Sfârșitul prigoanei
Problema s-a rezolvat în cele din urmă, dar nici repede și nici ușor. Mă refer la faptul că, presate de LPF și de AFAN (sindicatul jucătorilor), MTS și MS au renunțat în final la acea prevedere din Ordinul Comun ce obliga echipele din Liga 1 să mai stea în cantonamente închise încă două săptămâni.
![Permalink to Sfârșitul prigoanei](https://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/wp-content/uploads/sites/2/2020/05/82882866_871425273348683_3664178080735297536_n-842x524.jpg)
Practic, până la reluarea campionatului, anunțată pentru 12 iunie, iar asta după ce fotbaliștii au petrecut deja în izolare nouă săptămâni!
Decizia celor două ministere, una evident politică, a stârnit nedumerirea, ba și revolta oficialilor din fotbal. Nesfiindu-se să vorbească despre „o măsură aberantă și discriminatorie”, Gică Popescu, Mihai Stoica, alții, au acuzat autoritățile că le încalcă jucătorilor profesioniști dreptul la muncă.
Ca purtător de cuvânt al grupărilor din L1, secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a respins ferm proiectul respectiv: „E o prigoană împotriva sportivilor și a cluburilor. Am aflat că de la 1 iunie se deschid cluburile și terasele, în timp ce, după părerea unora, jucătorii și antrenorii trebuie să rămână în cantonamente!”.
În ciuda protestelor, pe cât de argumentate, pe atât de numeroase, prevederea amintită a fost păstrată, joi, în Ordinul Comun MTS+MS, asumat de miniștrii Ionuț Stroe și Nelu Tătaru. Dacă excesul de zel al ministrului sănătății se putea justifica, ministrul tineretului și sportului avea datoria să apere interesele domeniului pe care-l păstorește. Din necunoștință de cauză, din grabă ori din ambele, Ionuț Stroe n-a făcut-o într-o primă instanță.
Surprinzător, în loc să se implice și ea, să sprijine eforturile depuse de LPF și de AFAN, al cărei șef, Emilian Hulubei, s-a agitat serios, FRF a evitat să deranjeze politicul, să-l supere în vreun fel. Dimpotrivă, a ales să meargă pe mână cu MTS, ca să fie bine și la vară cald, oportunismul să trăiască!
Ca atare, împăcat cu sine și cu situația, Răzvan Burleanu a declarat în aceeași zi de joi, la ieșirea din sediul MS, că „din păcate, jucătorii trebuie să continue să stea în cantonamente”. Nu doar atât, ar fi obligați să înțeleagă conjunctura și să se conformeze.
Când bătălia părea definitiv pierdută, vineri la prânz, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a întors lucrurile în ședința Comisiei Consultative a MTS, comisie pentru a cărei înființare, pe 15 mai, Ionuț Stroe merită o bilă albă. În plenul forului menționat, care are scop să analizeze impactul pandemiei de coronavirus asupra sportului, Dumitru Costin, totodată și secretar general al AFAN, a pledat atât de convingător pentru renunțarea la cantonamente încât i-a câștigat de partea sa pe ceilalți membri, dar și pe ministrul Stroe. Pricepând că a exagerat, acesta a avut tăria să recunoască, ba și să revină asupra deciziei inițiale.
Așa că dacă-l veți vedea pe Burleanu bătându-se cu pumnii în piept că a făcut și a dres, să știți că numai gura e de el. Nici n-a făcut, nici n-a dres.
Cu asta însă, discuția n-a luat sfârșit. Pentru că mai există o hotărâre ce atinge sportul, automat fotbalul, și care s-ar cuveni schimbată urgent. Cum adică vor putea asista și 500 de oameni la spectacolele în aer liber, la concerte, de pildă, dar meciurile de fotbal se vor juca fără spectatori, cu porțile stadioanelor zăvorâte?! Pare cuiva logică o asemenea diferențiere, pare normală, că mie nu?