Comparații indecente
Cum finalele continentale 2019 vor opune pe Liverpool lui Tottenham Hotspur în Champions League și pe Arsenal lui Chelsea în Europa League, lumea nu contenește să laude fotbalul englezesc

Pe bună dreptate, deoarece acesta face legea în prezent. Dă direcția. Atât că m-aș referi, vă rog să sesizați diferența, mai degrabă la fotbalul din Anglia decât la cel englezesc.
Ușor de explicat de ce. Întrucât formațiile de mai sus au început meciurile retur din semifinale cu puțini jucători englezi. Liverpool și Tottenham cu câte trei, Alexander-Arnold, Henderson, Milner, respectiv Trippier, Rose, Dele Alli, în vreme ce Arsenal și Chelsea au intrat pe teren cu câte un singur englez, Maitland-Niles la „tunari”, Loftus-Cheek la „albaștri”. Opt din 44! Amintind că niciunul dintre tehnicienii echipelor menționate nu-i insular, la Liverpool antrenând neamțul Jurgen Klopp, la Tottenham argentinianul Mauricio Pochettino, la Arsenal spaniolul Unai Emery și la Chelsea italianul Maurizio Sarri, parcă sunteți de acord cu mine, nu?
Trebuie să constatăm superioritatea fotbalului made in England. Cel mai ofertant, mai înfloritor, dar și cel mai bogat, pentru că Premier League încasează anual din drepturile TV circa două miliarde de euro. Asta doar din televizările interne, la suma pomenită adăugându-se una, deloc mică, provenită din difuzările live către America de Nord și Asia. Ca atare, cluburile fruntașe, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Arsenal și Manchester United, își permit să plătească salarii fabuloase și să efectueze transferuri astronomice. Spre edificare, chilianul Alexis Sanchez ia de la Manchester United 21 de milioane de euro pe an! Același club l-a achiziționat pe francezul Paul Pogba de la Juventus cu 105 milioane!
Așadar, dacă Liga 1 primește 27,5 milioane de euro pe an (care vor fi 28 din 2020), iar Premier League două miliarde, rezultă că în fotbalul de dincolo de Canalul Mânecii se învârt numai în primul eșalon, furnizați de TV, de peste 70 de ori mai mulți bani decât la noi!
Grăitoare, dar indecente, comparațiile pot continua. Luând peste 150 de milioane de căciulă din TV, chiar spre 180, oricare din cluburile în discuție din Premier League primește de cinci sau chiar de șase ori mai mult decât iau împreună cele 14 competitoare din campionatul nostru! Iată de ce ziceam că-i indecent să ne lansăm în comparații. Raportați la englezi, din păcate, și la alți occidentali, noi nu contăm. Figurăm la și alții. Trăim pe aceeași planetă și totuși, n-ar strica să recunoaștem, trăim pe alta.
În context, te-apucă râsul-plânsul când îl auzi pe patronul FCSB că într-o zi, evident, cu ajutorul Divinității, echipa lui va câștiga Liga Campionilor. Într-adevăr, Steaua a reușit performanța în 1986, când reprezentantele Albionului, după tragedia de pe Heysel, fuseseră scoase din C1. Dar era altă epocă și se practica alt fotbal, care nu se vor întoarce niciodată. Îmi pare rău pentru Gigi Becali, dar visează cai verzi pe pereți.
Ca să vă lămuriți ce trecere au televiziunile la UEFA, aflați că finala Europa League urmează să înceapă pe 29 mai la Baku, capitala Azerbaidjanului, de la ora locală 23:00! De ce atât de târziu, ba încă într-o zi de miercuri?! Ca să fie ora 20:00 la Londra și, ajunși acasă de la joburi, englezii să vadă în tihnă duelul dintre Chelsea și Arsenal. UEFA stă drepți și, de necrezut, nu crâcnește.