De gura lumii?!
Aud din ce în ce mai des varianta că România nu se va califica din preliminarii la Euro 2020, dar nu din vina lui Contra.

Sau nu numai din vina acestuia. Pe care, pasămite, l-ar scuza faptul că nu dispune de o echipă competitivă. Practic, nevând alții mai buni de convocat pentru „dubla” hotărâtoare cu Suedia și Spania, a fost silit să cheme la lot mai mulți fotbaliști care șomează la cluburi.
Pe lângă Tătărușanu, niciodată titular la Lyon în actualul sezon, dar providențial de fiecare dată în națională, pe lista respectivă mai figurează Romario Benzar (Lecce), Răzvan Marin (Ajax), Ianis Hagi (Genk) și Tudor Băluță (Brighton). Cumva și Alexandru Mitriță, care în ziua duelului cu Suedia, pe 15 noiembrie, va avea 3 săptămâni de când n-a mai apărut într-un meci oficial, New York City fiind eliminată în „sferturile” MLS în 24 octombrie. Întors în țară, Alex s-a pregătit cu Craiova, dar n-a mai jucat. Ca atare, i-a lipsit tensiunea, ceea ce poate însemna un handicap.
Sigur că toți cei 4 sunt legitimați în campionate de top. De aceea nu-i socotită o rușine să fii rezervă în Italia, în Olanda, în Belgia ori în Anglia. Nu descalifică să bifezi în 5 partide doar 18 minute în tricoul lui Ajax, semifinalista Ligii Campionilor în ediția 2018-2019, cazul lui R. Marin. E mai mult decât să evoluezi titular meci de meci în Liga 1, nu? Din păcate, scoțându-l din discuție pe Romario Benzar (27 de ani), Răzvan Marin de 23 de ani, Ianis Hagi de 21 și Tudor Băluță de 20 erau priviți ca elemente de bază în procesul de întinerire a naționalei. Cerut cu voce tare.
Cum e puțin probabil că cei 3 vor fi preferați in corpore de Contra cu Suedia, iar cu Spania nici atât, rezultă că procesul amintit se amână. Din punctul meu de vedere, logic. Deoarece alcătuirea unei echipe, reprezentativă ori nu, trebuie să țină cont preponderent de valoarea și de forma jucătorului. Eventual, și de vârsta lui, dar numai în plan secundar. Acesta e și un răspuns adresat celor ce-au pretins, forțând nota, o împrospătare masivă a naționalei cu jucători remarcați la CE Under 21 din vară.
Altfel a gândit Contra atunci când, surprinzător, i-a luat în cantonament pe Budescu și pe Alibec. Primul va împlini 31 de ani în februarie, iar celălalt 29 o lună mai devreme. Adevărat că selecționerul nu s-a dat în vânt după ei, foarte talentați, cu execuții încântătoare, dar capricioși. Imprevizibili și nu în maniera cea mai fericită, inconstanți, chiar excentrici. La Budescu a apelat mai des, introducându-l în 8 întâlniri, în 6 ca titular. Pe Alibec însă l-a folosit pe parcursul a 22 de meciuri, bilanțul lui Contra pe banca „tricolorilor”, doar de două ori, cu totul 36 de minute! Ultima oară acum 2 ani, pe 14 noiembrie, la 0-3 cu Olanda.
Personal, mă îndoiesc că selecționerul i-a convocat pe Budescu și pe Alibec numai ca să mulțumească publicul și presa. Mai degrabă ascensiunea furibundă a Astrei, suită pe podium după 4 victorii consecutive în campionat, l-a obligat să-i cheme. Atât că prezența lor îi creează bătăi de cap.
Îl pune în încurcătură, deoarece nu-i recomandabil să-i convoci pe cei doi și apoi să-i ții pe bancă! Și cum ei strălucesc împreună, completându-se reciproc, titularizarea lor ar determina permutări importante într-o formație care ar trebui să-i cuprindă neapărat, datorită formei, pe Nicolae Stanciu și pe Florinel Coman. Și-atunci unde ar mai încăpea Mitriță, marcatorul golului cu Norvegia? Dar Nistor, motorul și plămânul lui Dinamo?
Funcție de ce va decide Contra, ne vom lămuri dacă i-a chemat pe cei doi giurgiuveni doar de gura lumii. De inspirația sa vor depinde rezultatul cu Suedia și, urmare a lui, accesul la turneul final.