşi că, maziliţi peste noapte, îşi vor găsi neîntîrziat angajamente, nu dramatizează o demitere sau alta. Vinovaţii cei mari sînt însă conducătorii, patronii şi preşedinţii, majoritatea lipsiţi de discernămînt, de tact şi de răbdare. Iar mulţi, şi de pricepere. Despre asta vom mai vorbi.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

SKB (11 comentarii)  •  23 mai 2011, 16:18

Subscriu. Sper ca Iancu sa nu faca greseala sa schimbe din nou antrenorul, oricat cat de urat pare jocul lui Poli. 3-4 transferuri inspirate, in special pe lateralele echipei si participarea in CL poate deveni realitate.

hahalera (23 comentarii)  •  23 mai 2011, 16:58

Iancu mai bine s-ar schimba pe el de la echipa…

viorel (10 comentarii)  •  23 mai 2011, 17:46

sunt suporter al Otelului de zeci de ani,dar caut pe aceasta cale sa-mi cer scuze in numele celor care la suparare au mai jignit Timisoara dar ce pot spune in mod cert este ca s-a dorit agresarea verbala alatrinei de iancu care nu face decat rau fotbalului in general si celui timisorean in special.cat despre antrenor fiti siguri ca va pica si capul lui Uhrin.iancu v-a atras antipatia intregii tari care s-a repercutat asupra echipei.despre porumboiu nu scriu pentru ca e prea josnic.

UltraMihai (5 comentarii)  •  23 mai 2011, 17:57

Aceste cuvinte ne doare :))) vai vai mariusica stan priceputu ! :)) Vai s-amar, ia luati de aici :

” Cu Galaţiul am vrut eu să vorbesc cu Dorinel şi cu Marius. Le-am dat telefon, i-am întrebat unde stau… Dar n-au vrut, aveau prime promise din altă parte”. ”

Da e okay bah, tot Iancu e de vina.

Colea (2 comentarii)  •  23 mai 2011, 18:18

Perfect de acord cu dumneavoastra!

victor (1 comentarii)  •  23 mai 2011, 18:55

Un contraexemplu ar putea fi Dinamo, care desi l-a avut pe Andone la carma, s-a clasat totusi in urma stelei, care a avut parte de atatea schimbari de antrenori.

vlad (140 comentarii)  •  23 mai 2011, 20:46

Schimbarea antrenorilor prea deasa vine mai ales din lipsa de realism a patronilor, care se cred mai tari decat sunt, nu e normal ca 7 echipe sa-si propuna titlul…. 14 echipe cupele europene…. de-aici apar si schimbarile. A doua problema insa este si lipsa de valoare a tehnicienilor…. desi au fost atat de multe schimbari, ele intotdeauna au venit pe fondul unui joc foarte slab la acele echipe…. nu au fost dati afara oameni pe nedrept, cand echipa juca extraordinar, nici vorba. Insa aici tot patronii sunt de vina, se grabesc sa aduca antrenori slabi sau nepotriviti

sames (13 comentarii)  •  23 mai 2011, 20:49

nea Ovi tineo tot asa !ai inceput sa scri ce trebuie:cancerul fotbalului roman este cel care l-
ai enumerat

starchild (32 comentarii)  •  23 mai 2011, 21:03

1. Eu cred ca asta cu schimbatul antrenorilor, e ca si supertitia cu pisica neagra care iti taie calea. Fotbalul romanesc e plin de astfel de supertitii.

2. Nu zic ca instabilitatea pe banca, e irelevanta, dar nici cauza principala nu e. Intra in top 10.

3. Din ce ziceti d-voastra, eu inteleg, ca avem antrenori si jucatori, presa, de aceeasi valoare ca in toate tarile din Europa, numai patronii cluburilor ii avem altfel decat in Europa.

4. Eu vad problema mai diferit. Antrenorii romani pe langa faptul ca sunt slab pregatiti, si nu au o viziune tactica despre ce trebuie sa faca la echipa, nu sunt nici profesionisti: Piturca pleaca ca nu primeste garantii de 20 mil in etapa 3, Ilie Dumitrescu ca ii zic fanii sa plece, iar Sorin Cartu ca are prea mult ghinion. Ce poti sa le faci? Nu trebuie sa punem in carca cluburilor toate schimbarile de antrenori, ca nu e corect.

5. Altceva, antrenorul roman nu considera cand vine la o echipa ca poate e incompatibil cu lotul de jucatori existent, sau cu o tactica si sistem de joc necesare pentru indeplinirea obiectivului clubului. Accepta usor orice oferte. Vreau sa vad si eu antrenorul care a refuzat o oferta, din motive de ideologie, si nu finaciare.

6. Antrenorul strain isi imune mult mai repede un sistem de joc si o amprenta pe jocul echipei. Consideratie care se bazeaza pe majoritatea antrenorilor straini care au venit in Romania. Banuiesc ca acelasi lucru se intampla si afara. Antrenorul isi castiga astfel increderea conducerii si fanilor, care vad ca jucatorii sunt receptivi la ideile antrenorului lor. Poate si asta este o cauza pentru care in afara antrenorii beneficiaza de mult mai mult timp. Antrenorii romani au si o problema grava de comunicare (usor sesizabila inclusiv la conferintele de presa).

