Bătaia de joc
Când o echipă mai bine cotată pierde la un outsider, obișnuim să spunem că a pierdut pe mâna ei.
Formularea nu se potrivește însă meciului câștigat de Astra la București în fața favoritei FCSB. De ce favorită? Pentru că evolua acasă și o recomanda saltul ce a dus-o repede din coada clasamentului pe locul 5.
E drept, nici Astra, cu 4 victorii în recentul mandat al lui Bogdan Andone, nu părea o pradă ușoară, dar orișicât. Se aprecia că nu va putea fi oprită ascensiunea vedetelor roș-albastre, pe care Becali se amăgește că le va vinde cu zeci și zeci de milioane de euro. Tănase, Coman, Man, Moruțan și nu numai.
Dar uite că starurile au fost blocate, explicația răsturnării calculelor fiind furnizată la TelekomSport de fostul internațional Panduru: „Astra a făcut o partidă mare”. Același lucru l-a spus și Alibec, MVP-ul întâlnirii și autorul a două goluri, „Le-am arătat tuturor că suntem fotbaliști!”. Într-adevăr, le-au arătat!
Mai vârstnicii jucători giurgiuveni, în frunte cu Tamaș, Budescu și Alibec, le-au dat tinerilor elevi ai lui Vintilă o lecție care, ca să-l citez tot pe Vintilă, ar trebui să-i trezească la realitate.
Paradoxal, gazdele au început viguros și, exploatând o ezitare a portarului Lazar, altminteri unica, au deschis scorul prin Gnohere. Avea să fie însă un foc de paie, stins repede de un adversar realist și curajos. Care nu s-a temut, ci a căutat, urcând liniile și insistând, să reintre în joc. Chiar mai mult. Grație unui Alibec letal și unui Budescu imperial, cum inspirat i-a numit Andrei Crăițoiu în Gazetă, Astra a trecut la cârma meciului. Superioară tactic și cu moral solid, ea va obține un succes incontestabil. Pe deplin meritat.
În defensiva vraiște a gazdelor, prinsă des pe picior greșit, s-a resimțit lipsa lui Planici, suspendat. Improvizația cu Soiledis stoper a dezamăgit. Dunărenii au exploatat inteligent, prin șarje derutante, spațiile lăsate libere de visătorii fundași bucureșteni. Care, exceptându-l pe Panțâru, s-au aflat rareori unde trebuia și când. De precizat că împrăștiați, călcând parcă apa, nici mijlocașii n-au închis la timp culoarele spre careul propriu.
În schimb, au strălucit gemenii golului, cuplul Budescu-Alibec, de data asta primul la serviciu, celălalt la finalizare. E o plăcere să-i vezi lovind mingea, cum o mângâie, cum o dezmiardă, te lămurești că amândoi mănâncă fotbal pe pâine. Înscris de Alibec, care a transformat cu exteriorul, printre Bălgrădean și Cristea, pasa de virtuoz a lui Budescu, golul 2 al Astrei a constituit o veritabilă operă de artă. O realizare de nota 10.
Ca atare, s-a justificat revolta lui Budescu împotriva lui Contra, care l-a chemat la națională, dar nu l-a folosit niciun minut cu Suedia și cu Spania! De ochii lumii, pe Alibec măcar l-a introdus un sfert de oră cu Suedia, dar pe Budescu deloc, ceea ce l-a determinat pe acesta să acuze că „Guriță” și-a bătut joc de el!
După ce am atras atenția că nu-l convoci pe Budescu la aproape 31 de ani spre a-l ține rezervă, repet că acest pasator excepțional nu trebuia ignorat, dacă nu și sfidat!
Atât că și pe Contra l-a luat valul întineririi cu orice preț, gândit ca alibi de urechiștii de la FRF. Iar Budescu a demonstrat sâmbătă seara tuturor, inclusiv ex-selecționerului, că Nedelcu, Man, Coman, Moruțan și ceilați juni de la FCSB, talentați, dar suficienți, mai au multe de învățat de la el. Foarte multe.