O decizie aberantă
Dacă Liga 1 va avea 16 echipe din viitorul sezon, va crește de la 18 la 21 și numărul componentelor Ligii 2
Cum din motiv de coronavirus, FRF a stabilit înghețarea părții inferioare, din L2 n-a mai retrogradat nimeni. În schimb, au promovat direct Aerostar Bacău și U Craiova 1948, iar Unirea Slobozia, CSM Slatina și Comuna Recea după meciuri de baraj.
Cu 21 de formații, eșalonul secund din România va fi printre cele mai ample din fotbalul continental! După cel din Anglia, numit Championship, cu 24 de echipe, după cel din Spania (22), dar înaintea celor din Franța și Italia (20), Germania, Polonia ori Turcia (18). Nu s-a recomandat, sub nicio formă, ca L2 să aibă la noi 21 de participante și intuiți de ce. Deoarece România se situează printre codașele Europei în ceea ce privește dezvoltarea rețelei rutiere.
Întrucât extinderea presupune efectuarea unor drumuri lungi, gen Constanța-Baia Mare (Recea se află la 6 km de capitala județului Maramureș) ori Timișoara-Bacău, reiese că FRF nu trebuia să-și permită un asemenea lux. În condițiile în care parcurgerea unor trasee precum cele menționate obligă nu doar la oboseală, ci și la cheltuieli sporite. Conform unor calcule realiste, unui club ca Farul sau Aerostar i-ar fi necesar exclusiv pentru deplasări un buget de aproape jumătate de milion de euro!
De unde vor proveni astfel de sume e greu de spus. Chiar foarte greu știut fiind că L2 încasează mai nimic din drepturile TV. Pe hârtie, 25.000 de euro per club, din care se rețin amenzile pentru cartonașe, pentru manifestările nesportive ale suporterilor etc. Practic, divizionarele B iau pe mere ce dau pe pere. Totuși, fără a fi neapărat ironic, atitudinea administrației federale e de înțeles. Ea gândește totdeauna electoral. În ideea că fiecare echipă căreia i se face o favoare, un serviciu, reprezintă un vot pro.
Singura soluție de a depăși riscul ca unele formații să nu termine stagiunea din pricini financiare ar fi, nu-i doar opinia mea, ca Liga 2 să fie împărțită în două serii pe criterii geografice. Tocmai de aceea, sau și de aceea, Burleanu et Comp. n-ar trebui să mai ezite. Se impune organizarea eșalonului secund în două serii, nu transformarea lui într-o competiție-mamut. Altminteri, formatul cu 21 de participante grupate ar duce într-o înfundătură.
Legat de viitorul sezon, Comitetul de Urgență al FRF a luat pe 6 august, după consultarea cu membrii Comitetului Executiv, o decizie aberantă. Golită de conținut, lipsită de logică și de sens.
Conform ei, ocupantele locurilor 1 și 2 din play-out, adică 7 și 8 din clasamentul general, vor disputa un baraj între ele și apoi învingătoarea un altul, tot într-o unică manșă, cu echipa situată pe ultima poziție de cupă europeană din play-off, câștigătoarea acestui al doilea baraj urmând să joace în Europa League!
Citești, te freci la ochi și nu-ți vine să crezi cum se pot încurca borcanele cu bună știință. Te simți îndemnat să fii de acord cu Sorin Cârțu, președintele Craiovei, care atrăgea atenția că o asemenea concepție e „de nivel județean”.
Să admitem, îngăduitori, că intenția de la care au plecat FRF și LPF nu-i rea. Că ea vizează creșterea atractivității play-out-ului prin oferirea unei mize suplimentare componentelor lui. Dar cum rămâne cu meritul sportiv, pe ce considerent e el ignorat, încălcat?!
Să-mi fie cu iertare, însă nu pare logic, și nici nu e, să lupți din răsputeri pentru calificarea în Top 6 și să te trezești că o echipă din zona retrogradării îți ia locul! Nu-i logic și, din păcate, nici echitabil.