7. Si sezonul trecut Dinamo a avut un singur antrenor, Talnar, Steaua a terminat tot inainte. Performantele Stelei de anul asta (6 antrenori) si sezonulo trecut (2 antrenori) sunt mai mult decat similare. Exemplele pot continua si infirma usor regula stabilitatii pe banca. Sunt intr-adevar anumiti antrenori pentru care stabilitatea lor dar si a lotului (vezi +/- Eric de Oliverira la Gaz Metan) este benefica si pentru ei, si pentru club, dar sunt si antrenori genul lui Lacatus, pentru care cu ii tii mai mult cu atat echipa joaca mai prost si mai plafonat. Spre exemplu, Lacatus a atins perioada de forma maxima la Steaua in amicalele din Antalia. Lacatus, Stoichita au o amprenta clara pe care si-o imprima pe jocul echipei: acesta este din ce in ce mai prost.

8. Sa nu inteleaga lumea ca in timp ce Dorinel Munteanu muncea pe branci, ceilalti antrenori stateau, fumau si taiau iarba. De muncit, si alergat baietii , toti o fac. Competenta? Nu stiu, dar nu cred. Eu vreau sa vad competenta atunci cand nu ai acces direct in CL, un 3-0 FF (cu cauza unica in precedentul European) si 18-5 greseli de arbitraj. E imposibil sa distingi competenta de aceste circumstane, pentru ca sunt in indiviziune. Echilibrat? In nici un caz. Pai daca Dorinel a fost echilibrat, atunci cum a fost Urin pe care nu l-am vazut ironizand pe nimeni in retur. Sau Hizo care a dat 2 declaratii tot returul. Eu sincer nu am vazut pe nimeni in acest retur, vorbind mai mult decat Dorinel, atacand mai mult … chiar a facut o declaratie ca Branesti ar fi fost motivata cu caramizi, nefiind suspendat pentru asta cu Timisoara (cum a fost Goian cu Dinamo, acum 3 ani). Sa-l fi vazut in tur, cand marea echipa a Otelului galati a fost supusa la obisnuitul control anti-dobing, era in fibrilattii de nervi.

Danuty (2 comentarii)  •  23 mai 2011, 21:39

Asa ceva ne mai trezeste. Bravo, nea Ovidiu, dar cred ca este cam tarziu!!!

grama (53 comentarii)  •  23 mai 2011, 21:47

De acord ca instabilitatea bancii tehnice e o cauza dar nu singura si poate nu cea hotaratoare. Cauza slabelor performante ale tuturor echipelor noastre e lipsa acuta de valori locale. Nu vedeti cati jucatori romani se mai afirma? De ce, in ciuda crizei financiare acute, totusi, sunt mai multi jucatori straini, sigur, slabi cotati pe piata, decat cei autohtoni? Pai nu cumva din cauza lipsei de jucatori buni din tara?! Iar pe Dorinel mai lasati-l in pace cu slavile, el a castigat mai mult datorita slabei concurente, sa-l vedem in CL, acolo nu va face mare deranj, de asta fiti siguri juranlist de conjunctura ce sunteti!

Petrica (7 comentarii)  •  23 mai 2011, 21:52

Unui antrenor ii trebuie timp sa construiasca, nu o sa vina nimeni cu o solutie instant, este vina patronilor care nu au tact si nici rabdare!

Toma (148 comentarii)  •  23 mai 2011, 21:58

Aveti dreptate, d-le Ioanitoaia! Antrenorii unei echipe nu trebuie schimbati precum sosetele. Iar perseverenta este o calitate care ajuta la victorie, dar de care prea putina lume tine cont. Performanta cere timp, nu se obtine „acum”.

l0gan (46 comentarii)  •  23 mai 2011, 22:16

pai si d mnu ovidiu pe acesti conducarori si asa zisi patroni cine i baga in seama cine este toata ziua dupa ei ?cine duce vb de la un patron la altu ? parerea mea ca vina este in mare masura si a vs a presei ptr ca daca nu i ati baga in seama ei nu ar exista

bogdan (8 comentarii)  •  23 mai 2011, 22:17

Nea Ovi, chiar asa sa fie ? Raminerea lui Ando la Dinamo s-a vazut in bine ?? Serios ? Locul 6 dupa un an de munca ? O aparare la pamint si dupa ce au fost adusi findasi buni si un portar tinar surpriza ? A jucat mai bine Dinamo decit anul trecut ? Calificarea in finala Cupei are mai mult de a face cu indiferenta Bistritei decit cu vreun mare merit a lui Ando… In cazul lui Dinamo chiar ar fi indicat sa-l schimbe la anul si mai ales sa rupa cordonul ombilical cu mafiotul Becali…

Giorgica (2 comentarii)  •  23 mai 2011, 22:36

Si eu cred ca Dinamo este un contraexemplu, desi in principiu aveti dreptate.

