Falșii salvatori
Așadar, Comitetul de Urgență al FRF, după consultarea cu cei din Comitetul Executiv, a votat trecerea la sistemul cu 16 echipe în Liga 1, cu toate consecințele ce decurg din această hotărâre

Nu mai retrogradează nimeni, ultima clasată va avea baraj cu locul 3 din eșalonul secund etc, nu mai insist. Ca atare, întreaga lume ar trebui să se declare mulțumită. Inclusiv deținătoarea drepturilor TV, care respinsese inițial varianta, deoarece în noul format campionatul va produce, cu play-off (primele 6) și play-out, 48 de meciuri în plus comparativ cu stagiunea precedentă.
Urmare a deciziei de azi, Dinamo scapă de retrogradare, iar Poli Iași, conform ierarhiei oficiale, de baraj. De unde și senzația că Burleanu și FRF le-au făcut lui Dinamo și mai puțin lui Iași, cotată favorită în perspectiva barajului, o mare favoare. Un serviciu imens.
La o analiză mai atentă, lucrurile nu stau însă deloc așa. Dimpotrivă, se poate aprecia că Dinamo, căreia îi mai rămăseseră de disputat 5 partide, a fost victima FRF și nu favorita acesteia. Întrucât i-ar fi ajuns 6 puncte din 15 posibile ca să evite matematic retrogradarea și e de presupus că le-ar fi putut obține. Să ne reamintim că formației roș-albe i s-a făcut o nedreptate și când i s-a refuzat, ca și lui Poli Iași, dreptul regulamentar de a juca finala Cupei României. Nu revin asupra subiectului, dar finala trebuia să fie Iași-Dinamo, nu Sepsi-FCSB.
Să mai reținem că pentru un magazioner depistat cu coronavirus, Dinamo a fost obligată la 14 zile de carantină, interval în care nici măcar nu s-a putut antrena, în vreme ce alte grupări, deși cu jucători infectați, au avut voie să joace după numai 3-4 zile! A-i considera vinovați pe cei care s-au îmbolnăvit, și a arăta cu degetul spre ei, ar fi o exagerare. Chiar o prostie. În cazul în care s-ar judeca așa, adică greșit, toți salariații cu COVID-19, indiferent de domeniu, ar fi trebuit dați afară din slujbe! Ceea ce ar depăși orice limită.
Adoptând sistemul cu 16 participante în L1, Burleanu și FRF speră că vor fi considerați salvatorii lui Dinamo. Convinși că grație lor își va continua activitatea în eșalonul de elită unul dintre cele mai importante branduri din istoria fotbalului nostru. Între altele, cu 18 titluri de campioană și 13 Cupe ale României în CV, ba și cu o semifinală de CCE.
În parte, federalii au dreptate. Dar numai în parte, într-o mică parte, sub aspect instituțional. Ca formă. În rest, trecând la 16 echipe, actuala administrație a căutat o justificare, o acoperire publică, pentru acel contract de consultanță pe care l-a semnat, contra 100.000 de euro!, cu o firmă olandeză ce-a ajuns la concluzia c-ar fi mai bine cu 16 formații decât cu 14. Evident, era nevoie de mulți bani și de multă specializare ca să realizeze asta!
Rezultă din cele de mai sus că, după ce a nedreptățit-o pe Dinamo prin aceea că nu i-a permis să dispute toate meciurile, FRF i-a făcut și un serviciu. Corect, numai că, înainte să acționeze în folosul lui Dinamo, Burleanu și CEx au lucrat în beneficiul lor. Tocmai din această cauză impresia că FRF a salvat-o pe Dinamo e una falsă. Trasă de păr. Menită să-i inducă în eroare, să-i păcălească, pe cei care nu cunosc situația în detaliu.
Altfel spus, Burleanu et Comp. n-au salvat-o pe Dinamo, ci s-au folosit de ea și de popularitatea ei.