Criza de nervi
Nu fără temei, fotbaliștii reclamă faptul că trebuie să joace din 3 în 3 zile pe frig, ba uneori și pe terenuri înghețate. De aici, o stare explicabilă de oboseală. De uzură și chiar de iritare. Nu-s exceptați de la […]
![Permalink to Criza de nervi](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2021/02/sandoi-930x524.jpg)
Nu fără temei, fotbaliștii reclamă faptul că trebuie să joace din 3 în 3 zile pe frig, ba uneori și pe terenuri înghețate. De aici, o stare explicabilă de oboseală. De uzură și chiar de iritare. Nu-s exceptați de la regulă nici arbitrii, prinși tot mai des în ofsaid. Astfel, în ultima etapă de L1 au greșit flagrant și grav „centralii” Andrei Antonie (București) și Ionuț Coza (Cernica). După Astra – FC Argeș 0-2 și, respectiv, Gaz Metan – Chindia 1-0, Antonie a luat 4 în Gazetă, iar Coza chiar 3.
GSP l-a notat cu 4 și pe Istvan Kovacs, delegat la UTA – Hermannstadt 1-1. Atât că, detaliată, analiza TV de la Telekom Sport i-a dat dreptate lui Kovacs, căruia i se imputase că n-a validat golul înscris de Mayoral, la 1-1, pentru formația sibiană. Reluările video au dovedit că portarul arădean Fl. Iacob controla totuși mingea, pusese o palmă pe ea, în clipa în care spaniolul a „ciupit-o” și a trimis-o în plasă. Conform regulamentului, arbitrul trebuia să fluiere fault la portar, ceea ce Kovacs a și făcut.
Antonie și Coza n-au avut însă circumstanțe atenuante. În debutul reprizei secunde de la Giurgiu, la 0-0, bucureșteanul a ignorat cotul în figură aplicat de Marici lui Graovac, agresiune cu atât mai evidentă cu cât fundașul Astrei sângera! Din păcate, deși s-ar fi cuvenit, Antonie n-a arătat punctul cu var.
Ionuț Coza a gafat și mai rău, de-a dreptul inadmisibil, în sensul în care i-a refuzat Chindiei la Mediaș nu unul, ci două penalty-uri! Primul dintre ele trebuia văzut și din avion atunci când, în minutul 27, Francisco i-a pus piedică în careu lui D. Florea. Penalty în afara oricărui dubiu. Cum a fost, chiar dacă nu la fel de clar, și cel din minutul 43, în care Valente l-a faultat din spate pe același D. Florea. De acord că intrarea portughezului n-a avut intensitate. O împingere discretă, un brânci. Totuși, deoarece Valente și-a scos adversarul de pe direcția de alergare și l-a oprit să continue acțiunea, au existat suficiente elemente pentru 11 metri.
Prestația lui Coza i-a provocat lui Emil Săndoi o adevărată criză de nervi. Neașteptată, în ideea că tehnicianul formației târgoviștene nu s-a schimbat din perioada în care juca: a rămas același tip stăpânit și educat. Un gentleman, care nu obișnuiește să se vaite și, cu atât mai puțin, să protesteze vehement.
De data asta, nu s-a mai abținut. De nerecunoscut, a răbufnit că „Îmi rup carnetul de antrenor dacă arbitrul nu trebuia să ne dea două penalty-uri!”. Nu greșea el, greșise „centralul” din Cernica.
În rest, mărturisesc că m-a surprins plăcut ce-am auzit despre Coza, 41 de ani, inginer constructor, de la persoane de încredere din apropierea CCA. Acestea îl consideră un arbitru talentat și onest, foarte serios, care nu se află însă, poveste mai veche, în grațiile lui Vassaras. Din care pricină, în cele 22 de etape din actualul sezon de L1, Ionuț Coza a fost delegat la centru de 5 ori și ca rezervă de 12! Ori, pur și simplu, nedelegat.
Nu-i exclusiv vina lui că parcă a uitat să fluiere, e și a șefilor CCA, ce l-au transformat într-o eternă rezervă, mi-a șoptit cineva. Care mi-a atras atenția și că, adus încă de Mircea Sandu pe post de consultant, Kyros Vassaras e președintele CCA din 11 iulie 2014. Scurt timp după ce, pe 5 martie, Burleanu a câștigat întâia oară alegerile pentru FRF.