Arbitri în misiune?!
Din pricina harababurii provocate de COVID-19, am neglijat un capitol important al fotbalului. Arbitrajul.
![Permalink to Arbitri în misiune?!](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/08/1596358206945.jpg)
Pe fondul avalanșei de infectări, acesta a rămas, logic, în plan secund, ceea ce nu înseamnă însă, chiar deloc, că arbitrii n-au continuat să gafeze. Ba au continuat. Din păcate, unele dintre erorile lor au depășit sfera acceptabilului. Au ieșit din aria celor socotite omenești și, pe cale de consecință, demne de iertare.
Lista cavalerilor fluierului care au comis-o grav în ultimul timp nu-i scurtă. În ordine cronologică, nu a vinovățiilor, pe ea figurează numele lui Radu Petrescu (Poli-Hermannstadt, 2-3), Cătălin Popa (Chindia-Hermannstadt, 0-1) și George Găman (Poli Iași – Chindia, 1-0), „centrali” care, deși bine cotați, s-au umplut de rușine. Invariabil, ei au avantajat echipele învingătoare și nu oricum, ci în maniere cu adevărat penibile. Ridicole.
De pildă, R. Petrescu a scos din burtă, a visat, un penalty pentru oaspeți la 2-1, decizie în urma căreia, absolut justificat, Rednic a sărit în sus, reclamând că „Arbitrajul i-a băgat în joc pe sibieni!”. Și ceilalți doi, ambii notați cu 4 în Gazetă, au dat-o rău de gard. Hermannstadt a învins-o pe Chindia grație unui 11 metri inventat de C. Popa, pe care expertul Ion Crăciunescu, arbitrul numărul 2 mondial în 1995, l-a taxat cu „Dacă acorzi asemenea penalty, te descalifici ca arbitru!”.
În Copou, G. Gămăn i-a oferit ușor un 11 metri lui Poli, după care, parcă legat la ochi, n-a sesizat că ieșeanul Mihalache a jucat mingea cu mâna în careu, ca la volei, deasupra capului! Același Crăciunescu a comentat, just, că „Îți rupi carnetul de arbitru dacă treci cu vederea o astfel de fază!”.
De acord că arbitrii noștri, și nu numai ei, au greșit și înainte. Sigur că vor greși și în continuare și, greșind, vor influența rezultate și, inutil să detaliez, chiar cariere. De antrenori ori de jucători.
E neplăcut că se întâmplă așa, însă mai periculos e că se aude din ce în ce mai des, afirmație neconfirmată oficial, că unii purtători de ecusoane, inclusiv FIFA, fluieră după cum le sugerează ori le indică șefii. Respectivii ar merge la meciuri cu lecția învățată, în misiune. La fel s-ar opera câteodată și delegările. Ca să câștige cine e nevoie și să piardă cine trebuie.
Persoana din FRF care răspunde de Comisia Centrală a Arbitrilor, secretarul general adjunct Gabriel Bodescu, ar trebui să intervină energic și să pună lucrurile la punct. Atât că, în ciuda deselor puseuri de autoritate, el ar fi scăpat situația de sub control.
Tocmai de aceea e obligatoriu, imperios necesar, ca măcar în Liga 1, nu doar ca în Italia, Spania, Germania, Anglia etc, ci și în Elveția, Cehia, Grecia ori Polonia, ba și pe câteva stadioane din Bulgaria, să fie introdus și la noi sistemul VAR. Arbitrajul video pe care FRF și LPF au promis că-l vor implementa din stagiunea 2020-2021, ce va începe curând. Evident, pandemia a întârziat atât procurarea tehnologiei, cât și pregătirea arbitrilor. Dar marea problemă o reprezintă tot banii. Mai pe șleau, lipsa acestora. Despre asta însă, cu alt prilej.