Alin (626 comentarii)  •  23 mai 2011, 23:06

Un articol din care am aflat multe. Doar ca asemenea comparatii nu ajuta la nimic cat fotbalul romanesc e condus de cine e condus. Nu vom recupera un handicap care va tot creste. Nea Ovidiu, scrii degeaba ca nu te aude nimenea.

Ghitza (11 comentarii)  •  23 mai 2011, 23:36

@STARCHILD – Cu cateva exceptii ai zis-o foarte bine!

Che Guevara (363 comentarii)  •  24 mai 2011, 0:38

Am o singura intrebare pentru maestrul Ioanitoaia: in contextul de mai sus „tact” si „rabdare” sunt sau nu sinonime? Avem un fotbal exact ca si presa care il oglindeste.

Franz (406 comentarii)  •  24 mai 2011, 0:42

Iar vorbiti in van, domnule Ionitoaia. Cat timp va fi condus de Mitica si vasalii lui, fotbalul romanesc nu se va vindeca si nici nu va invata nimic. Si-a ales conducatorii si ii merita.

Daniel (223 comentarii)  •  24 mai 2011, 0:48

Ca si in privinta lui Chivu va dau dreptate. Dar la ce va ajuta? La nimic, fotbalul nostru e in mocirla si se afunda cu zi ce trece tot mai tare.

pop cosmin (24 comentarii)  •  24 mai 2011, 8:35

patronii aleg calea cea mai usoara,decat sa plateasca ei care aduc de obicei pseudojucatori cu preturi pe masura.patronii nu aduc fotbalisti ci doresc antrenori care sa scoata diamante din noroi.in 99% din cazuri nu se poate

CIPRI_BV (1 comentarii)  •  24 mai 2011, 8:50

Da..din pacate asta e realitatea!!de ceva timp ne invartim in cerc si nu mai realizam nimic in EUROPA!!!degeaba ne batem intre noi in campionat sa castigam un titlu chinuit,dupa care in liga suntem la pamant!!

Radu (3 comentarii)  •  24 mai 2011, 10:12

1. Schimbarea antrenorilor se datoreaza foamei patronilor dupa banii din CL si intereselor presei sportive care in goana de senzational nu precupeteste nimic pentru cresterea tirajelor, inclusiv vanzarea de Desene Animate pentru copii.
2. Despre al mic, de la nationala nu mai spunem nimic? Ala daca era la orice alta echipa era dat afara de mult pentru incompetenta.
3 Toti antrenorii vin la echipe pentru salariu, deci nu vor duce niciodata lipsa de antrenori dispusi sa stea cateva etape si sa isi ia salariul si dupa aia sa plece.

ioanitoaia (27 comentarii)  •  24 mai 2011, 11:31

recitind ce am scris aseara dupa ce am baut o sticla de votca imi pare rau ….
imi cer scuze si va promit ca voi urma o cura pt dezalcoolizare …

Neil (12 comentarii)  •  24 mai 2011, 13:11

Dac un antrenor este lasat sa-si faca treaba …iar rezultatele nu se vad… atunci antrenorul este slab… deci la Galati, Grig cu aproape acelasi lor se zbatea la mijlocul clasamentului… iar Munti a explodat cu achipa. Este vorba si de valoarea antrenorului. Ce sa mai vorbim de talente, daca la Liga intai s-au perindat atatea din lipsa de valoarea… apoi la copii si juniori.. cred ca nu se mai poate vorbi de valoare a antrenorilor.

adrian 1923 (2 comentarii)  •  24 mai 2011, 15:02

buba pleaca de la conducerea frf si lpf care sunt in combinatii cu patronii de cluburi si cu nenorocitii de impresari becali. cat vor fi prezenti in fotbal acesti nasu, corleone si toti ceilalti fotbalul nostru se va zbate in mizerie si ne vom face de rusine cu prezentele noastre in europa si cu procesele noastre penibile de la TAS. si sa nu uit presa, care are acelasi rol de degradare al fotbalului, idem celor enumerati mai sus. dumnezeu sa-l ierte pe marele scriitor si totodata rapidist SANDU NEAGU!

Ady (15 comentarii)  •  24 mai 2011, 20:59

@pop cosmin. Iti dau dreptate 100 la 100. Ioanitoaia a pus degetul pe rana. Conducatorii sunt buba. De la ei pleaca tot raul.

Cont Vlad (2 comentarii)  •  25 mai 2011, 12:50

Pacat de Domnul Borcea de la Dinamo care pune suflet ,,bani,,, dar din pacate nu aduce jucatori sau gresit cei care iii aduc jucatori echipei nu au ochiul format pt a aduce jucatori experimentati ci numai gen:Moti ,Scarlatache,Homei ,Margaritescu etc pacat ,,pacat

Albert (124 comentarii)  •  25 mai 2011, 19:22

Nu comparatii care dor, comparatii care mor. Odata cu ele moare si fotbalul romanesc. Groparii lui, in frunte cu oracolul din Balcesti, o duc bine mersi. Se imbuiba si se dau jmecheri.

Comentează