De la Colțescu la Cavani
Păstrând proporțiile, cam ce i s-a întâmplat lui Sebastian Colțescu a pățit recent și Edinson Cavani, jucătorul lui Man Utd.
Acuzându-l de rasism, federația engleză (FA) l-a suspendat 3 etape și l-a amendat cu 100.000 de lire sterline (circa 550.000 de lei!), după ce uruguayanul de 33 ani cu 118 prezențe în națională i-a răspuns în spaniolă pe Instagram unui prieten prin „Gracias, negrito”, „Mulțumesc, negrișorule”. Se adresase celui care îi scrisese tot pe Instagram „Te iubesc atât de mult, Matador!”. Aceasta fiind, se știe, porecla lui Cavani.
Concret, prietenul al cărui nume nu a fost dezvăluit niciodată a simțit nevoia să-și mărturisească admirația față de atacantul „diavolilor roșii” deoarece acesta reușise pe 29 noiembrie să întoarcă aproape de unul singur soarta meciului de Premier League de la Southampton, terminat cu 3-2 pentru Utd. Introdus la pauză, când gazdele conduceau cu 2-0, Cavani a marcat de două ori, golul victoriei chiar în minutul 90+2!
Părerea cvasiunanimă e că, pedepsindu-l pe El Matador pentru o vină inventată, FA a exagerat. A făcut din țânțar armăsar, întrucât expresia negrito nu conținea nimic jignitor, peiorativ. Cu atât mai puțin trebuia privită ca rasism și repudiată. De altfel, spaniolul Ander Herrera, fost coechipier cu Cavani la PSG, și-a permis să respingă criticile forului londonez într-un mod inedit: „Dacă te-au sancționat pentru așa ceva, lumea devine de rahat!”.
La rându-i, fără să fie foarte lovit de amendă, ea reprezentând salariul lui pe 3 zile și jumătate!, Cavani a considerat decizia federației ca fiind incorectă. Totuși, spre a evita extinderea scandalului, n-a contestat-o. În 2011, aflat într-o situație asemănătoare după ce FA l-a suspendat 8 etape și l-a amendat cu 40.000 de lire, Luis Suarez, atunci la Liverpool, s-a împăcat greu cu ideea. A reacționat zgomotos, s-a agitat, a făcut atmosferă. Culmea, „Canibalul”, și el uruguayan, folosise același cuvânt, negrito, pentru Evra de la Man Utd, vorbă socotită și la vremea aceea rasistă.
Legat de caz, merită subliniată diferența de abordare, de atitudine, dintre oficialitățile române și cele uruguayene. Dacă la București, ministrul tineretului și sportului (între timp schimbat) și, evident, președintele FRF și-au luat mâna de pe Colțescu și l-au condamnat pentru ceea ce, sincere felicitări!, Ladislau Boloni a precizat că „Nu-i niciodată rasism”, la Montevideo s-a gândit și s-a procedat altfel.
Sud-americanii au găsit de cuviință să-și apere compatriotul, să fie solidari cu el. Dovadă că Academia Uruguayană de Litere a ieșit în față cu un comunicat prin care a explicat că termenul „negrito” n-are nicio conotație rasistă. Că exprimă afecțiune, nu ură. Simpatie, nu dispreț.
Reproșându-i federației engleze „ignoranța pe acest subiect”, comunicatul amintit nu s-a sfiit să caracterizeze acțiunea FA împotriva lui Edinson Cavani ca „o gravă nedreptate”. Sigur că nu trebuie glumit pe seama rasismului și nici tratat cu jumătăți de măsură. Dar nici exagerat pe marginea lui. Altminteri, apare riscul, ori chiar crește, să ajungem să trăim în lumea la care se referea Ander Herrera. A fi vigilent nu înseamnă a abuza. Iar noi, iată, mai avem multe de învățat de la alții despre solidaritate.