Afacerea Dennis Man
Lăudăros din fire, Gigi Becali s-a bătut cu pumnii în piept că l-a dat pe Dennis Man la Parma cu 13 milioane de euro. Cum minciuna are picioare scurte, s-a aflat că suma e de 11 milioane, care ar putea […]
Lăudăros din fire, Gigi Becali s-a bătut cu pumnii în piept că l-a dat pe Dennis Man la Parma cu 13 milioane de euro. Cum minciuna are picioare scurte, s-a aflat că suma e de 11 milioane, care ar putea ajunge la 13 în anumite condiții. Foarte greu însă de îndeplinit. Ca Dennis să înscrie multe goluri, ca Parma să prindă o cupă europeană ori măcar un loc fruntaș în Serie A etc. Iar grosul celor 11 milioane va intra, desigur, în contul lui Becali întrucât acesta, ce coincidență!, a împrumutat clubul chiar cu banii respectivi.
Și așa, operațiunea trebuie remarcată. Fie și numai pentru că transferul lui Man a devenit cel mai scump din istoria campionatului nostru. Peste recordul consemnat în 2016, când Anderlecht l-a cumpărat pe Nicolae Stanciu, tot de la FCSB, cu 9,8 milioane. Atenție însă, nu vorbim despre cel mai ridicat preț plătit vreodată pentru un fotbalist tricolor. Aici podiumul arată altfel: Chelsea l-a luat pe Mutu de la Parma în 2003 cu 19 milioane, Roma pe Chivu de la Ajax în același an cu 18 și, în 2019, Ajax pe Răzvan Marin de la Liege cu 12 milioane.
Calculând și că Man va primi la Parma un salariu de vreo 5 ori mai mare decât la București și dublu față de Valentin Mihăilă, achiziționat astă-vară, afacerea e una deosebită. Avantajoasă. Profitabilă pentru toate părțile. Mai ales dacă ținem seama că pandemia a lovit puternic în piața transferurilor și că, să nu ne îmbătăm cu apă rece!, cota Ligii 1 e în continuă scădere pe plan continental. Din păcate, jucătorii noștri se vând mai rar și pe sume mai mici. La acest capitol, Man și Mihăilă reprezintă excepțiile de la regulă.
Impresia multora, dacă nu a majorității fanilor, e că Man, ales în ancheta GSP Cel mai bun fotbalist pe 2020, a ajuns la o echipă mare din Italia. Impresia e greșită. Într-adevăr, Parma Calcio 1913 (anul înființării) a fost o firmă, un brand, dar în jurul anilor 2000. Când a și cucerit, între alte trofee, pentru a doua oară Cupa UEFA (1999) și pentru a treia Coppa Italia (2002). De atunci însă, i-a mers din rău în mai rău. A picat în Serie B în 2008, pentru ca în 2015, după ce societatea care administra echipa a falimentat, să fie trimisă de Federcalcio chiar în Serie D! La capătul a 3 promovări consecutive, s-a întors în eșalonul de elită în 2018.
I-a rămas să trăiască mai mult din amintiri, de aceea se vor supăra cei ce-și imaginează că Man și Mihăilă au nimerit la o formație de top. Hai, nu la Juventus, la Milan ori la Inter, dar pe-acolo, în preajmă. Iarăși greșit. Ei joacă, regret s-o spun, pentru o echipă anonimă. Chiar de duzină. Care a terminat sezonul precedent pe locul 11 din 20 și ocupă astăzi poziția 19 în clasament, penultima, cu numai 13 puncte din 19 meciuri, adică din 57 posibile!
Ziariștii peninsulari o consideră pe Parma una dintre primele candidate la retrogradare. Din pricina unui antrenor (D’Aversa) fără CV și a unui lot îmbătrânit, în care ivorianul Gervinho (ex-Arsenal), slovacul Kucka și italianul Iacoponi se apropie de 34 de ani, slovenul Kurtici de 32 și așa mai departe.
Și dac-am fi pesimiști, tot ar trebui să privim transferul lui Man, precum și pe cel al lui Mihăilă, ca pe un pas înainte. Chiar asta și e. Poate însă că nu atât de important cum cred unii. Atât de mare.