Puțintică răbdare!
Iată că lucrurile nu-s așa simple cum le-au părut celor care au pledat, uneori și subsemnatul, pentru reluarea Ligii 1.
![Permalink to Puțintică răbdare!](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/06/intalnire-930x524.jpg)
Programat vineri la Craiova, meciul de deschidere dintre U și Botoșani s-a suspendat după ce medicul formației moldave a fost descoperit cu coronavirus. La fel s-a amânat și Dinamo-Chindia de a doua zi, magazionerul „câinilor” fiind depistat pozitiv.
Aceste regretabile incidente le-au dat apă la moară celor care nu și-au ascuns rezervele față de reînceperea campionatului. Ei amintind că, de pildă, autoritățile din Franța, Belgia și Olanda s-au opus continuării fotbalului. La noi, dimpotrivă, FRF și LPF au insistat ca partidele să se joace cu public. Respectându-se distanțarea socială, dar cu public. Ele au argumentat că, dacă s-a acceptat ca la spectacolele în aer liber să fie prezenți 500 de oameni, normal ar fi ca măcar atâția, ori chiar mai mulți, să poată intra și pe stadioane, spații mai largi, cu pericol mai mic de contaminare.
Solicitare, nu-i așa?, de înțeles. De luat în discuție în condițiile în care, odată cu ridicarea embargoului, încasările pe bilete ar fi ușurat situația financiară la limită în care au ajuns cluburile din pricina lipsei de activitate. S-a mai invocat și nedreptatea făcută astfel fanilor ce și-au cumpărat abonamente.
Numai că propunerea federală ca minimum 10% din capacitatea tribunelor să fie ocupată s-a văzut respinsă din start de primul ministru Ludovic Orban joi, când acesta s-a întreținut la Palatul Victoria vreme de un ceas cu delegațiile FRF și LPF, conduse de Răzvan Burleanu, respectiv Gino Iorgulescu.
Dac-aș intra în detalii, ar trebui să scriu că RB n-a ratat ocazia de a vorbi de două ori mai mult decât Ludovic Orban (6 minute față de 3) și, firește, de a se lăuda, cică fotbalul românesc ar avea un impact pe sănătate de 500 de milioane de euro!, dar mă abțin. Notez însă că, deși a mărturisit „Aștept cu mare interes reluarea campionatului ca microbist „, șeful Executivului s-a dovedit intransigent: „Deocamdată, nu poate fi vorba de spectatori!”.
Poziție pe care s-au situat, desigur, și cei care l-au însoțit, miniștrii Nelu Tătaru și Ionuț Stroe, consilierul onorific Gică Popescu. În timp ce ministrul sănătății, dr. Tătaru, a admis că „La următoarea relaxare ne vom gândi și la spectatori”, premierul a justificat de ce, când în alte părți se joacă fotbal cu public, cere răbdare. Deoarece „Nu se compară situația epidemiologică de la ei cu cea de la noi”.
Din păcate, așa e. Nu se compară. Scoțând din discuție Belarus, unde campionatul nu s-a întrerupt deloc, atât Serbia, cât și Ungaria stau mai bine în clasamentul mondial întocmit pe baza numărului total de infectări: România pe locul 42 (21.182 îmbolnăviri), Serbia 54 (12.102), Ungaria 79 (4.053). De acord că ambele au populații mai mici, dar e clar că au fost și sunt mai puțin afectate de pandemie.
Cred că bănuiți pe ce considerente m-am oprit asupra lor. Pentru că la semifinala Cupei Serbiei, Partizan – Steaua Roșie, au asistat deunăzi, la Belgrad, peste 25.000 de spectatori, iar la finala Cupei Ungariei dintre Honved și Mezokovesd, la Budapesta, 10.000.
Sigur că destui se întreabă, logic, de ce la alții se poate, inclusiv la vecini, nu și la noi?! Unii se miră, alții chiar se indignează. Infectările amintite mai sus par să încline balanța de partea lui Orban ori chiar o înclină. Totuși, paza bună trece întotdeauna primejdia rea.