De râsul curcilor
O să zică unii că nu mai știu altceva decât să critic federația. Corect.
![Permalink to De râsul curcilor](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/08/117371718_4351899108185434_4136866561857461503_o-930x524.jpg)
Cum eu însumi mă săturasem să tot arăt cu degetul spre Burleanu și curtenii lui, iar lor să nu le pese, mă hotărâsem să iau o pauză, convins că mai am și alte treburi în viață decât să stau cu ochii pe FRF și să-i bat obrazul.
Împrejurările mă obligă să-mi retrag promisiunea. Să pun din nou mâna pe condei și să iau atitudine, ideea fiind că FRF a adoptat zilele trecute niște măsuri privitoare la promovarea în Liga 3 ce depășesc orice imaginație. Ce doboară orice record în materie de nerespectare a propriilor reguli și, în ultimă instanță, a bunului-simț.
După cum trebuie să fi citit, recent s-au încheiat barajele pentru accederea în L3, 14 miniturnee în 3, desfășurate pe terenuri neutre. În condițiile în care administrația federală și-a asumat, de ce oare?!, extinderea celor 5 serii de „C” de la 16 echipe fiecare la 18, au mai rămas 7 locuri vacante, pe care Comitetul de Urgență le-a atribuit ocupantelor locurilor 2 de la miniturneele amintite.
Prima nedumerire e de ce-ar fi fost, de ce-ar fi, nevoie de 90 de formații în eșalonul 3?! Doar pentru ca vreo 7-8 din ele, dacă nu mai multe, să renunțe pe parcurs?! În sezonul precedent au părăsit competiția unele echipe din L2, așa că la ce-ar trebui să ne așteptăm?
Când L1 urmează să crească, e stabilit de la 14 participante la 16, L2 de la 20 la 21 și L3 de la 80 la 90, un om cu scaun la cap, cu o judecată normală, se întreabă dacă fotbalul românesc, nu doar sărac, ci și bulversat de pandemie, are suficiente resurse încât să-și permită atâtea echipe?!
Personal, mă îndoiesc. Poate însă că Burleanu va dirija către diviziile inferioare o parte cât de mică din cei aproape 6 milioane de euro alocați FRF de UEFA și FIFA pentru „diminuarea efectelor crizei provocate de COVID-19”. El a avertizat însă că banii nu-s destinați cluburilor, că sunt pentru altceva, ceea ce mă determină să mă îndoiesc și mai tare. Problema mai e câte divizionare C vor fi capabile să achite teste anti-COVID de circa 130.000 de euro?!
Revin. Anunțând completarea celor 7 locuri libere, Comitetul de Urgență a precizat că a făcut-o „prin excepție de la prevederile art. 18, alin. 1, lit. a din ROAF”! Oricât m-aș strădui, tot nu înțeleg, are cineva dreptul să încalce ROAF, îi e permis cuiva să trateze legea fundamentală a fotbalului după cum și dacă i se năzare?! Evident că nu. Atât că, stat în stat, FRF nu se încurcă în asemenea mărunțișuri. Ea taie și spânzură, decide în funcție de interese și simpatii, nu după ce scrie în lege.
Dar circul abia începe! La promovarea celor 7, federația a folosit pentru departajare așa-numitul criteriu fair-play (numărul de cartonașe galbene și roșii), numai că, de necrezut, a băgat în aceeași oală echipe care au susținut un singur meci de baraj și pe cele care au jucat două și, logic, au putut cumula mai multe cartonașe!
Bunăoară, deși cu un meci, și acela pierdut fără gol marcat, Bărăganul Ciulnița (0-6 cu CSA Steaua) și Sportul Șimleu Silvaniei (0-2 cu Șomcuța Mare) au fost promovate în L3. Nu însă și CAO Oradea, și ea loc 2, care a rămas pe dinafară, deși a câștigat un meci pe teren (2-1 cu Someșul Dej)! Da, dar unul dintre jucătorii ei a primit cartonaș roșu! Situație similară cu a lui Sporting Vaslui, și ea cu un succes, nedreptățită de pe locul 2.
Aș putea recurge și la alte exemple, însă cred că lucrurile-s clare. Cum procedează FRF e de râsul curcilor sau numai mie mi se pare?