Cu sacii în căruță
Unii au pretins că acest 5-3 cu Belarus nu le spune cine știe ce și pentru că oaspeții au venit la Ploiești, expresie auzită la o televiziune, cu "rezervele rezervelor".

Corect, bielorușii n-au arătat mult fotbal, dimpotrivă, dar nu-i adevărat că s-au prezentat cu rezervele. Dovadă că, față de cei 16 jucători rulați pe 8 octombrie în barajul pierdut la Tbilisi, 0-1 cu Georgia, selecționerul Marhel a folosit miercuri seara 9!
Comparativ, Rădoi a modificat masiv formația în raport cu cea utilizată, de asemenea pe 8 octombrie, la 1-2 cu Islanda. Între cei 17 „tricolori” de la Ploiești, căci protocolul a permis 6 schimbări, s-au regăsit numai 3 care au jucat la Reykjavik, Maxim, Alibec și Pușcaș. Niciunul dintre ei n-a fost titular acolo!
Pe de-o parte, e bine dacă poți alinia două echipe naționale, sau aproape două, în decurs de o lună. Înseamnă că ai resurse. Că ai soluții. Pe de altă parte, această fluctuație denotă instabilitate. Nesiguranță, în ideea că Rădoi lasă impresia, am mai spus-o, că tot bâjbâie. Caută, încearcă și nu găsește. Practic, experimentează, dar până când? Legat de asta, se ridică și o altă întrebare: câți dintre titularii de miercuri vor evolua în partida oficială cu Norvegia, de duminică? Una care se anunță infinit mai dificilă.
Altfel, ne-a plăcut că naționala s-a distanțat la 3-0 în 30 de minute și la 5-0 în 55, de când nu mai trăiserăm așa bucurie! După care, cu sacii în căruță, a tras pe dreapta și, atenție, în următoarele 30 de minute, a încasat și ea 3 goluri! Putea lua chiar 4, noroc că portarul Lazar, omul nostru numărul 1, a reușit să apere un penalty.
Dacă e să reținem, la invitația lui Rădoi, și aspecte pozitive, nu-i cazul să fim aspri, iar duri nici atât, cu o echipă care și-a sufocat adversarul, fie el și mediocru, preț de jumătate de oră și l-a transformat în sac de box. Absolut de acord. Totuși, poți și trebuie să-i reproșezi că, relaxându-se, i-a permis aceluiași adversar să-și revină din pumni. Și nu doar atât. Să și domine finalul partidei, chiar să amenințe cu răsturnarea scorului!
Primirea a 3 goluri unul după altul a evidențiat slăbiciunile din apărarea cu 3 fundași aleasă de Rădoi. Compartiment în care debutantul de 33 de ani Bogdan Mitrea mi s-a părut, oare numai mie?, veriga slabă. Spre lauda lui, felicitări!, el a deschis scorul, după care însă, greoi, ezitant, a greșit la golul 2 al bielorușilor și a comis penalty-ul parat de Lazar. Cum nici Toșca și, mai ales!, Cristea n-au convins, e de văzut în ce măsură selecționerul va rămâne fidel sistemului 3-4-3 și dacă va începe cu Mitrea – Toșca și în confruntarea cu Norvegia. Dacă da, e posibil să fie deranj, întrucât Haaland e mai periculos decât Laptev și Kendiș luați împreună!
La rându-i, și Rădoi are ce-și imputa. Deoarece la 5-0 nu mai trebuia forțat, mers peste adversar, căci România nu-i nici Germania, nici Bayern (bănuiți la ce mă refer), ci se cerea jucat mai precaut, la conservarea avantajului. E frumos să ataci și să insiști, „filosofia” lui Rădoi, dar pentru asta ai nevoie de un spate puternic. Pe care, în varianta actuală, naționala nu-l are.
Din păcate, ne-am obișnuit să învățăm din eșecuri. Iată că ni s-a ivit ocazia, rară, să învățăm și dintr-un succes. Am fi fraieri s-o scăpăm, nu?