O cauză pierdută?
Deși nimeni nu poate spune când va fi reluat fotbalul, FIFA și UEFA, dar și federațiile din fiecare țară, fac planuri, analizează variante și, înainte de toate, speră să dea drumul la treabă cât mai repede.

Atât că în contextul de azi, în care numărul infectărilor la nivel mondial depășește 1,8 milioane și al deceselor 113.000, fotbalul nu mai depinde doar de el. Noi, de pildă, vom fi în măsură să vorbim despre reînceperea activității, măcar sub aspectul antrenamentelor colective, abia după ridicarea stării de urgență. Din păcate însă, previziunile sunt mai degrabă îngrijorătoare.
Firește că UEFA caută și ea o ieșire din impas. Doar că pare, ori chiar este, legată de mâini și de picioare. Dependentă, cum spuneam, de evoluția pandemiei. Ca linie generală, a pledat ferm pentru terminarea cu orice preț, cu orice compromis, a campionatelor naționale. Logic, ele stârnesc cel mai mare interes și, alături de cupele continentale, produc cei mai mulți bani. Și echipele naționale sunt urmărite, dar nu în aceeași măsură.
Mai nou însă, e de sesizat că forul de la Nyon a devenit ceva mai concesiv. Începe să mai lase de la el, în ideea în care, deși insistă pentru încheierea campionatelor naționale, dă de înțeles că, in extremis, strâns cu ușa, ar accepta chiar și varianta înghețării. Până deunăzi, respinsă energic.
În privința cupelor europene, președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a atras atenția că fazele lor finale trebuie epuizate cel mai târziu în august, pentru a avea cale liberă ediția următoare. În caz contrar, dacă s-ar duce în septembrie, s-ar lua în calcul, noutate absolută!, chiar suspendarea definitivă a acestora, renunțarea la ele! Cum mai sunt de jucat 17 partide în Champions League și 23 în Europa League, ele ar trebui programate în numai 3 săptămâni, greu de crezut și mai greu de realizat. Eventual, nu tur-retur, ci sub forma unor turnee găzduite într-un oraș sau în două, dar fără spectatori, dacă restricțiile actuale vor fi menținute. Pentru asta ar fi însă obligatoriu ca hotelurile să funcționeze și avioanele să zboare, ceea ce nu se întâmplă acum. În consecință, până și acest scenariu de avarie rămâne sub semnul întrebării.
Varianta fără public a suscitat și suscită discuții aprinse. Dacă UEFA mizează pe ea în lipsa altei soluții, numeroși sunt cei care o contestă vehement. Tehnicieni, comentatori și, înaintea tuturor, suporteri. Ei apreciază, aș zice just, argumentat, că meciurile cu porțile închise n-au nici farmec, nici sens. Aduc, e drept, banii din televizări, dar asta n-ar trebui să ajungă. Și chiar nu ajunge.
Între adversarii variantei se găsește și Gică Hagi, care se mira recent „Cum fără spectatori?! Fără ei fotbalul e comedie, miuță pe stradă!”. De aici și concluzia că ediția de campionat 2019-2020 ar reprezenta o cauză pierdută, că s-ar recomanda înghețarea ei și îndreptarea eforturilor pentru cât mai buna organizare a ediției următoare.
Înghețarea ar declanșa, ușor de anticipat, o dispută de proporții. O polemică încinsă, chiar un scandal. Explicabil în condițiile în care echipele angajate în lupta pentru titlu, mai ales FCSB și Craiova, nu vor admite să fie încoronată CFR cu 8 etape înainte de încheierea play-off-ului. Și, într-un fel, competițional vorbind, ar merita ascultate.