Calcule greșite
Sosită din Rusia, o ultimă ofertă concretă a redeschis discuția legată de transferul peste hotare al tinerilor Dennis Man și Florinel Coman, leat 1998, ȚSKA Moscova, Clubul Sportiv Central al Armatei, un fel de CSA Steaua la alte dimensiuni, vrea să dea 12 milioane de euro, numai că, atenție!, pentru ambii jucători

I-ar lua, cum se zice, la pachet. Ulterior, dacă ei s-ar remarca în cadrul echipei (și ea) roș-albastre, ȚSKA ar completa cele 12 milioane cu oarece bonusuri.
Propunerea n-are cum să-l mulțumească pe Gigi Becali, din moment ce acesta îi ceruse lui Norwich 15 milioane doar pentru Man. Englezii au părut interesați, dovadă că au trimis „spioni” la București, însă au sistat negocierile când s-au lămurit că latifundiarul nu lasă din preț. Asta în ciuda faptului că el l-a adus pe Man de la UTA în 2016 cu numai 400.000 de euro.
Pe Coman, într-adevăr, i-a achitat Viitorului, incluzând clauzele, 3 milioane. Ceea ce ar însemna, ușor de socotit, că dacă i-ar vinde pe cei doi cu 12 milioane, Becali tot ar ieși pe plus. N-ar realiza un profit de 8,6 milioane, căci a suportat salariile jucătorilor, dar cu siguranță că n-ar pierde.
Vanitos și, pe de altă parte, cu o situație financiară (pretinde el) stabilă, Becali nu se va grăbi să accepte oferta moscovită. Cu toată că, citez din Mirel Rădoi, „Ar fi bine ca Man și Coman să plece. Să schimbe campionatul. Altfel le va fi greu să mai rămână motivați”. E clar încotro bate selecționerul când sugerează că Dennis și Florinel au cam făcut ce era de făcut în Liga 1 și s-ar recomanda, ori chiar s-ar impune, să treacă la un nivel superior. La obiective mai înalte.
Apropo, i-am auzit pe unii, nu puțini, reclamând că nu-i normal, nu-i logic, ca ȚSKA să liciteze numai 12 milioane pe cuplul Man-Coman, de vreme ce l-a cumpărat de la Everton pe croatul Nikola Vlasici, mijlocaș ofensiv născut în 1997, cu 16 milioane! Nu m-aș mira ca și Becali să calculeze la fel, adică greșit.
Din păcate, nimeni nu-i mai compară astăzi în fotbalul internațional pe jucătorii români cu cei croați. În general, cu ex-iugoslavii, care au demonstrat că sunt de încredere și de cursă lungă. Bătăioși, dăruiți până la sacrificiu. Ca să nu mai spun, deși ar trebui, că Vlasici, fratele mai mic al Blankăi, dublă campioană mondială la săritura în înălțime, a ajuns la ȚSKA nu din Liga 1, ci din Premier League, campionatul considerat dintre cele mai tari de pe planetă. Ca detaliu, în 2017, când Hajduk Split l-a vândut pe Nikola la Everton, a încasat circa 11,5 milioane de euro, cea mai mare sumă de transfer primită vreodată de clubul respectiv. Asta pe un puști de 20 de ani!
Haideți să nu umblăm după explicații nici prea departe, nici prea adânc! Să privim realitatea cu ochii deschiși și să nu ne mai furăm căciula singuri. Cât timp, plecați peste graniță, fotbaliștii români vor confirma din ce în ce mai rar, iar unii chiar vor claca și se vor întoarce acasă cu coada între picioare, prețul lor va fi în continuă scădere. Către limita minimă.
Evident că nu ne place și nu ne convine, dar așa se prezintă lucrurile. Cu părere de rău, exact așa. Numărați câți jucători de-ai noștri evoluează în campionate de top și-mi veți da dreptate.