Alt stil în Gruia
Luni seara, la Mediaș, CFR a avut nevoie ca Hermannstadt să deschidă scorul în minutul 33 pentru ca, moale până atunci, apatică, să se trezească din letargie. A restabilit repede egalitatea, după care a preluat inițiativa și n-a mai cedat-o […]
![Permalink to Alt stil în Gruia](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2021/01/BMB_5736-905x524.jpg)
Luni seara, la Mediaș, CFR a avut nevoie ca Hermannstadt să deschidă scorul în minutul 33 pentru ca, moale până atunci, apatică, să se trezească din letargie. A restabilit repede egalitatea, după care a preluat inițiativa și n-a mai cedat-o până la final. Stăpână pe situație, a mai înscris de două ori și, sintetizând, a obținut un succes incontestabil.
Cum n-a pierdut nicio partidă de Liga 1 cu Edi Iordănescu pe bancă, ba chiar a câștigat 6 din 7, formația clujeană se recomandă ca principala contracandidată a liderului FCSB în cursa pentru titlu. În ciuda bănuielilor unora, CFR n-a acuzat despărțirea de Dan Petrescu. Dimpotrivă, a făcut trecerea de la un antrenor la altul fără convulsii și fără accidente. Ceea ce nu scade însă din meritele lui DP.
Cât despre afirmația că reprezintă principala contracandidată, aceasta riscă să fie prematură și, ca atare, hazardată. Drumul e încă lung. Punctele din sezonul regulat se vor înjumătăți, Craiova trebuie luată și ea în calcule etc. Totuși, impresia mea, exclusiv a mea?, e că bătaia pentru supremație se va da între FCSB și CFR.
Revenind, în măsura în care campioana en titre și-a păstrat atitudinea de a aborda orice meci la victorie și de a ambala motoarele pentru asta, ea caută să-și modifice stilul. Să nu mai fie doar garnitura pragmatică și speculativă din mandatele „Bursucului”, ci să etaleze un joc mai spectaculos, mai atractiv. Strădania se justifică în condițiile în care Iordănescu jr., tehnician cu personalitate în pofita tinereții (42 de ani), vrea să-și pună pecetea pe echipă. S-o ștampileze. Să se zică despre CFR că a încetat să mai fie echipa posomorâtă, mereu încruntată, din epoca Dan Petrescu.
S-a văzut și la Mediaș tendința „feroviarilor” către un stil mai combinativ. Cu construcție elaborată și pase repetate, menite să înlocuiască mingile lungi, centrările, adresate unui vârf de atac capabil să se bată cu fundașii adverși și, asemenea unui pivot, să distribuie baloanele în stânga și în dreapta. Dacă Edi va reuși ceea ce cred că și-a propus, CFR va practica un fotbal mai aproape de gustul fanilor. Va trebui însă, în asta va consta dificultatea, ca el să fie frumos, dar și eficient. Să îmbine plăcutul cu utilul.
Mai e de discutat un aspect. Acela că jucătorii vor primi alte roluri și alte responsabilități comparativ cu statutul lor anterior. Pentru ce vrea Iordănescu va fi nevoie la mijloc de un plus de imaginație, de creativitate, de aceea anticipez că, adesea neglijat de Petrescu, Chipciu va fi folosit mai des. După cum lui Itu, lui Ad. Păun și lui V. Costache li se vor acorda, nu doar datorită vârstei, mai multă atenție și mai multă libertate. Ne vom lămuri curând dacă am intuit corect.
Totuși, nu-i va fi ușor lui Edi, nu i-ar fi niciunui tehnician, să gestioneze un lot îmbătrânit și, pe cale de consecință, uzat. Dintre titularii căruia pot dispărea Hoban de 38 de ani, Vinicius de 36 ori Rondon de 35 (în martie) ca să apară, ca la Mediaș, Latovlevici de 35 (în mai), W. Soares și L. Aurelio de câte 32 ori Ben Youssef, care n-a convins luni, de 31!
Tocmai pentru că meciurile din L1 se vor succeda într-un ritm accelerat, Iordănescu nu va putea greși în rularea jucătorilor. Până vor veni transferurile, de care chiar e nevoie, va fi obligat să aleagă la fix. Acceptați clișeul că mingea e la el.