Lista rușinii
Există în fotbal greșeli de arbitraj ce pot fi înțelese. Socotite omenești și deci scuzabile, ele se produc de regulă în situații complicate. Interpretabile, controversate. Pe care nici măcar reluările video, tehnica modernă, nu reușesc să le limpezească. Pe marginea […]
Există în fotbal greșeli de arbitraj ce pot fi înțelese. Socotite omenești și deci scuzabile, ele se produc de regulă în situații complicate. Interpretabile, controversate. Pe care nici măcar reluările video, tehnica modernă, nu reușesc să le limpezească. Pe marginea lor rămâne adesea un semn de întrebare.
Din păcate, gafa lui Marian Barbu de vineri seara nu intră în categoria de mai sus. Pentru că vorbim despre una de proporții, strigătoare la cer, pe care „centralul” de 32 de ani din Făgăraș a făcut-o în prelungirile partidei FC Argeș-Dinamo. Concret, deși excelent plasat, Barbu n-a văzut în minutul 90+1 ceea ce se putea vedea și din afara stadionului. Că R. Grigore l-a culcat la pământ pe S. Drăghici în careu, fault clar, indiscutabil, fără dubii. Considerat astfel, la unison, de experții TV Crăciunescu, Balaj și Zotta. Numai că, de necrezut, în loc să fluiere 11 metri pentru Argeș, MB a acordat fault pentru Dinamo, exact invers!
Întrucât faza s-a petrecut, la 0-1, în prelungiri, ne putem referi la viciere de rezultat. Știu ce vor spune unii, că penalty nu înseamnă automat și gol. Că de la punctul cu var se mai și ratează. De acord. Dar datoria unui arbitru, menirea lui, e să aplice regulamentul, nu să speculeze. Nu-i treaba lui să cântărească meritele uneia ori alteia dintre formații. El trebuie să împartă dreptatea și atât. Chiar dacă Dinamo s-a dovedit superioară Argeșului, Barbu era obligat să acorde 11 metri. Pentru că a fost, se cuvenea acordat echipei piteștene.
Lucrurile par cu atât mai îngrijorătoare în acest caz, ba chiar sunt, cu cât Marian Barbu e unul dintre cei doi „centrali”, alături de Andrei Chivulete, incluși recent pe lista FIFA. Devenită a rușinii.
Despre Chivulete am scris, nu mai insist. Doar în ultima vreme a stricat 4 meciuri, Voluntari-Gaz Metan, Hermannstadt-Botoșani, Chindia-FCSB și restanța Dinamo-Astra, din care motiv nu se recomanda promovarea lui la FIFA. Cum nu se recomanda nici cea a lui Barbu. Surprinzător, acesta a debutat în Liga 1 la 4 zile după ce în partida de Cupa României dintre Hermannstadt și Voluntari, ediția 2017-2018, a lăsat jocul să continue și n-a fluierat penalty când portarul H. Moldovan i-a rupt piciorul lui Al. Tudorie! Trebuia recompensat Barbu, nu?!
Afirmația că MB se bucură de un tratament special, privilegiat, din partea CCA nu-i lipsită de sens. Probă că pe parcursul sezonului actual „centralul” făgărășean a primit în 12 etape numai 5 delegări la centru și 5 ca rezervă, fiind mai degrabă menajat, și protejat?, de forul prezidat de grecul Kyros Vassaras. Pentru că, pasămite, ar fi de mare perspectivă. Până atunci însă, s-a făcut de râs.
Să convenim că arbitrii au mai greșit, mai greșesc și vor continua să greșească. Deoarece nu-s mașini, nu-s roboți. Iar greșeala e omenească. Trist e însă că au ajuns s-o comită din ce în ce mai des și mai grav, în proporție de masă. În aceeași zi cu Barbu, a sfeclit-o și Iulian Călin (Ștefănești) la Voluntari-Clinceni, când a inventat, păcălit de asistentul V. Avram, un 11 metri în favoarea primei formații. Măcar unul, dacă nu două!
Nu se va depăși acest impas, cu consecințe nefaste privind soarta unor antrenori sau chiar echipe, cât timp CCA va fi condusă prin telefon de la Atena. Nu se va schimba nimic în arbitrajul nostru. Ori se va schimba, dar nu în bine.